Още

  Сам срещу всички: защо автомобилният механик Марвин Химейер е наречен последният герой на САЩ

  Марвин Химейер е обикновен американски работник, сблъскал се с произвола на голяма корпорация и градските власти. Когато става ясно, че ще загуби делото, мъжът решава да разработи план за отмъщение. Това му коства живота, но Марвин става известен в целия свят като борец със системата, който не се огъва пред обстоятелствата, а им се противопоставя.

  Автомобилен механик и ветеран от войната

  Марвин Джон Химейер е роден в САЩ през 1951 г. Той е служил във Виетнам като самолетен техник. След демобилизацията се завръща в родината си, където заедно с партньори отваря автосервиз в Денвър. В началото на 90-те той продава своя дял и се премества в град Гренби, който наброявал само 2 хиляди жители. За 40 хиляди долара мъжът купува малка сграда в покрайнините на града и отваря собствен автосервиз, където ремонтира автомобилни заглушители и сглобява моторни шейни.

  Марвин получава военна пенсия, живее от труда си и обича да странства в планината с моторна шейна през зимата. Няколко години по-късно в Гренби е построена циментова фабрика, която се превръща в основно предприятие за града и по-голямата част от населението започва работа в нея. В близост до предприятието има няколко малки склада и работилници, сред които е и сервизът на Химейер.

  Когато заводът започва да изпитва нужда от допълнително пространство, за да стартира нова производствена линия, корпоративни юристи предлагат на собствениците на земята да я продадат. Всички, освен Химейер, се съгласяват. Според администрацията на завода, на мъжа първо са предложени 250 хиляди долара и той се е съгласил на сделката. По-късно поискал 350 хиляди, а след време – 1 милион долара.

  Центърът на градчето Гренби

  Автомобилен механик срещу всички

  Привърженици и приятели на Марвин казват, че заводът не искал да плати на мъжа и 250 хиляди. Администрацията на предприятието предпочела вместо да направи законна сделка, да преследва беззащитния автомобилен механик. Сервизът на Химейър бил обграден от производствена територия. Бил спрян  достъпа на осветление, вода и канализация. Отпадъците трябвало да се транспортират с превозни средства, за което Марвин постоянно бил глобяван от местния шериф. Обсадата продължила няколко години и през 2001 г. градската администрация одобрила проект за разширяване на завода.

  Кметството на Гренби

  Химейер вече не можел да влезе в сервиза си. Мъжът се опитал да обжалва решението в съда, но не постигнал резултат. Вместо това градът „налага“ на своя жител глоба в размер на 2,5 хиляди долара за поредното нарушение. Обикновеният трудолюбив Марвин Джон Химейер дълго време търпял. Целият град се обърнал срещу него. Кметът, шерифът, всички местни власти взели страната на корпорацията, която преследвала 52-годишния ветеран от Виетнам. И тогава той решил да си отмъсти.

  Бронирана кола в гаража

  Марвин купил булдозер Komatsu D355A на търг. С негова помощ той искал да си проправи път до сервиза, заобикаляйки завода, но властите не дали разрешение за строителни дейности. Химейер бил сръчен и след година и половина превърнал булдозера в бронетранспортьор.

  Булдозер Komatsu D355A

  Марвин заварил кутия от два слоя стомана с дебелина 1,27 см. Той запълнил пространството между листовете с бетон, теглото на конструкцията било цял тон. Резултатът бил анти-кумулативен екран, който може да предпази не само от куршуми, но и от експлозия на граната. На 4 юни 2004 г. мъжът запалил булдозера в гаража си, качил се в кабината и с помощта на импровизиран дистанционен кран спуснал кутията.

  Химейър бил блокиран в шофьорската кабина. Той взел със себе си две пушки, чифт пистолети, патрони, противогаз, вода и бира. За добра видимост той монтирал няколко камери, свързани към два дисплея, и направил бойници за стрелба. В 14:30 ч. автомобилният механик напуснал гаража. По-нататъшните събития влизат в историята като „отмъщението на Химейър“.

  Преработеният от Марвин Химейер булдозер

  Булдозер в града

  Първо, булдозерът влязал във фабриката и разрушил всичко, до което успял да се добере. Следващият адрес било полицейското управление. Химейер разрушил сградата и смазал с веригата всички коли на паркинга. Кметът на Гранби също си го получил. Марвин насочил булдозера към кметството и разрушил фасадата на сградата. Той унищожил къщата на съдията и офиса на местния вестник. Докато Марвин ходел на „гости“, полицейските коли го преследвали.

  Органите на реда стреляли по бронираната кола с пистолети, но 9-милиметровия калибър бил безсилен срещу „сандвича“ със стоманена и бетонна броня. Отмъстителят стрелял назад, но полицаите си спомнят, че той не се стремял да ги унищожи, а само се опитвал да изгони преследвачите на безопасно разстояние. По време на разрушаването на местен търговски център, радиатора на булдозера бил пробит от рикоширал куршум и превозното средство замлъкнало.

  На мястото на погрома пристигнал отряд на специалните сили, въоръжени с пушки и гранати М-16, но те също били безполезни. Четиридесет полицаи не знаели как да измъкнат Химейер от булдозера. Той откривал огън, когато се приближавали. Единственото, което властите направили, било да евакуират жителите на града. В 16:32 се чул последния изстрел от булдозера. Полицията внимателно отваря бронята на булдозера и намира Химейер, който се бил самоубил в кабината.

  Последният герой на САЩ

  Марвин се самоубил с куршум в челото, а градът му бил в руини. Бронираният булдозер нанесъл щети на града за 5 милиона, а на циментовата фабрика за 2 милиона долара. На този ден загива един обикновен човек. Заводът получил застраховка и възобновил работата си 10 дни след инцидента. В едно от интервютата новият кмет на града се пошегувал, че заводът едва оцелял, но най-накрая се отървали от Марвин.

  Въпреки че телевизията представя Химейер като психопат, в интернет той бил наречен последният герой на САЩ, който предизвика властите и корпорациите. Обикновен автомобилен механик и  ветеран от войната не се примирява с произвола на властите. Той построил бронирана машина в гаража си и разрушил града, който го предал.

  На съседите му не им станало по-добре. Шест месеца по-късно булдозерът на Марвин бил разглобен на части и изпратен на сметището. Това трябвало да попречи на феновете на отмъстителя да вземат частите на автомобила за сувенири.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови