Още

  Съвременни митове за здравословния начин на живот

  Днес е модерно да се говори за здравословен начин на живот, диети, фитнес, био и супер храни. От вред се дават съвети как да отслабнем, да живеем здравословно и пълноценно и да се сдобием със супер тяло. Много от тези съвети и идеи са предимно реклама или просто съвременни митове, които не само не са полезни, но може и да навредят.

  Периодично  правите детокс диети.


  Никой не трябва да се подлага на детоксикация. Това е друга глупост, измислена от търговци и шарлатани!

  Ако не сте били отровени, тогава вече си имате супер-ефективна система за филтриране на най-вредните вещества, които поглъщате от храната. Тя се състои от черния дроб и бъбреците.

  Бъбреците непрекъснато филтрират кръвта ни, отстранявайки от нея всякакви отпадъци от нашата хранене. А черният дроб обработва всички химикали, които поглъщаме. И двете от тях са достатъчни, за да може тялото ви ефективно да елиминира токсините.

   Смятате, че колкото повече се потите, толкова повече отслабвате

  Подлагате се на мъчения с термокостюми, сауна или тренировка до изтощение, с идеята бързо да отслабнете. Но количеството пот не е показателно за изгарянето на калории.

  Мислите, че отслабване се постига със силна воля

  Повечето хора смятат, че отслабването е въпрос единствено и само на силна воля и дисциплина, но всъщност само с една издръжливост не се постигат големи и трайни резултати.

  Добрата фигура в голяма степен се дължи на генетиката и начинът на живот. Тялото на всеки човек е индивидуално и всеки хранителен режим и натоварване трябва да се  изготвят само за него от специалист. Освен това за да се спазва този режим е необходима дълбока и лична мотивация, без която няма как да се постигнат резултати.

  Наблягате на храни с ниско съдържание на мазнини.


  През 90-те години USDA убеди милиони хора по света, че нискомаслените храни са добри. Така маргаринът се появи на пазара вместо масло и нискомаслено кисело мляко.

  Но оттогава мина много време и всички учени вече знаят, че това не работи.

  Едно осемгодишно Харвардско проучване, което обхвана около 50 000 жени, показа, че хората, които предпочитат храни с ниско съдържание на мазнини, страдат не по-малко от рак и сърдечни заболявания. Храните без мазнини не им помагат да отслабнат. А отсъствието в здравословното хранене на мазнините само ни прави бавни, сънливи и раздразнителни.

  Спазвате правилото: Дай вечерята на врага си 

  Всички сме чували поговорката: „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“. Изследванията обаче показват, че системния отказ от вечеря води до забавяне на обмяната на веществата, понижаване нивото кръвната захар и повишена умора. Вместо да се отказвате от вечеря, по-добре хапнете нещо леко и полезно: протеини или зеленчуци. Те са добро решение, за да сте сити и здрави.

  Ежедневно тренирате

  От всекидневни тренировки се нуждаят само професионалните спортисти,  телата им са подготвени за подобно натоварване. Спортистите спазват специален хранителен режим.  Ако ние сериозно натоварваме мускулите си ежедневно те нямат време да се възстановят. Но леко натоварване, като гимнастика е полезно за тонуса. За обикновения човек пълноценните тренировки не трябва да са повече от 5 часа седмично.

  Замествате захарта с изкуствени подсладители

  Организмът е перфектно устроена система, която знае как да усвоява всяко естествено вещество. Той обаче не знае как да реагира на изкуствените подсладители. Ние ги възприемаме като сладост, но в организма се получава объркване, което води до нарушаване на важни процеси и в крайна сметка до нарушения в обмяната на веществата. И в крайна сметка до натрупване в мастните депа. Вместо да замествате захарта, просто я ограничете, или изберете мед или сушени плодове.

  Смятате, че здравословната храна е много скъпа
  Ако си изработите нормален здравословен хранителен режим, без завъртяни и сложни диетични и био специалитети, фактически няма да ви излиза скъпо да се храните полезно.

  Задържате дъха си, ако някой кихне или кашля


  Когато човек кихне или кашля, без да покрива устата си, бактериите от устата и носа му се изстрелват във въздуха със скорост от 80 до 350 км/ч. Така че тези опити да се спасиш са безсмислени!
  Просто помолете човека да покрие устата си. Или киха на другата страна, в кърпа!

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови