окт. 31, 2009
11808 Views

Най-странните медицински синдроми

Автор:
Синдром на ходещия труп

1syn

Страдащите от този синдром, известен още като синдрома на Котард, вярват, че са мъртви или са изгубили крайници и вътрешни органи. В някои случаи дори са убедени, че не съществуват.
Синдромът обикновено е резултат от мозъчно увреждане или психическа нестабилност.

Синдром на извратения вкус

2syn

Това е много странно и рядко психологическо разстройство, което причинява апетит към почва, въглени, хартия и други предмети. Не е открита причината за появата на синдрома, но се смята, че е резултат от недостиг на минерали и се среща най-често при бременни жени и деца от бедни семейства.

Синдром на върколака

3syn

Хипертрихозата, или синдрома на върколака, е медицинско състояние при което се наблюдава прекомерен растеж на косми – обикновено в горната половина на тялото, включително лицето. Има само около 50 документирани случая и повечето от тях са предавани по наследство. През 2008г. в Колумбийския университет откриха, че инжекция с тестостерон може значително да помогне за премахване на окосмението за дълго време при болните от синдрома.

Алергия към водата

4syn

Това е заболяване на кожата, което се характеризира с развиването на тежък обрив при контакт на кожата с водата. Симптомите могат да се появят непосредствено след контакт с вода или влажен въздух и могат да продължат повече от час. Симптоми се наблюдават и при потене, вятър, температурни разлики, смяна на дрехите, контакт със синтетични материи и при лягане за сън. Състоянието може да продължи с години.

300 оргазма на ден

5syn

Сладкият синдром причинява спонтанна възбуда, със или без оргазъм, без да е породена от специфични чувства или сексуално желание.

Синдром на чуждия акцент

Това е говорно разстройство, което причинява рязка промяна в говора, интонацията и произношението. Смята се, че се получава при травма на мозъка, като при сърдечен удар или удар по главата и обикновено се развива 1-2 години след нараняването. От 50-60 познати случая от 1941г. насам, само няколко човека са успели да върнат първоначалния си говор.

Сексомния

6syn

Това е разстройство на съня, подобно на сомнамбулизма, при което човек е сексуално активен по време на сън. След откриването му през 2003г., сексомния е използвано при оправдаване на сексуални престъпници в Англия и Канада.

Вродена нечувствителност на болка

7syn

Хронично състояние, при което се наблюдава неспособност за усещане на физическа болка. Другите сетива са незасегнати. Обикновено се дължи на мутация на гена, отговорен за пренасянето на болка в тялото. Хората с тази мутация обикновено умират от травма, понеже не могат да усетят колко са ранени. В САЩ има документирани около 100 случая.

Синдром на чуждите ръце

8syn

Болният има чувството, че е изгубил контрол над собствените си ръце. В някои случаи се наблюдава борба със собствената си ръка и дори опити пациента да се удуши докато спи. Причината за синдрома е мозъчна травма – удар, аневризма или травма на главата. Симптомите могат да бъдат лекувани, въпреки че за синдрома няма лек.

Синдром на експлодиращата глава

9syn

Хора с този синдром чуват силни звуци, наподобяващи експлозии, които сякаш идват от тяхната глава. Експлозиите се чуват около 1-2 часа след като болният е заспал. Няма физическа болка, но човек изпитва страх и раздразнение. Не е ясно какво причинява синдрома, но се смята, че е свързано със стреса и умората и обикновено отшумява след лечение.

loading...
Етикети:
Категория:
Човекът
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *