Още

  Сериозни заболявания, които могат да се определят по лицето

  Разбира се, само лекар може да диагностицира със сигурност заболяване, като направи подробен преглед  и изследвания на пациента. Но хората не само не ходят на профилактични прегледи, но обикновено дори ако им има нещо отлагат посещението при лекар до последно.

  Това често причинява усложнения. Затова човек трябва да се наблюдава и при някои симптоми и знаци да предприеме навременно ходене при лекар. Ето някои заболявания, които могат да се разпознаят по лицето …

  Инсулт

  Един от очевидните признаци на инсулт е внезапната асиметрия на лицето. Разбира се, перфектно симетрични лица няма, но ако видите промяна у друг човек, изглеждащ като  замръзнал или „плъзнал“ половината от лицето си надолу, това е знак за удар или друго заболяване на нервната система. Ако имате такива признаци, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

  Апнея

  Апнеята се нарича временно спиране на дихателната дейност, което може да бъде причинено от недостиг на въглероден диоксид в кръвта, прекомерна вентилация на белите дробове, силно повишаване на кръвното налягане или да бъде симптом на някои заболявания. Можете да откриете апнея у човек по лицето –  скосена брадичка с необичайна форма и намален размер на шията или челюстта.

  Сърдечен пристъп

  Ако забележите в себе си или в близките си малки жълти туберкули около очите, незабавно се консултирайте с лекар. Те могат да сигнализират за повишен холестерол, а това от своя страна може да доведе до развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и сърдечен удар!

  Анемия

  Мнозина харесват „аристократичната“ бледност на кожата, но дори и да изглежда красиво е нужна консултация с лекар, за да проверите нивото на хемоглобина! И ако наред с бледността човек също има повишена умора и слабост, диагнозата е почти сигурна…

  Болести на ендокринната система

  Прекалено окосмяване по лицето е проблем, който тревожи много жени, но не всички подозират колко сериозно може да бъде това. Оказва се, че появата на „растителност“ върху кожата може да показва нарушен хормонален баланс – най-често синдром на поликистозни яйчници или хирзутизъм. Ето защо, забелязвайки „допълнителни“ косми по лицето си, първо, отидете не на козметолог или дерматолог, а на ендокринолог!

  Диабет

  Диабетът може да бъде подсказан от внезапна мрежа от бръчки по лицето. Това може да бъде и симптом на друго заболяване на ендокринната система, например, хипотиреоидизъм – недостатъчно ниво на хормоните на щитовидната жлеза. Затова, откривайки подобен признак, във всеки случай се консултирайте с лекар възможно най-скоро.

  Автоимунно заболяване

  Червен обрив, който се появява на лицето, може да показва наличието на автоимунно заболяване. Ако е много гъст и сърбящ, това може да показва целиакия – заболяване, при което тялото не усвоява глутена добре. Малък обрив по бузите, донякъде напомнящ пеперуда, е признак на „любимата“ болест на д-р Хаус – лупус еритематозус.

  Затова ако откриете подобни признаци върху своето лице или върху лицето на друг човек, без паника, но своевременно вземете мерки. По добре едно напразно посещение при лекар, отколкото пропусната възможност за навременно поставяне на диагноза и лечение.

  Освен споменатите признаци, всяка забележима промяна в цвета на кожата, подувания, подпухвания, обриви, петна, торбички под очите и други, са сигнал, че нещо се случва, особено ако е съпроводено и с други оплаквания, не чакайте дълго, а идете на лекар.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link