Още

  Прогнозите на Илон Мъск за бъдещето

  Безспорно Илон Мъск е противоречива фигура. Винаги нещо прави, ако не се забърква в скандали, то измисля нови технологии. И не само това, но и има смелостта да ги приложи. Сега ще ви разкажем за неговия поглед в бъдещето, използвайки прогнозите, подбрани от Вuѕіnеѕѕ Іnѕіdеr.

  1. Електрически транспорт.

  Бъдещето ще бъде на електричеството. Всеки вид транспорт (освен ракетите), който използваме, ще бъде на основата на електрическата енергия. Мъск не вижда място даже и за хибридите.

  1. След десет години електрическите автомобили ще преобладават в САЩ.

  Продължаваме с прогнозите за електрическия транспорт: според милиардера след около десетина години електрическите автомобили в САЩ ще преобладават. На нас ни е ясно какви са мотивите за тази прогноза, все пак той е собственик на Тесла. Обаче самите анализатори са много по-скептични, според тях едва към 2050 г. може да се очаква масовото навлизане на електромобилите.

  1. Бъдещето е на автономните автомобили.

  Мъск смята, че само след 20 години автомобилите ще имат автономни функции. И като говорим за автономни функции, нямаме предвид ocнoвнитe бeзпилoтни фyнĸции, а напълно автономни електромобили. От компанията са на мнение, че вече са подготвени за това и в процес на разработка е най-добрият изкуствен интелект, предназначен за електромобили.

  1. Намаляване на работните места заради роботизираните електромобили.

  Масовото навлизане на роботизираните електромобили ще окаже влияние на заетостта на хората. Много от шофьорите ще останат без работа и ще е нужна тяхната преквалификация.

  1. Въвеждане на бeзycлoвeн бaзoв дoxoд.

  Бeзycлoвният бaзoв дoxoд ще трябва да се въведе за всички. Това означава, че всеки ще получава минимални средства, независимо дали работи или не. (Нека припомним, че вече има няколко такива експеримента.) Въвеждането на базовия доход ще бъде продиктувано от навлизането на все по-голямата автоматизация в живота на хората.

  1. Полет до Марс до 2025 г.

  Това е още една прогноза, свързана с компания на Мъск. Не сме и очаквали друго, като собственик на ЅрасеХ. Предстои да видим дали прогнозата му ще се оправдае. Но за сега е ясно, че разработването на ракетата за полет до Марс изостава от програмата. Но и да не забравяме, че в тази надпревара участват и други компании – примерно Воеіng се зарича да изпревари ЅрасеХ. Предстои да видим дали тази прогноза ще бъде осъществена.

  1. Изкуственият интелект като заплаха.

  Мъск е противник на изкуственият интелект. Той неведнъж се е изказвал на тази тема, смята, че светът ще пострада с развитието на изкуственият интелект. В своите прогнози Мъск стига до там, че предупреждава за възможността за предизвикване на война от компютрите.

  1. Роботи-убийци.

  И тази прогноза е продължение на предната. Според Мъск напълно е възможно да станем свидетели на сцени като от филма за Терминатор. Той се опасява, че изкуственият интелект толкова ще се развие, че ще е способен сам да взема решения за ликвидиране на хора.

  1. Тунелите като средство за транспорт.

  Вероятно сте чували за друга „шантава” идея на милиардера – тунелния транспорт. Според него той ще е в основата на бъдещия транспорт в и между градовете. Това както ще освободи улиците от претоварване, така и ще способства за по-бързото придвижване от точка до точка. Всъщност, ако трябва да сме точни, тази идея вече се осъществява: Компанията на Мъск Тhе Воrіng Соmраnу вече изгражда такива тунели в Лос Анджелис.

  1. Появата на киборги.

  В недалечно бъдеще предстои появата на киборги, т.е. сливането на човек с технологиите. Да припомним, че вече има такива разработки, а и милиардерът има компания, която работи точно в тази насока: Nеurаlіnk.

  Предстои да видим дали тези прогнози ще се осъществят. От една страна можем само да се надяваме Илон Мъск да греши в някой свои предположения. Защото навлизането на изкуственият интелект, цифровизацията, роботите несъмнено ще улеснят живота на хората. Но заедно с това има опасност да се отвори „Кутията на Пандора”.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link