Още

  Шах и мат, приятелю Адолф!

  На 1 октомври 2009г. в Лондон, на търг било представено едно необикновено произведение на изкуството.

  Всъщност, като изкуство, стойността му едва ли била много висока. Но от историческа гледна точка, би могло да се определи като безценно. Защото на рисунката, изпълнена с черен графит, са изобразени… Ленин и Хитлер, които играят шах. Не, това не е карикатура, нито шарж с намек за сходството между политическите системи, създадени от тях. Съществува теория, според която бъдещият лидер на пролетарската революция се запознал с Адолф Хитлер във Виена през 1909г. Известно е, че по онова време и двамата се намирали в австро-унгарската столица.

  Твърде е възможно запознанството между Ленин и Хитлер да се е състояло през 1909г. в богатата виенска къща на г-жа Ема Льовенстрьом. Сериозно доказателство, че двамата може да са играли шах именно там, е рисунка на самата Ема Льовенстрьом, талантлива художничка и собственичка на бохемски салон. Тя нарисувала Ленин и Хитлер по време на играта. След като завършила рисунката, помолила Владимир и Адолф да оставят автографите си на гърба й. Приятелството между двамата бъдещи лидери не било затруднено от възрастовата разлика, макар Адолф да бил едва прехвърлил 20 години, а Илич наближавал 40.

  Фрау Левенстром била не само талантлива художничка, но и отлична учителка. Под нейното ръководство бъдещият фюрер овладял основите на изобразителното изкуство. Всъщност, именно затова и бил пристигнал във Виена. Суетният, но и комплексиран младеж мечтал за кариера на велик художник и затова се учил при Ема с необикновено усърдие. Но, въпреки това, неговата учителка споделяла с приятели: „Разбира се, Адолф има талант, но му липсва онази божествена искра, която превръща един обикновен майстор на четката в гений!“ А Владимир Улянов, който също посещавал богатата гостоприемна къща, Ема характеризирала с една фраза: „Титан на мисълта!“

  Историята по косвен начин потвърдила оценката на виенската художничка. Когато създадените от двамата политически системи се сблъскали във Втората световна война, тази на Ленин завършила огромната кървава партия, образно казано, с репликата: „Шах и мат, приятелю Адолф!“ Нищо, че не се знае как е завършила шахматната партия между играчите, изобразени на рисунката.

  Освен Адолф и Владимир, гости на Льовенстрьом били известни политици, художници, музиканти, журналисти.  Според една от разпространените версии, учителката по рисуване била любовница на член на банкерския клан Ротшилд, откъдето и имала финансовите възможности да поддържа своя салон.

  В навечерието на Втората световна война семейството на Льовенстрьом заминава за САЩ, заради преследванията на евреите, започнали след присъединяването на Австрия към Германия. Рисунката, която изобразява Илич и Адолф по време на шахматна партия, както и самите шахматни фигури, Ема оставила на своя иконом. През 2009г. правнукът на иконома представил рисунката и шаха на търг в Лондон, чрез аукционната къща Mullock’s.

  Първоначално продавачът не бил сигурен в автентичността на тези антики и поръчал експертиза, която била извършена от авторитетни изкуствоведи, историци и графолози. Експертизата  с обем 300 страници изследвала всички възможни параметри: хартията, използваното вещество в графита на молива, подписите, стилистиката и т.н. Графологичният раздел в нея удостоверил, че подписите на играчите, както и този на художничката, са автентични с вероятност 80%. За самата рисунка нямало никакви съмнения. Уточнило се, че от нея са направени 5 гравюри, чиято съдба е неизвестна. На търга бил представен оригиналът.

  Първоначалната обща цена на рисунката и шаха била 40 хиляди лири. След съответното наддаване те били продадени за 100 хиляди британски лири на колекционер, който пожелал да остане анонимен. Все пак, изображения на рисунката били заснети, за да подхранват любопитството на всички, които се интересуват от историята на ХХ-ти век.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови