авг. 4, 2011
37577 Views

Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

Автор:
8. Роанок – колонията-призрак

Името на Сър Уолтър Райли извиква множество асоциации- предприемач и приключенец от края на шестнайсети век, именно той прави известна легендата за града от злато- Ел Дорадо, даже предприема две пътешествия в Южна Америка с цел да го намери. Сър Райли е човекът, който кръщава новооткритите земи отвъд океана Вирджиния в чест на старата мома Елизабет.

В свободното си време той колел ирландски въстаници, главно след като се предавали доброволно. Успял даже тайно да се ожени за една от придворните дами на кралицата и когато палавниците били разкрити, ги изпратили на меден месец в Лондон Тауър. Но може би най- интересното постижение на Сър Уолтър Райли, е че надживява ужасният провал на Роанок- организираната от него колония в Северна Америка.

“Провал, провал, колко да е провал? Нейно Величество ще ми прости, я ми виж само прическата, пич!”

В онези времена колонизацията не била лека работа, особено за новите в занаята англичани. Моретата бъкали от испанци – старомодни католици, непознатите крайбрежия криели подводни рифове и най-голямата несправедливост – на Новата земя вече имало местно население, което и хабер си нямало от европейска търговия.

На два пъти англичаните неуспешно се опитвали да заселят остров Роанок в днешния щат Вирджиния. Третата експедиция предвождал Джон Уайт – близък приятел на Сър Райли. Щом дебаркирали, заселниците намерили от своите предшественици само един скелет. Това силно ги демотивирало и те нямало да останат, ако командирът на флотата им не им отказал да ги качи обратно. Заявил им, че колония трябва да има и опънал платната без да му мигне окото, сигурно защото бил португалец и бивш пират, който преминал на страната на Англия само за да отърве бесилото.

В началото нещата като че ли потръгнали- европейците не измрели от глад и болести. На Джон Уайт дори му се родила внучка- първото американче в историята. Но тези досадни индианци отказвали да разберат, че е дошло време да се преместят нанякъде и постоянно създавали проблеми. Накрая Уайт се върнал в Англия да иска военна помощ.

Успял да се върне едва след три години и едва повярвал на очите си- на мястото на колонията зеела гола поляна. Нямало и следа от стотината заселници. Дървените къщи и укрепления били разковани, което означавало, че хората не бягали, а по-скоро се преместили. Но къде? Единствено думата „CROATON” била издълбана в един от стълбовете на форта, сякаш за да задълбочи мистерията. Съдбата на тези заселници до ден днешен е неизвестна.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8

Категория:
Избрани · Топ
loading...

Comments to Топ 8 най-злополучни експедиции в историята

 • Много интересно и изключително духовито написано. Браво!

  Руслана август 5, 2011 17:17 Отговор
 • Настина много интересно и доста грамотно написано, което е рядкост в БГ интернет пространството.

  Техниката Днес септември 17, 2011 10:06 Отговор
 • Всъщност, първата история не е съвсем вярна, ето няколко пропуска, които си спомням – Дъщерята на Джон Уайт си се ражда в Англия, а нейната дъщеря (внучката на Джон) се ражда в Америка, и не е първото американче (Самата дума е абсурдна, местните племена марсианци ли са били?) ами е първото заселническо дете с АНГЛИЙСКИ произход.. иначе испанци, португалци и т.н.. са имали вече цели колонии по това време…

  Друг пропуск е, че думата, изписана на дървото е CROATOAN, а не CROATON и не е никаква мистерия какво означава – Преди да тръгне, Уайт ги е инструктирал ако напускат колонията, да изпишат в някое дърво къде са се преселили, и ако са го направили в следствие на заплаха, да го маркират с малтийски кръст, хората так са и направили – Кроатоан е тогавашното име на остров, недалеч от колонията, на който се е знаело, че живее дружелюбно племе.. явно са се изнесли там, а това, че самият той е нямал интереса да ги потърси е съвсем друг въпрос 🙂

  Иначе поздравления за сайта и статията

  Сава ноември 3, 2011 03:25 Отговор
 • А смятате експедицията на Кук за много успешна?

  Иван Тодоров юни 13, 2016 20:40 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu