мар. 18, 2013
5400 Views

Защо кучетата имат мустаци?

Автор:

Защо кучетата имат мустаци?Кучетата имат по няколко твърди косъма от двете страни на муцуната си, които наричаме мустаци. Те нямат нищо общо с нефункционалните мустаци, които мъжете си пускат понякога. Много различни са от останалата козина на кучето, защото са по-твърди, дълги и с по-дълбок корен. В основата на всяко мустаче има голяма концентрация на чувствителни към допир неврони.

Мустачките се откриват и при други животни, както знаем – котки, плъхове, мечки, тюлени. Това подсказва, че те имат някаква полезна функция. Един начин да определим колко важно е нещо за животното, е да видим колко от капацитета на мозъка използва. От зоните на мозъка, които регистрират информацията от допира при кучето, близо 40% са посветени на лицето, особено на горната челюст, където се намират мустачките. Всъщност всеки един мустак може да бъде проследен до определено място в мозъка на кучето, което говори, че тези израстъци предават важна информация.

Мустаците служат като ранна система за предупреждение, когато има нещо близо до лицето. Това предотвратява сблъсъците със стени и обекти и варди очите на кучето. Можете да проверите сами, като леко докоснете кучето по мустаците и видите как затваря окото си от същата страна и извърта глава на другата.

Кучетата използват мустаците си и за локация на обекти и вероятно дори да разпознават обекти. Повечето животни използват мустаците си както сляп човек използва бастун. Първо малките мускули, които контролират мустаците, ги насочват напред, когато кучето приближава обект. След това те вибрират леко докато кучето движи главата си около повърхността. По този начин кучето получава информация за формата и текстурата на обектите до главата му.

Понеже очите на кучето не могат да фокусират добре на близо и зрителното му поле е блокирано отчасти, когато то гледа близки обекти, информацията за тях получава предимно от мустаците си.

Много собственици на кучета не са наясно със значението на мустаците за кучето и ги смятат за чисто козметичен белег. Много хора, които участват с кучетата си в конкурси, подстригват мустаците им, за да изглеждат те по-чисти. За съжаление това е както некомфортно, така и стресиращо за кучето и намалява способността му да се ориентира.

loading...

Comments to Защо кучетата имат мустаци?

 • Къде е бутона за задаване на въпрос, ако мога да попитам?

  Тони април 5, 2013 21:56 Отговор
  • След последната промяна на сайта по невнимание не сме сложили формата. Вече можете да я откриете на https://iskamdaznam.com/questions

   admin април 5, 2013 22:45 Отговор
 • “Те нямат нищо общо с нефункционалните мустаци, които мъжете си пускат понякога” – Как няма функция, та тя пречиства въздуха бе?! 😀

  Боян септември 12, 2013 22:50 Отговор
 • Както си играех с кучето ми незнам защо му падна един мустак това може ли да му направи нещо Моля Ви отговорете ми по-бързо много съм притеснена

  Гинка септември 17, 2018 18:12 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title