Още

  Произходът на най-популярните суеверия

  Ако някога сте се питали кой е измислил тези суеверия, как и защо, тази статия ще даде отговорите на вашите въпроси, свързани с най-популярните вярвания по света.

  1. Черната котка

  Въпреки че котките са обожавани и почитани от древни времена, когато черна котка ни пресече пътя, ние вярваме, че това ще ни донесе злокобни последствия. Всичко започва по времето на лова на вещици. Тогава хората вярвали, че вещиците могат да комуникират с някои животни. Котката била „вожд“ при тези разговори. Черна котка било най-лошата възможност, тъй като хората смятали, че има сатанинска душа. Те вярвали, че когато черната котка премине пътя им, това означава, че дяволът ги наблюдава.

  1. Да отворим чадър у дома

  Някои от тези вярвания може да звучат налудничаво, но спокойно можем да кажем, че са и доста практични. Действително не е добре да отваряме чадър у дома и то не толова заради лошия късмет, а защото настина можем да нараним някого около нас. Всъщност се говори, че именно това е причината да тръгне такова суеверие. Представянето на механичния чадър се случа по време на Викторианската епоха в Англия. Първите чадъри били направени от стоманени части, които когато се отворели у дома, можели да причинят сериозни наранявания на гостите. Но това е само едно от възможните обяснения. Някои свързват суеверието с древните египтяни, които също имали чадъри, които използвали, за да се прикриват от слънцето, а не от дъжда. Отварянето на чадър у дома се считало за обида към богът на слънцето – Ра, който проклинал хората, които го правели.

  1. Счупено огледало

  Парчетата от счупеното огледало се прибират наистина трудно, но не това е причината да внимаваме да не счупим точно тази вещ. Седемте години нещастие вършат по-голяма работа. Някои хора вярват, че суеверието се е появило в годините, когато да притежаваш огледало у дома е било истински лукс, а цената за замяна на огледалото се равнявала на 7-годишната заплата на един селски работник. Истината обаче е, че това суеверие произхожда от римляните. По тяхно време имало един специален доктор, който бил наполовина психолог и наполовина мистик. Той използвал огледала, за да определя здравето на пациентите си (нещо като рентгенови снимки). Докторът пълнел един огледален съд и една стъклена чаша с вода и оглеждал отражението на пациента в тези два съда. Ако по някаква причина отражението се окажело размазано, пациентът се смятал за болен. Ако обаче огледалото се счупело по време на прегледа, това означавало, че пациентът ще е тежко болен следващите 7 години – времето, което според римляните било нужно на тялото, за да се пречисти напълно.

  1. Вървене под стълба

  Всички знаем, че вървенето под стълба може да носи много лош късмет. Това вярване се счита, че произхожда от няколко различни места. Когато стълбата е подпряна на стена, те образуват триъгълник, който е един от почитаните египетски знаци. Хората вярвали, че ако някой премине под стълбата, той разрушава символа и разгневява боговете. Това вярване по-късно било пренесено и на християните, но вместо триъгълник, те го нарекли Света Троица. Въпреки това, всичко останало, свързано със суеверието, си останало и до ден-днешен. Това вярване било толкова силно, че затворниците били принуждавани да минават под стълба, преди да бъдат убити, което ги плашело дори повече от самото обесване.

  1. Да чукнем на дърво

  Това е може би едно от най-разпространените суеверия, което се прави най-често и дори по рефлекс. Причината хората да чукват на дърво е вярването, че добрите духове живеят в дърветата. За да получим това, което искаме, трябва да прошепнем желанието си на дървото и да чукнем три пъти, за да се уверим, че духът е буден и приема желанието ни.

  1. Когато ни сърбят ръцете

  Хората вярват, че ако ги засърби дясната ръка, ще получат пари, а ако сърбежът се появи на лявата ръка, ще губят или ще дават пари. Отново произходът на това вярване не е известен, но най-ранните записи за такива суеверия идват от Шекспир. Брут казва „Позволи ми да ти кажа, Касий, че самият ти си осъден да имаш сърбяща ръка“.

  1. „Наздраве!“, когато кихнем

  Това суеверие има толкова много възможни произхода. Ето някои от тях:

  • През 590 година Григорий I става папа. По същото време чумата обхваща Рим, а кихането било считано за първи симптом на заболяването. Затова папата наредил безкрайни молитви и паради по улиците, което може би обяснява от къде е тръгнало всичко.
  • Някои хора смятат, че в момента на кихането, сърцето спира да бие. Затова пожелаваме здраве, за да се уверим, че то ще продължи да работи нормално и след това.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link