Още

  Руски сателит ще бъде най-яркият изкуствен обект в небето

  Екип от руски учени планира да стартира уникален сателит в орбита, с цел да стане най-яркият обект в нощното небе, след Луната, разбира се, като използва гигантски отразяващ лист материал, съобщи iflscience.

  Космическият апарат е наречен „Маяк“ (Фар) и ще бъде изнесен на орбита може би това лято със съдействието на Роскосмос, с ракетата „Союз-2“.

  За да завършат проекта, екипът от инженери от Московския държавен машиностроителен университет, които стоят зад него, са привлекли средства от платформа за групово финансиране на кампании Boomstarter на стойност повече от 1,8 милиона рубли (22 000 долара), получени от 2322 спонсори. След старта космическите ентусиасти имат намерение да започнат да събират пари за друг модел за Музея на космонавтиката.

  Освен визуално наблюдение, полетът има и научна цел. Инженерите се опитват да създадат аеродинамична спирачна система, която в бъдеще ще помогне на космическите кораби да достигнат Земята, без използване на двигатели по избрана траектория и ъгъл на навлизане в атмосферата.

  Космическият апарат е малък с размери около 30 см, но когато „Маяк“ достигне слънцесинхронна орбита, ще разгърне своя отразяващ пирамидален рефлектор с площ 16 квадратни метра и дебелина 20 пъти по-малка от човешки косъм, изработен от тънък полимерен филм. Слънчевата светлина, попадаща върху него, да го направи достатъчно ярък, за да се вижда от Земята през нощта. Инженерите имат намерение да създадат по-нататък и приложение за смартфон, което ще проследява местоположението на „Маяк“. Очаква се работата на апарата да продължи 25 дни.

  „Искаме да покажем, че изследването на космоса е нещо вълнуващо и забавно, но най-важното е, че днес този процес е достъпен за всеки, който има желание и интерес към това. Апаратът, който изпращаме в космоса, ще бъде най-ярката точка в небето, видим от всяко място на планетата“- заяви ръководителят на проекта Александър Шаенко пред Sputnik News.

  „Присъединете се към екипа на проекта ни и скоро ще можете да кажете с гордост: „Тази звезда запалих аз!“, завършва призивът на екипа на мисията на страницата им вBoomstarter.

  През миналия месец Роскосмос потвърди, че стартът на „Маяк“ е планиран едновременно с изстрелването на спътника за наблюдение „Канопус-В-ИК“ с ракетата носител „Союз-2“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link