авг. 9, 2011
13181 Views

Какво точно е HAARP?

Автор:

HAARP е американски военен проект, базиран в Аляска. Неговата цел е да изследва йоносферата, най-горният слой на земната атмосфера. HAARP работи заедно с учени и университети от цял свят. Съоръжението се е превърнало в популярна тема на конспиративни теории, които го свързват с неща като сезонната умора и глобалната сеизмична активност.

Проектът е създаден през 1990г. в следствие на комуникационните военни проучвания по време на Студената война. Работата в съоръжението до Гакона, Аляска започва през 1993г. Мястото вече е било притежавано от американските военновъздушни сили и е избрано заради високата активност на йоносферата в арктичните региони. През 2007г. е завършена основната част от проекта – високочестотен радио предавател наречен Инструмент за изучаване на йоносферата (IRI). Той се състои от 180 антени, разпръснати на площ от 140 000кв.м.

Проучванията в HAARP са съсредоточени върху естественото свойство на йоносферата да отразява радио вълните обратно към земята, вместо да ги пропуска в открития космос. Програмата първоначално цели да подобри комуникацията с атомните подводници в открито море, но след края на Студената война проектът е пренасочен към военни и други проучвания. Учените в HAARP започват да използват IRI установката, за да манипулират йоносферата и наблюдават ефектите от това. Така през 2000г. експеримент успешно създава първото изкуствено северно сияние, видимо за невъоръжено око.

Освен ефекта на йоносферата върху радио вълните, HAARP изследва и ефекта на слънцето. Промените в слънчевата активност променят поведението на йоносферата. Така GPS системите често се смущават от повишената активност и по-доброто разбиране за тези промени би могло да подобри военните и цивилни комуникации.

Проектът HAARP е обект на множество конспиративни теории. Липсата на достатъчно подробна информация за случващото се там и репутацията на американските военни да потулват всичко само подхранват тези теории. Някои твърдят, че HAARP всъщност е огромно устройство за промиване на мозъци, докато през 2010г. някои медии обвиниха американската програма за унищожителното земетресение в Хаити, а наскоро и за това в Япония.

loading...

Comments to Какво точно е HAARP?

  • Ето едно простичко обеснение на тези “конспирации”, за които е споменато в статията. http://novinar.bg/news/44-zabraveniiat-nikola-tesla_MzY1Mzs0NA==.html

    Никола Тесла е първият, който открива свойствата на йоносверата и работи в тази област. Няма нужда от допълнителни и толкова продължителни и сериозни изследвания, за да можеш да контролираш климата и био сферата, това е ясно, но защо толкова милярди хора си затварят очите за тези очевадни факти?!

    Кам август 9, 2011 14:52 Отговор
    • Пълни конспиративни глупости!

      Боб май 30, 2017 23:47 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title