Още

  Най-дълбоките езера

  Уникални с хилядите животински и растителни видове, които се срещат само в тях, тези езера разказват чудни легенди и истории, а в мрачните им дълбини се крият какви ли не тайни. Някои са били дом на древни цивилизации, други пък са открити съвсем наскоро, това са десетте най-дълбоки езера в света.

  10. Матано

  1lakes

  Езерото е с тектоничен произход и се намира в Южен Сулаеси в Индонезия. Мотано е важен източник на питейна вода в района и е най-дълбокото езеро в страната с дълбочина 590м. В него се влива река Патея и се отича през водопад в езеро Махалона.

  Езеро Матана е известно с изключително чистата си вода и многото ендемични видове риби, които са произлезли от един общ вид.

  9.Кратер

  2lakes

  С бурно вулканично минало, националния парк на езерото кратер е място с неизмерима красота. Скали високи по 60 метра, два малки острова и изключително синя и чиста вода, правят тази „лаборатория на открито” идеалното място за фотографите.

  Това е най-дълбокото езеро в САЩ с максимална дълбочина от 594м. Също така е и едно от най-чистите в Северна Америка, благодарение на топящия се сняг.

  Езерото е създадено преди 7700 години, когато връх Мазама (3600м) се срива и предизвиква огромно изригване. Легендата обаче е още по-интересна. Индианското племе Кламат разказват  за яростна война между Лао, богът на подземното царство, който живеел на връх Мазама и Скел – богът на горния свят.

  Лао се влюбил в Лоха, дъщерата на шамана на племето Кламат, но бил отхвърлен  и тогава решил да накаже хората с проклятието на огъня. Скел се притекъл на помощ и след дълга битка успял да победи Лао, когото затворил дълбоко в подземния свят и стоварил Мазама отгоре му. Искал да цари мир и затова решил да постави отгоре красивото езеро.

  8.Робско езеро

  3lakes

  Площта му е 17 700кв километра, намира се в северозападните територии на Канада и е дълбоко 614 метра – най-дълбокото езеро в Северна Америка. Заради ниските температури 8 месеца в годината езерото е поне отчасти заледено, а през зимата ледът става толкова дебел, че камиони могат да минават по него.

  Много хора казват, че са виждали огромно неизвестно създание в робското езеро, но до сега няма доказателства за съществуването му. Някои разказват за голяма перка във водата, често бъркана със скала, след което се скривала във водата.

  7.Исик-кул

  4lakes

  В северните планини Тиан Шан в република Казахстан, Исик-кул е соленоводно езеро, което се предполага, че е древен град  от преди 2500 години. Средната дълбочина на водата е 300 метра, а най-дълбоката точка 668 метра.

  Според легендата в пред ислямските времена, цар Озунес имал магарешки уши. Успявал да крие тайната си като убивал всичите си бръснари, но веднъж един успял да избяга и разкрил тайната му, след което водата се надигнала и наводнила царството.

  Интересно е колко истина има в тази история, туй като археологическите находки показват наличието на напреднала древна цивилизация точно на това място.

  6.Малави

  5lakes

  То е най-южното езеро в Източноафриканската долина и се намира между Малави, Мозамбик и Танзания. Най-дълбоката му точка е 705 метра, което го прави второто най-дълбоко езеро в Африка и благодарение на тропическите си води събира повече видове риби от всяко друго езеро на Земята.

  Учените са изследвали проби от почвата в езеро Малави, които са разкрили, че преди 100 000 години нивото на водата е било с 600 метра по-ниско. Това означава, че земята около езерото е била пустиня. Според някои това може би е причината за изселването на хората от Африка към други части на света.

  5.Сан Мартин

  6lakes

  Езерото се нарича О’Хигинс в Чили и Сан Мартин в Аржентина. Намира се в Патагония, между региона Ейсен и провинцията Санта Круз. То е най-дълбокото езеро в Америка с дълбочина от 835 метра.

  Езерото е кръстена на героите Хосе де Сан Мартин от Аржентина и Бернардо О’Хигинс от Чили, които са се били заедно за свободата на Чили.

  4.Восток

  7lakes

  От 140-те ледникови езера на Земята, Восток е най-голямото и най-дълбокото (900м). Намира се под станция Восток в Русия на 4 километра под повърхността на ледената покривка в централна Антарктика и е може би най-добре запазеното и скрито езеро. Британски и руски учени са го открили през 1996г.

  Средната температура на водата е -3 градуса и причината водата да не замръзва е големия натиск от леда над него.

  Учените са открили и, че вътрешността на леда може би е на 420 000 години, което означава, че езерото е покрито преди повече от 500 000 години, а водата в него от преди милион години.

  3.Каспийско море

  8lakes

  Между южните части на Руската федерация и северен Иран лежи най-голямото безотточно езеро в света. Соленоводно езеро, което е затворено поради разместването на континенталните плочи преди 5.5 милиона години. Древното езеро, остатък от океана Тетис (също като Черно море и Средиземно море) е третото най-дълбоко езеро в света с дълбочина 1000 метра.

  Фауната в басейна е изключително богата: много есетри (от тях получавате известния хайвер), каспийски тюлени и риби, които се срещат само там (каспийска бяла риба), каспийски шарани, каспийски чайки и много редки видове сьомга, които се откриват само в този район.

  Каспийско море е богато и на енергийни ресурси като нефт и газ, които се извличат още от 10-ти век. В днешни дни, нефтът в Каспийско море се оценява на 12 трилиона долара.

  2. Танганайка

  9lakes

  Разделено между Бурунди, демократична република Конго, Танзания и Замбия, Танганайка е най-дълбокото сладководно езеро в Африка и второ в света с дълбочина от 1470м. Езерото е открито случайно през 1858г. от британските изследователи Ричард Бъртън и Джон Спек докато търсели откъде извира река Нил.

  Скоро National Geographic публикува статия за жесток убиец по бреговете на езерото. Това е крокодилът Густав, който е дълъг 6 метра и тежи 900кг., който е отговорен за смъртта на стотици хора.

  1. Байкал

  10lakes

  Наричано още „синьото око на Сибир”, езерото Байкал се намира в Южен Сибир, близо до руско-монголската граница. Известно е като най-дълбокото езеро в света с дълбочина 1636м. и събира повече вода отколкото всички големи езера събрани заедно.

  Езерото Байкал е огромна екосистема, в която живеят повече от 1700 вида растения и животни; две трети от тях могат да бъдат открити само там. Изцяло е заобиколено от стръмни планини и гъсти гори. Възрастта му е изчислена на 25-30 милиона години, което го прави едно от най-старите езера в геологичната история.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link