Още

  Рeдки растения застрашени от изчезване

  С все по-срещаното обезлесяване на горски райони, много забележителни и редки видове растения са унищожени още преди да бъдат открити и описани от учените. Над 8000 вида растения официално са застрашени от изчезване. Глобалното затопляне и унищожаването на природата от човека са основните причини за това. От хилядите интересни, уникални и необикновени растения, ние ви представяме няколко от най-редките, които са на ръба на изчезването.

  Боабаб

  1rareplant

  Типичен за екваториална Африка и Индия, както и покриващи по-голямата част от Мадагаскар, боабабът е почти изчезнал. Дървото няма листа през девет месеца от годината и събира вода в стъблото си, подобно на камила. Хората живеят в основата му, а плодовете му  се наричат маймунски плод и стават за ядене.

  Маймунски пъзел

  2rareplant

  Необичайното вечнозелено дърво расте в застрашените гори на Чили и е толкова древно, че се приема за жив фосил. Листата му са триъгълни и остри и ражда големи шишарки. Смята се за националното дърво на Чили.

  Драконово дърво

  3rareplant

  Дървото на снимката е на 2000 години. Има 40 различни вида драконово дърво, като много от тях се култивират от хората. Повечето са дребни, но най-известното е това на снимката. Растат в Африка, въпреки че няколко вида са открити и на други места.

  Bois Dentelle

  4rareplant

  Красивото, деликатно дърво е изключително рядко: останали са само две, които се намират в облачната гора на о. Мавриций. Въпреки, че няма комерсиална стойност, видът е на изчезване, защото ареалът на облачната гора е нарушен от навлизането на чужди видове. Bois Dentelle цъфти с красиви бели цветове.

  Корк

  5rareplant

  Коркът всъщност е вид дъб. С появяването на корковите тапи идва и най-голямата заплаха за корковия дъб. Експертите твърдят, че ще изгубим корковите гори през следващото десетилетие, ако винената индустрия не открие заместител на корковите тапи. Корковите дъбове са изключителни – те могат да се „подстригват”, подобно на овцете, в продължение на много години при правилно отглеждане.

  Венерина мухоловка

  6rareplant

  Месоядното растение може да е доста известно, но е изчезващ вид. Двете листа на растението са покрити с изключително чувствителни влакънца, които усещат дори паяци и мравки.

  Безйболно растение

  7rareplant

  Изключително известното домашно растение на практика е изчезнало в дивата природа, поради унищожението на ареалът му. Сокът му е отровен, но е чудесна украса за дворът ви.

  Зелена стомничка

  8rareplant

  Още едно месоядно растение, което е пред изчезване. Всъщност то е билка и расте в Джорджия, Южна Каролина и други части на САЩ, но поради застрояването на земите растението се е превърнало в изчезващ вид и ако не бъдат взети мерки за опазването му, скоро може да изчезне напълно.

  Welwitschia Mirabilis

  9rareplant

  Това странно растение озадачава учените от години. Пустинното растение е открито в Южна Африка. То има само две листа, които се навиват и нагъват докато расте (обикновено живее над 1000 години) и се превръща в заплетена маса, разпростираща се на по 2 метра и повече.

  Snowdonia Hawkweed

  10rareplant

  Не е най-странно изглеждащото растение на земята, но пък е най-рядко срещаното. Расте само в уелската долина на Snowdonia и то на 7 малки пътечки. През 50-те години е смятано за напълно изчезнало, докато не е забелязано отново през 2002г.

  Рефлезия

  11rareplant

  Рефлезията е паразитно растение с цвят, наподобяващ плът и диаметър около 80см. Миризмата му се усеща отдалеч и трудно може да бъде сбъркана.

  Титан Арум

  12rareplant

  В превод „гигантски пенис”, растението не е най-голямото, но има най-големият цвят. Също като Рафлезията, то расте в Суматра и има ужасна миризма.

  Дяволско цвете

  13rareplant

  Това цвете е изключително рядко и много красиво. Цветовете му достигат до 30см в диаметър и всеки цвят има лентички, които достигат до 60см дължина.

  Dendroseris Neriifolia

  14rareplant

  Растението е специално просто защото е останало само едно в дивата природа. Първоначално срещано в Чили, последното е открито на островът на Робинзон Крузо – дом на дузина редки, географично уникални видове на ръба на изчезването.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link