Още

  Соларен самолет ще обикаля света за 5 дни

  Соларен самолет ще обикаля света за 5 дниНов, захранван от слънчевата енергия самолет, който ще обикаля света за пет дни без да използва никакво гориво, беше показан в Швейцария на 9 април.

  Пилотите Андре Боршберг и Бертран Пикар разкриха летящата машина на бъдещето на церемония в Пайерн пред публика от бизнесмени, репортери и високопоставени лица. Соларният самолет, кръстен Solar Impulse 2, ще се използва за околосветски пътешествия през 2015г, когато швейцарските пилоти се надяват да извършат първият такъв полет със захранван от Слънцето самолет.

  Миналата година, Боршберг и Пикар летяха на първо поколение прототип на Solar Impulse, като прелетяха рекордното разстояние от единия до другия бряг на САЩ. Пътешествието им от Калифорния до Ню Йорк продължи две месеца и включваше пет планирани спирки. Solar Impulse достигна своята дестинация на 6 юли 2013г, когато кацна на летище Кенеди.

  Самолетите Solar Impulse са първите, който могат да летят денонощно без никакво налично гориво. Ултралеките самолети се захранват изцяло то слънчеви панели и батерии, които се зареждат през деня и позволяват летене през нощта.

  От миналогодишния полет насам, инженерите са направили промени в дизайна на соларния самолет в подготовка за околосветската мисия. След като пилотите ще летят дълго и на много по-голямо разстояние, инженерите са работили, за да подобрят качеството на батериите на борда и са използвали революционни материали, за да олекотят допълнително самолета, правейки Solar Impulse 2 още по-енергоефективен.

  Соларен самолет ще обикаля света за 5 дни

  Solar Impulse 2 има размах на крилата 72 метра, което е повече от този на комерсиалния Boeing 747. Крилата са покрити със 17 000 соларни клетки, които захранват различните системи на самолета. Новият самолет е и с по-голяма кабина и по-добър ергономичен дизайн, който ще позволи на Боршберг и Пикар да се настанят удобно за 5-дневния полет.

  Solar Umpulse 2 ще премине поредица от тестове през май, последвани от тренировъчни полети над Швейцария. Пилотите смятат да извършат обиколката на Земята през март 2015г.

  Самолетът ще излети от региона на Перийския залив и ще прелети над Арабско море, Китай, Тихия океан, САЩ, Атлантическия океан и Южна Европа или Северна Афирка.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link