Още

  Спорът, който прекратява приятелството между Артър Конан Дойл и Худини

  От началото на 20 век Сър Артър Конан Дойл е един от най-популярните писатели в света. Неговото въображение ражда влиятелния герой Шерлок Холмс – изключително интелигентен детектив, който разрешава сложни престъпления чрез своите умения и иновативна употреба на науката.

  Вдъхновението за създаването на Шерлок Холмс е Джоузеф Бел – шотландски хирург и преподавател по медицина в Единбургския университет. Конан Дойл бил негов студент и страшно много почитал качествата на учителя си. Бел използвал тези свои качества при извършването на аутопсии, при наблюдения на местопрестъпления и поставяне на диагнози. Смятан е за един от пионерите на съвременната патология.

  Конан Дойл бил впечатлен от научния прогрес и неговите герои често правят различни революционни научни открития. Не толкова известен факт е, че той е бил член на Nacional Laboratory for Physical Research, както и че е бил привърженик на духовното, мистичните субекти и паранормални явления. Конан Дойл искрено вярвал, че някои хора притежават свръхестествени сили, както и че съвременната наука може да докаже съществуването на паранормалното.

  Сър Артър Конан Дойл през 1914 година

  По време на изучаването на мистичното, Конан Дойл се запознава с Хари Худини, известния илюзионист от унгарско-американски произход. Те стават приятели и започват да организират срещи на научни и духовни теми в дома на Дойл. Приятелството им просъществува до 1915 година, но завършва с огромен спор и несъгласие помежду им.

  Конан Дойл бил възхитен от способностите на Худини и възвеличавал свръхестествените му сили. Въпреки че Худини често повтарял, че магията му се дължи на сериозни тренировки, внимателно планиране на движенията и чисто и просто правене на шоу, Конан Дойл отказал да повярва, че приятелят му няма свръхестествени способности. Той настоявал, че някаква паранормална сила е повлияла на Худини и го е дарила със способността да прави магии.

  Конан Дойл бил толкова уверен във вярванията си, че започнал спор и с Хари Прайс – известен британски изследовател, който също бил член на лабораторията, от която бил част и Дойл. През 1922 година Прайс разконспирирал сложната измама на „духовната фотография“ и нейния основател Уилям Хоуп. Конан Дойл бил сигурен, че Прайс се е обърнал срещу спиритуализма и че е решил да го разруши публично, твърдейки, че е измама. Той бил толкова ядосан, че успял да убеди други 84 члена на лабораторията да се откажат от членството си.

  Хари Худини – 1899 година

  След спора на Конан Дойл и Прайс, Худини осъзнал, че никое научно обяснение не може да накара автора да повярва, че всички магьосници, илюзионисти и фокусници си служат с измама. Той организира грандиозно представление в дома на Дойл, а след това обяснил как работи всеки негов трик – стъпка по стъпка. Въпреки че бил впечатлен от представянето на Худини, Конан Дойл все още отказвал да повярва, че магията на приятеля му се състои от научно обясними номера. Худини прекъсва отношенията си с Дойл, разочарован от старомодния поглед на автора към паранормалните явления.

  До края на живота си Конан Дойл продължава да вярва, че Худини притежава свръхестествени сили. През 1924 година илюзионистът публикува книга, наречена „A Magician Among the Spirits” , в която описва някои от собствените си трикове, както и няколко, изпълнявани от други фокусници по света.

  Въпреки че медиците твърдят, че Худини умира от перитонит, някои биографи смятат, че е възможно той да е бил убит от шарлатани, представящи се за магьосници, заради разгласяването на начините, по които лъжат зрителите и мамят, че имат свръхестествени сили.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link