Още

  Скоро ще можем да предвиждаме престъпления, преди да са се случили, както и да ги предотвратяваме

  Чували ли сте за обществото „Vidocq”, в което членуват най-добрите криминални инспектори в света? Тези хора разрешават най-трудните престъпления, размишлявайки над обяда си. Обществото е създадено през 1990 година от трима водещи тогава полицейски психолози и криминалисти. Те се срещали на обяд всеки трети четвъртък от месеца в уединена стая на последния етаж на Union League Building във Филаделфия. В началото те просто обсъждали различни престъпления, но една година по-късно започнали да ги разрешават.

  Днес в изключително уважаваното общество „Vidocq” членуват най-добрите и опитни профайлъри от ФБР, детективи, учени, психолози, прокурори, следователи и съдебни експерти. Всеки от тях плаща по 100 долара годишна членска вноска и продължават да се срещат, за да похапват обяда си заедно и да разрешават престъпления на същото място.

  Полицейски шерифи и детективи пътуват от цял свят, за да се срещнат с членовете на „Vidocq” и да представят пред тях неразрешените си случаи. Щом всички улики и факти са им представени, цялата група се опитва да разреши случая. Обществото има и някои изисквания, разбира се. За да разгледа даден случай, той трябва да е на първо място неразрешен, на второ – да е на над 2 години и на трето – да включва поне едно убийство.

  Обществото не иска никакво заплащане за услугите си и дори поема разноските по пътуването и хотелските стаи на полицейските детективи, които ги посещават. „Vidocq” добива изключително голяма популярност по цял свят, защото членовете му досега са разрешили стотици от най-сложните и объркващи случаи, които преди това са се считали за неразрешими. Те дори освобождават хора от затвора, които са били задържани и обвинени в престъпление, което се оказва, че не са извършили.

  Разбира се, това е интересен начин за разрешаване на престъпления и определено е необикновен. Но какво можем да кажем за по-съвременните методи? Можем ли да предвиждаме, че някой някъде ще извърши престъпление, преди то да се е случило?

  Запознайте се с професора от Калифорнийския университет – Джефри Брантингам. Той е мозъка, който стои зад най-напредналата полицейска технология, наречена PredPol.

  Брантингам е археолог и през 2000-те години посещава Тибет в опити да разгадае как древните цивилизации са откривали храна. Това го накарало да се замисли защо хората извършват престъпления на местата, на които ги извършват. Тогава му хрумнала идея – вместо да третира престъпниците като престъпници, а престъпленията като престъпления, той започнал да разглежда престъпниците като древни хора, а престъпленията като храна, която се опитват да намерят.

  Той използва тази своя логика, за да създаде математически алгоритъм. Детайлите, относно начина, по който работи алгоритъма, са тайна, но това, което прави той е да предвижда точно къде и кога е най-вероятно да бъде извършено престъпление.

  PredPol използва изключително сложни алгоритми и огромно количество информация, за да направи своите предвиждания. Сега вероятно ще помислите, че програмата насочва полицаите към по-бедните квартали или гетата, на които обикновено престъпленията са ежедневие, но това не би могло да бъде по-далеч от истината. Предвижданията на PredPol се сменят много пъти през целия ден и цялата нощ. Понякога дават знак за бъдещо престъпление в по-беден квартал, а друг път в най-богатите части на града, посочвайки, че там ще бъде извършено престъпление в следващия един час.

  Софтуерът е проверен на две места – в Калифорния и Кент, Англия. Полицаите просто поглеждали компютрите си, за да видят последните предвиждания на програмата и патрулирали на местата, които били обозначени. Идеята е да има полицаи на мястото, на което ще се извърши престъпление, за да може то да бъде предотвратено и да не се случи въобще. На двете места, на които PredPol е тестван, престъпността намалява с около 8%, като алгоритъмът е 2 пъти по-точен в предвиждането от полицейските служители.

  Самият Брантингам споделя, че системата работи толкова добре, защото докато повечето хора смятат, че престъпленията са случайни събития, те изобщо не са такива. Съществуват много фактори, които предизвикват даден човек да извърши престъпление на определено място и в определено време.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link