Още

  Ще бъде ли възможно да се създадат човешки органи в тялото на животни?

  Сензационната новина за биологичен орган, отгледан в тялото на лабораторен плъх, и успешната му трансплантация в тялото на мишка, обиколи целия свят. Учените се радват: резултатите от експеримента са толкова обещаващи, че е време да се говори за пробив в областта на биоинженерните технологии.

  Хиляди, сериозно болни хора по света вече имат реален шанс да постигнат нов живот. Експериментът за трансплантация на органи е проведен от японски учени. Това е първият успешно завършен експеримент в света с участието на лабораторни гризачи – мишки и плъхове. Не е изненадващо, че всички световни медии разпространиха новината. За първи път истинският орган на животно от един вид е отгледан в тялото на съвсем друго животно и се е върнал в „родния“ организъм.

  Учените са взели като основа индуцирани стволови клетки на здрава мишка и са ги поставили в тялото на плъх, т.е. животно от друг биологичен вид, и са получили невероятен резултат. Изследователите успяват да спасят панкреаса и успешно да трансплантират този важен орган в тялото на мишката.

  Най-изненадващо е, че трансплантацията на органи е от голямо практическо значение. Мишката претърпява трансплантация съвсем спокойно, а панкреасът се възприема без проблеми и започва да функционира в „нормален режим“. Това не е ли повод за оптимизъм?

  Кога ще бъдат трансплантирани органи? Разбира се, има важен нюанс: плъховете и мишките са роднини и затова техните биологични цикли са много близки. Например, периодът на вътрематочно развитие при тези гризачи се различава само с няколко дни, т.е. процесът на развитие на ембриона е почти идентичен. Възможно е това да е обяснението на факта, че чуждият орган не е отхвърлен.

  Факт е, че учените отдавна търсят начин да отглеждат най-важните органи на човешкото тяло в тялото на животни. Досега изборът е паднал върху прасетата, тъй като ембрионът на тези животни е много подобен на този на човека, а физиологията е сходна.

  Но тук идва лошата новина: досега опитите за отглеждане на човешки трансплантируем орган са се провалили. Проблемът с отхвърлянето на тези органи от човешкото тяло все още не е решен. Затова е твърде рано да се говори за ферми за отглеждане на резервно сърце.

  Трансплантацията на миши органи, отглеждани в тялото на плъхове, даде нов тласък на научните изследвания в областта на биотехнологията. Разбира се, процесите на ембрионално развитие при хора и прасета не се различават с по няколко дни, а с 5 месеца. Но се появи основното решение на проблема.

  Най-поразително е, че трансплантацията на панкреаса в тялото на мишката не води до образуването на раков тумор. Именно онкологичните процеси са причината учените използват стволови клетки. Така че, шансът за човечеството изглежда съвсем реален.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link