Още

  Първите 12 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО

  Да посетите и разгледате най-важните природни и културни чудеса може да е доста трудоемко. Списъкът на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО включва повече от 1000 обекта по света и броят им се увеличава с всяка изминала година.

  Kralica Moda

  Все отнякъде обаче трябва да се започне и защо да не е от първите 12 обекта, включени в списъка още през 1978г.

  1. Национален исторически парк Лаанси Медоуз, Канада

  Каквото е останало от викингското селище от 11-и век в Ланси Медоуз на о. Нюфаундленд в Канада е най-ранното доказателство за първото европейско присъствие в Северна Америка.

  Разкопките там са разкрили дървени постройки като онези открити в Исландия и Гренландия от същия период. Това е първото и единствено известно викингско селище в Северна Америка. То е под закрилата на канадското правителство от 1977г, а година по-късно е включено и в списъка на ЮНЕСКО.

  Национален исторически парк Лаанси Медоуз, Канада

  2. Национален парк Наханни, Канада

  Намиращ се в Северозападните територии на Канада по протежението на река Южна Наханни, този национален парк е защитен от 1972г.

  В Наханни има много реки, потоци, огромни водопади, гранитни образувания, дълбоки каньони, уникални варовикови пещерни системи и доказателства за древни реки. Срещат се също 40 вида бозайници и 170 вида птици.

  Национален парк Наханни, Канада

  3. Галапагоски острови, Еквадор

  19-те острова и околният морски резерват са част от забележителен архипелаг с уникални животни, растения и сеизмична активност, вдъхновили Чарлз Дарвин да напише своята теория за еволюцията.

  Намиращи се на около 1000км от Южна Америка, където три течения се срещат в Тихия океан, Галапагоските острови са защитени като национален парк от 1959г.

  Галапагоски острови, Еквадор

  4. Кито, Еквадор

  Столицата на Еквадор е кръстена на местното население, което е живяло в региона преди испанските завоевания. Градът е построен през 16-и век върху руините на град на инките. Въпреки честите земетресения, историческият център на Кито е доста добре запазен.

  Кито, Еквадор

  5. Национален парк Симиен, Етиопия

  Спиращи дъха планински върхове, дълбоки долини и редки животни могат да бъдат видени в Национален парк Симиен.

  Там може да срещнете етиопски козирог (уникално за региона животно), рядката маймуна гелада и етиопски вълк. Има също леопарди, петнисти хиени, чакали и 400 вида птици.

  Национален парк Симиен, Етиопия

  6. Църквите на Лалибела, Етиопия

  Във времена, когато мюсюлманските походи са пречили на християните да ходят на поклонение в Светите земи, през 12-и век крал Лалибела решил да построи „Нов Йерусалим“ в планините на Етиопия. Резултатът са 11-те средновековни пещерни църкви. Те са издълбани направо в скалите и разполагат с дълга система от проходи и катакомби.

  Църквите на Лалибела, Етиопия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link