Още

  Развалините на някогашния град Ани

  Историческите записи описват турския град Ани като могъщ културен център на империи, управлявали векове. Този някога великолепен град, който е бил дом на над 200 000 души, днес е изоставен и забравен.

  През 19 век Ани е бил популярен град, вдъхващ възхита в своите посетителите. Славата му избледнява с избухването на Първата световна война, а по-късно и с арменския геноцид, оставяйки мястото изгубено между милитаризираните земи наоколо. Развалините на Ани са преминали през множество изпитания и неприятности. Районът се намира в спорната територия на окръг Карс, който е в непосредствена близост до границата с Армения. Първоначално Ани е бил арменски град и дори днес има спор между днешните Турция и Армения по отношение на него.

  Градът е оцелял след войни, вандализъм и земетресения, случвали се в продължение на три века, както и по време на управлението на 5 империи – династията на Багратидите, Византийската империя, династията на Селджуките, грузинците и Османската империя.

  След избухването на Първата световна война градът е възстановен за кратко, но по-късно целият район е даден на новосъздадената Република Армения. Турската война за независимост довежда до обрат в събитията и Ани става част от Турция.

  Историците се опитват да подчертаят значението на града, който е бил пренебрегван през последните години, предлагайки той да бъде включен в списъка за световно наследство на Юнеско. Те дори предлагат друго име – „Градът на 1001 църкви“. Макар и разрушени, многобройните църкви в града привличат туристите със своята мистична привлекателност. Това име разбира се не посочва точния брой на църквите, но археолозите са открили около 40 църкви, параклиси и мавзолеи. Според някои историци през 11 век в този културен център са живели около 200 000 души.

  Една от най-интересните забележителности на града е Катедралата Ани. Две земетресения от 1319 година разрушават нейния купол, но голяма част от нея все още е запазена. Катедралата е построена през 1001 година – по време на управлението на Гагик I. Интересното е, че нейният създател, арменският архитект Тръдат, ремонтира „Света София“ през 10 век.

  Значителният брой на културни ценности в Ани превръща града в място, което въпреки всичко, което „преживява“, остава място с огромно културно и исторически значение, което не бива да бъде изоставяно.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link