Още

  С какво левичарите се различават от десничарите?

  Макар да няма единодушие по въпроса защо хората имат доминираща ръка, има различни теории за това. По-голямата част от хората по света са десничари. Следващата група са левичарите, които са около 10% от хората. Има и такива, които използват и двете си ръце, но за различни дейности – например с дясната пишат, а с лявата играят тенис. Така наречените амбидекстри пък са хора, които си служат еднакво добре и с двете ръце.

  Когато говорим за доминиращи ръце обикновено се приема теорията за разделението на труда. Това се отнася за двете половини на мозъка и как информацията се обработва и разделя между тях. Известно е, че говорните и комуникативни способности при десничарите се намират в лявата половина на мозъка, но не означава ли това, че при левичарите ще е точно обратното? Всъщност не и точно това е пропускът в тази теория.

  През 2007г. учените правят пробив с откритието на специфичен ген, който може би е отговорен за това да имаме доминираща ръка. Това обаче все още не е доказано, тъй като този ген пренася и друга информация.

  През годините са провеждани безброй проучвания за разликата между десничарите и левичарите, които често дават доста интересни, но и неподкрепени с доказателства резултати. Така например едно изследване показва, че десничарите живеят средно с около 9 години повече от левичарите, но това най-вероятно е защото обикновено левичарите са предразположени към повече инциденти.

  Сравнително ново изследване е проведено от Даниел Касанто от Станфордския университет, което показва, че левичарите свързват лявото с хубави и приятни неща, дясното с лоши. В един от експериментите си Касанто показал на участниците диаграма с човек, който планира разходка до зоопарка и който обича зебрите, но не харесва пандите и ги смята за лоши. Хората трябвало да нарисуват по една зебра и една панда и да ги пуснат респективно в отделни кутии, които представяли хубавите и лошите неща. Повечето десничари поставили зебрата в кутията отдясно, докато левичарите – в тази отляво.

  Касанто накарал друга група участници да оценяват двойки обекти, описани на друга диаграма, като трябвало да избират кое от двете изглежда по-интелигентно, честно и щастливо. В последната задача участниците трябвало да изберат на кого от другите кандидати биха предложили работа.

  При всички задачи десничарите давали по-добра оценка на обекта, намиращ се в дясно, а левичарите на този в ляво.

  Левичарите често имат чувството, че са родени в чужд свят. От ножиците до компютърната клавиатура, всичко е предвидено за десничари. Фактът, че левичарите успяват да се адаптират толкова добре към неща, които са против тяхната природа, показва нещо, което рядко се споменава – несъмнено има разлика в двигателните способности между двете ръце, но тя не е толкова голяма.

  Всъщност учени установяват, че разликата в скоростта и точността между лявата и дясната ръка обикновено е по-малко от 10%. Още повече, че лявата ръка може да свикне с много по-сложни дейности, като например при музикантите, които контрастират на фона на 90% от задачите, които човек извършва с дясната си ръка във всекидневието.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link