авг. 29, 2009
24463 Views

Рeдки растения застрашени от изчезване

Автор:

С все по-срещаното обезлесяване на горски райони, много забележителни и редки видове растения са унищожени още преди да бъдат открити и описани от учените. Над 8000 вида растения официално са застрашени от изчезване. Глобалното затопляне и унищожаването на природата от човека са основните причини за това. От хилядите интересни, уникални и необикновени растения, ние ви представяме няколко от най-редките, които са на ръба на изчезването.

Боабаб

1rareplant

Типичен за екваториална Африка и Индия, както и покриващи по-голямата част от Мадагаскар, боабабът е почти изчезнал. Дървото няма листа през девет месеца от годината и събира вода в стъблото си, подобно на камила. Хората живеят в основата му, а плодовете му  се наричат маймунски плод и стават за ядене.

Маймунски пъзел

2rareplant

Необичайното вечнозелено дърво расте в застрашените гори на Чили и е толкова древно, че се приема за жив фосил. Листата му са триъгълни и остри и ражда големи шишарки. Смята се за националното дърво на Чили.

Драконово дърво

3rareplant

Дървото на снимката е на 2000 години. Има 40 различни вида драконово дърво, като много от тях се култивират от хората. Повечето са дребни, но най-известното е това на снимката. Растат в Африка, въпреки че няколко вида са открити и на други места.

Bois Dentelle

4rareplant

Красивото, деликатно дърво е изключително рядко: останали са само две, които се намират в облачната гора на о. Мавриций. Въпреки, че няма комерсиална стойност, видът е на изчезване, защото ареалът на облачната гора е нарушен от навлизането на чужди видове. Bois Dentelle цъфти с красиви бели цветове.

Корк

5rareplant

Коркът всъщност е вид дъб. С появяването на корковите тапи идва и най-голямата заплаха за корковия дъб. Експертите твърдят, че ще изгубим корковите гори през следващото десетилетие, ако винената индустрия не открие заместител на корковите тапи. Корковите дъбове са изключителни – те могат да се „подстригват”, подобно на овцете, в продължение на много години при правилно отглеждане.

Венерина мухоловка

6rareplant

Месоядното растение може да е доста известно, но е изчезващ вид. Двете листа на растението са покрити с изключително чувствителни влакънца, които усещат дори паяци и мравки.

Безйболно растение

7rareplant

Изключително известното домашно растение на практика е изчезнало в дивата природа, поради унищожението на ареалът му. Сокът му е отровен, но е чудесна украса за дворът ви.

Зелена стомничка

8rareplant

Още едно месоядно растение, което е пред изчезване. Всъщност то е билка и расте в Джорджия, Южна Каролина и други части на САЩ, но поради застрояването на земите растението се е превърнало в изчезващ вид и ако не бъдат взети мерки за опазването му, скоро може да изчезне напълно.

Welwitschia Mirabilis

9rareplant

Това странно растение озадачава учените от години. Пустинното растение е открито в Южна Африка. То има само две листа, които се навиват и нагъват докато расте (обикновено живее над 1000 години) и се превръща в заплетена маса, разпростираща се на по 2 метра и повече.

Snowdonia Hawkweed

10rareplant

Не е най-странно изглеждащото растение на земята, но пък е най-рядко срещаното. Расте само в уелската долина на Snowdonia и то на 7 малки пътечки. През 50-те години е смятано за напълно изчезнало, докато не е забелязано отново през 2002г.

Рефлезия

11rareplant

Рефлезията е паразитно растение с цвят, наподобяващ плът и диаметър около 80см. Миризмата му се усеща отдалеч и трудно може да бъде сбъркана.

Титан Арум

12rareplant

В превод „гигантски пенис”, растението не е най-голямото, но има най-големият цвят. Също като Рафлезията, то расте в Суматра и има ужасна миризма.

Дяволско цвете

13rareplant

Това цвете е изключително рядко и много красиво. Цветовете му достигат до 30см в диаметър и всеки цвят има лентички, които достигат до 60см дължина.

Dendroseris Neriifolia

14rareplant

Растението е специално просто защото е останало само едно в дивата природа. Първоначално срещано в Чили, последното е открито на островът на Робинзон Крузо – дом на дузина редки, географично уникални видове на ръба на изчезването.

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *