Още

  Медуза и митът за Персей

  Медуза е една от трите сестри горгони, дъщери на морските чудовища Форкис и Кето. Сестрите й Стено и Евриала били безсмъртни, а само Медуза смъртна.

  За сестрите не се споменава почти нищо като група, но за Медуза съществуват няколко мита относно живота и смъртта й. Най-известният от тези митове се отнася до нейното убийство. В своята „Теогония“ Хезиод описва как Персей отрязва главата на Медуза, а от кръвта й се раждат Хризаор – златен гигант и Пегас – крилатият кон.

  Медуза

  Митът за Персей и Медуза, според Пиндар, започва по следния начин. Персей бил син на Даная и Зевс. Преди да се роди обаче, на бащата на Даная (царят на Аргос Акрисий) му било предречено, че синът на Даная ще го убие. Затова Акрисий заключва Даная в бронзова кула, но Зевс отива при нея под формата на златен дъжд. След тази среща Даная забременява.. Акрисий не искал да провокира Зевс, затова затворил дъщеря си и внука си в дървен сандък и ги хвърлил в морето. Майката и сина били спасени от Диктис на остров Серифос. Именно Диктис отгледал момчето и го научил на мъжество, но неговия брат Полидект изпратил Персей на животозастрашаваща мисия.

  Полидект бил влюбен в майката на Персей и искал да се ожени за нея, но Персей пазел майка си от Полидект, тъй като смятал, че той не се държи уважително към нея. Тогава Полидект решава да измами Персей, организирайки голямо празненство, на което той обявил, че всеки трябва да донесе кон. Персей нямал такъв и когато признал, че не носи подарък, той предложил да даде на Полидект подарък, който той пожелае, без значение какъв. В това Полидект видял възможност да се отърве от Персей и поискал главата на единствената смъртна горгона – Медуза.

  Медуза обаче била много опасен враг, тъй като можела да превръща всеки, когото погледнела, в камък. В някои от вариациите на митовете се казва, че Медуза е родена като чудовище, както сестрите си, описана е с коса от змии, множество езици, грозни зъби, с крила и безконечни нокти. По-късно Овидий пише, че Медуза била единствената горгона, която притежавала змийска коса, защото това било наказание, отправено й от Атина.

  Персей, с помощта на божествени дарове, открил пещерата на Медуза и я убил, отрязвайки главата й. Много автори посочват, че Персей е могъл да извърши този геройски подвиг, използвайки огледален бронзов щит, който му бил даден от Атина, докато Медуза спяла. Когато горгоната била убита, от отрязания й врат излезли Пегас и Хризаор (деца на Медуза от Посейдон).

  Персей и главата на Медуза

  Сестрите на Медуза – Стено и Евриала започнали да преследват Персей, но той имал дар от Хадес – шлем на тъмнината, с който ставал невидим и горгоните не могли да го намерят. Когато разбрал, че е спасен, Персей литнал заедно с главата на Медуза, която била безопасно опакована, към дома си. По пътя си обаче, спрял в Етиопия, където царството на крал Цефей и кралица Касиопея било измъчвано от морското чудовище на Посейдон. Посейдон бил гневен, защото Касиопея твърдяла, че нейната дъщеря Андромеда била еднакво красива с нереидите (морските нимфи). Персей убива чудовището и така печели ръката на Андромеда. Андромеда обаче вече била сгодена, затова Персей използва главата на Медуза, за да превърне предишния годеник на любимата си в камък.

  Персей се върнал у дома при майка си, но бил ядосан от измамата на Полидект. Той отново използвал главата на Медуза и превърнал Полидект и подчинените му в камък. След това дал царството на Диктис.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link