Още

  Първите 12 обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО

  7. Аахенската катедрала, Германия

  Аахен в западна Германия е курортно градче още от 1-и век. След като Карл Велики поел властта през 768г, той избрал мястото за свой постоянен дом и го превърнал в религиозен и културен център.

  Неговата катедрала била първата сводеста постройка на север от Алпите от античността. Тя била считана за нещо божествено. Имала бронзови врати, колони от гръцки и италиански мрамор и пищна мозайка (по-късно унищожени). Именно тук е погребан кралят.

  Аахенската катедрала, Германия

  8. Историческия център на Краков, Полша

  Бившата полска столица води началото си от 13-и век, когато е била търговски град, разполагащ с най-големия открит пазар и един от най-старите университети в Европа.

  През 1257г Болеслав Благочестиви наредил всички улици в стария град да бъдат разположени в правоъгълници, опитвайки се да обедини различните хора около Вавела – хълм, населяван още от началото на каменната ера, където се намира й кралския дворец.

  Историческия център на Краков, Полша

  9. Солните мини във Величка и Бохня, Полша

  Тези мини са отлични примери за миньорските техники от 13-и до 20-и век, но в техните шахти има много повече от просто сол.

  Местата, откъде се е добивала някога солта са превърнати в складове, работилници и параклиси, в които има статуи и красиви декорации. Туристи посещават мините още от началото на 19-и век.

  Солните мини във Величка и Бохня, Полша

  10. Остров Горе, Сенегал

  От 15-и до 19-и век около 20 милиона африканци са преминали през остров Горе, най-големият център за търговия с роби на африканския бряг.

  Владение първо на португалците, а след това на холандците, англичаните и французите, островът се намира само на 3км от континента и на него могат да бъдат видени богатите къщи на търговците и ужасяващите клетки, в които африканците са били държани преди да отпътуват за Америка.

  Остров Горе, Сенегал

  11. Национален парк Меса Верде, САЩ

  Забележителните постройки на народа пуебло в югозападната част на Колоради са защитени в рамките на националния парк Меса Верде. На 2400м надморска височина все още могат да се видят постройки от 6-и век.

  Национален парк Меса Верде, САЩ

  12. Национален парк Йелоустоун, САЩ

  Първият национален парк на САЩ е учреден през 1872г и днес представлява една от малкото големи, недокоснати екосистеми в северното полукълбо.

  В Йелоустоун има повече от 10000 геотермални зони – около половината от всички по света. Красят го още над  300 гейзера, вулкан и много водопади.

  Паркът е дом на малцината оцелели индивида от свободно живеещите бизони, които някога са бродели по Големите равнини.

  Национален парк Йелоустоун, САЩ

   

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови