Още

  Слънчеви пътища – технология на бъдещето или авантюра?

  Вероятно сте прочели новината за откриването във Франция на първия километър от път, изработен от слънчеви панели – Wattway . Тази новина се разпространи по целия свят, поразявайки със своята актуалност, но междувременно никой не разбираше дали е целесъобразно да се изгради такъв път. В крайна сметка, както знаем, оцеляват само онези технологии, които преди всичко демонстрират ефективност.

  Единият километър слънчев път във Франция е построен близо до малко село със сложното име Tourouvre-au-Perche, разположено в Нормандия. Този участък от пътя е покрит със слънчеви панели с обща площ от 2800 м2. Това строителство струва огромната сума от 5 млн. евро и се предвижда около 2000 автомобила да преминават през него ежедневно. В продължение на 2 години тестване панелите ще трябва да генерират електричество, което би било достатъчно за уличното осветление на селото с 3400 жители.

  Между другото, подобен път вече бил построен, дори има свое собствено име – SolaRoad. Първият участък от пътя, покрит със слънчеви панели, е 72-метрова велосипедна пътека в село Кромени в Холандия, която била открита на 21 октомври 2014 г. За нейната конструкция бяха похарчени 5 млн. евро, но през декември същата година пътеката трябвало да бъде напълно ремонтирана, да се подменят почти всички панели върху нея, които били напълно счупени. И това въпреки фактът, че върху тях не са преминавали тежки превозни средства, а само пешеходци и велосипедисти. Освен това се оказало, че замърсяванията и водата, натрупани върху пътеката, значително намаляват нейната ефективност.

  В резултат на това след изчисления станало ясно, че разходите за изграждането на такъв маршрут (около 1200 долара на квадратен метър) са 3-4 пъти по-високи от инсталирането на слънчеви панели на покривите, а финансовата възвращаемост ще дойде едва след 50 години експлоатация. В този случай всъщност един квадратен метър от слънчевия път дава около 70 кВтч годишно и техният експлоатационен срок не надвишава 20 години. Но основният проблем на тези слънчеви пътища е способността им да генерират електроенергия в достатъчен обем само в районите, където има голям брой слънчеви дни годишно.

  Въпреки това, след 6 месеца тестване, SolaRoad все още е призната като ефективна технология, тъй като успя да даде малко повече от очакваните 70 кВт електричество на един квадратен метър. Година по-късно резултатите (9800 kWh) са сравнени с резултатите от слънчеви панели със същия размер, но инсталирани на покрива.“Високите“ панели могат да генерират два пъти повече енергия от тези на пътя.

  Днес много експерти предричат, че отварянето на Wattway е добър PR ход за Франция, но пътят ще бъде неефективен и това ще стане ясно след шест месеца от неговата експлоатация. Въпреки че, разбира се, тази идея очарова с красотата и естетиката, най-вероятно ще има малък шанс за оцеляване. Докато слънчеви панели, инсталирани на покривите, са много по-евтини и по-ефективни средства за преобразуване на слънчевата светлина в електричество.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link