окт. 16, 2018
10425 Views

Истина ли е съществуването на жена папа

Автор:

Открити сребърни монети сочат за съществуването на папеса Йоана – дълго пазена тайна, която Католическата църква категорично отрича и до днес.

След изследването на сребърни монети, австралийски учени смятат, че са намерили доказателства, че папеса Йоана е реална историческа личност.

Всеизвестно е, че всички папи в римокатолическата църква са били мъже. Но така ли е в действителност? Много хора твърдят, че всъщност папа Йоан Англик (855-858 г.) е не мъж, а жена, преоблечена като мъж – въпросната папеса Йоана.

Според преданията рожденото име на папесата било Йохана и била дъщеря на англосаксонски мисионер.

Благодарение на монаха-доминиканец Мартин Опавски и неговата хроника от ХIII в, ние разбираме повече, за това уникално явление в католическата история. В произведението си „Хроника на папи и императори“ той пише, как роденият в Майнц, Йоан Англик е бил папа в продължение на 2 години, 7 месеца и 4 дни.

Мълвата разказва, че папеса Йоана е отведена като момиче в Атина от своя любовник и изкусно предрешена в мъжки одежди. Там тя изучавала  различни науки, където показвала истинско майсторство и станала най-добрата. След това в Рим продължила с ученето на хуманитарни науки, превръщайки се в най-добрия учен в града, и сред своите студенти имала много велики учени и слушатели. Папеса Йоана станала прочута със знанията си из цял Рим и вероятно благодарение на това била избрана за папа.

Животът и далеч не бил от най-лесните. Въпреки своите знания, забременявайки от своя любовник, тя не е знаела кога точно ще роди. И за това в историята е говори, че е родила по време на церемония. Раждането се случва в тясна уличка между Колизея и църквата „Св. Климент“, по време на процесията от „Св. Петър“ до Латерана.

Разказва се, че е починала веднага след раждането. Не се знае точно от какво е починала, възможно е да е починала от усложнения при раждането или хората, в процесията да са решили да я накажат, убивайки я с камъни.

Папеса Йоана ражда. Илюстрация, Страсбург 1593 г. Уикипедия.

Освен Мартин Опавски, за този случай пише и Жан де Майи в своята хроника от 13 век:

„Относно определен папа или по-скоро жена папа, която не е вписана в списъка на папите или епископите на Рим, защото е жена, която се преоблякла като мъж и станала, благодарение на характера и талантите си, папски секретар, а след това кардинал и накрая папа. Един ден, докато яздила кон, родила дете. Незабавно, в римско правосъдие, тя била вързана за краката към опашката на коня и влачена и замервана с камъни от хората в продължение на половин левга. И където умряла, там била погребана и на мястото е изписано: „Petre, Pater Patrum, Papisse Prodito Partum“ (Петре, Баща на Бащите, Издай раждането на дете от жената-папа)”

Разбира се, Католическата църква отрича това въобще да се е случвало, папеса Йоана въобще не е съществувала. Наистина е имало жена, която е родила по време на церемонията, но тя е била племенница на папа Урбан VIII.

В началото споменахме, че учени са намерили доказателство в съществуването на тази теория. Това доказателство е символ, намерен от археологът Майкъл Хабихт върху сребърни монети. Това, което е открил Хабихт  върху сребърните монети, навежда на мисълта, че папеса Йоана наистина е съществувала.

Авторът на изследването, Хабихт казва пред „Лайв Сайънс“:

„В началото аз също вярвах, че историята на папа Йоан Англик е по-скоро измислица, но след като направих по-задълбочено проучване, вероятността, зад историята да се крие истина, нарасна”.

От едната страна на монетите, които били използвани в Западна Европа по времето на Средновековието, е гравирано името на императорът на франките, а от другата се намира папският монограм.

Археолозите откриват, че върху някои от монетите гравираният монограм принадлежи на папа Йоан VIII, но върху други той е различен и според тях той най-вероятно принадлежи на папа Йоан Англик.

Не знаем истина ли е историята за папеса Йоанна. Но е интересно, че примерно в катедралния събор на Сиена има статуя с надпис „Johannes VIII, femina ex Anglia“ (Йоан VIII, англичанка), през 1276 заменен с „Папа Цахариес“.

Надписи: Илюстрация от Нюрнбергската хроника, 1493 г. – жена с папска корона и дете под надпис Йоан Седми.

Автор: Божидара Иванова

loading...
Категория:
Uncategorized
loading...

Comments to Истина ли е съществуването на жена папа

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *