ное. 1, 2009
10509 Views

7 невероятни природни феномена

Автор:
Вечната буря във Венецуела

1ph

Мистериозната Relámpago del Catatumbo (Светкавиците в Катакумбо) е уникален природен феномен. В устието на река Катакумбо при езерото Маракайбо, Светкавична буря формира волтова дъга висока над пет километра през 140-160 нощи в годината по 10 часа на нощ и над 280 светкавици на час. Почти постоянната буря се образува над блатистата местност където река Катакомбо се влива в езерото Маракайбо и се счита за най-големият източник на озон на планетата.

На мястото се наблюдават около 1 176 000 светкавици на година с интензитет над 400 000 ампера, които се виждат на повече от 400 км. Това е причината феноменът да е известен и като Фарът на Маракайбо, понеже корабите го забелязват от далеч и се ориентират по него. Бурите се причиняват от сблъсъка между облаците заради силния вятър, идващ от Андите. Метанът от разлагащата се органична материя в блатото е по-лек от въздуха и се издига в облаците, като така подхранва бурите. Местните природозащитници се надяват от UNESCO да обявят района като защитен, защото феноменът е единственият по рода си на планетата и възстановява озоновия слой на Земята.

Рибният дъжд в Хондурас

2ph

Рибният дъжд е част от хондураския фолклор. Случва се между Май и Юли.  Свидетели на феномена твърдят, че започва с тъмен облак в небето, последван от мълнии, силни ветрове и дъжд за няколко часа. Щом спре да вали, на земята се виждат стотици живи риби. Хората ги вземат в къщи и си ги готвят. От 1998г. се прави фестивал „Festival de la Lluvia de Peces” (Фестивал на рибния дъжд) всяка години в град Йоро, Хондурас.

Катерещите се кози в Мароко

3ph

Кози върху дърво можете да видите само в Мароко. Животните се катерят, защото обичат плодовете на аргановото дърво, което е подобно на маслина. Фермерите следват козите от дърво на дърво. Не защото не са виждали кози на дърво, а защото плодовете имат ядка, която животните не могат да смелят и я изплюват или отделят, а фермерите събират. Ядката съдържа 1-3 семена, от които може да се прави арганово масло, което се използва в готварството и козметиката. Маслото се извлича от местното население от стотици години, но също като повечето природни и полезни неща в наши дни, аргановото дърво бавно изчезва, защото бива изсичано за дървесина или козите ги изяждат.

Група хора и организации се обединяват в усилията си да спасят дървото. Основните места, където расте дървото са обявени за защитени. Решили, че ако направят маслото по-известно с чудесния му вкус и подмладяващите съставки, хората ще започнат да го купуват повече. Хората обаче не били въодушевени да се мажат с олио, което е продукт от екскрементите на козите. Това принудило компанията да забрани паша на козите по дърветата в определени части от годината, за  да може плодовете да падат сами и след това да се правят на масло.

Червеният дъжд в Керала

4ph

От 25 Юли до 23 Септември 2001г.  червен дъжд се изсипва над индийския щат Керала. Червените порои оцветили дрехите на хората в червено, сякаш с кръв. Съобщено е и за жълт, зелен и черен дъжд.

Първоначално се смятало, че дъждовете са се оцветили при изгарянето на метеорит в атмосферата, но правителството на Индия открива, че причината е в спорите от местни водорасли. В началото на 2006г. цветните дъждове привличат световно внимание след твърдението на Годфри Луиз и Сантош Кумар от университета Махатма Ганади, че цветните частици са клетки с извънземен произход.

Най-дългата вълна на Земята

5.1ph

Два пъти годишно, между Февруари и Март, водите на Атлантическия океан връхлитат река Амазонка в Бразилия, което образува най-дългата вълна на Земята. Феноменът е известен с името Поророка и се образува когато вълните на Атлантическия океан се разбиват в устието на реката. Това образува вълни с височина над 3.5 метра, които могат да се задържат за повече от половин час.

Името Поророка идва от местен туземски език и се превежда като „голям унищожителен звук”. Вълната се чува 30 минути преди да връхлети и е толкова мощна, че унищожава всичко, включително дървета, местни къщи и животни.

5ph

Вълната става популярна сред сърфистите. От 1999г, се провежда годишно състезание по сърфинг.  Сърфирането по Поророка е изключително опасно, защото във водата плават много отломки (често и цели дървета). Рекорда по най-дълго сърфиране по вълната се държи от Пикурата Салазар, бразилски сърфист, който през 2003г. успява да се задържи на вълната цели 37 минути и изминава 12.5 километра разстояние.

 

Черното слънце в Дания

6ph

През пролетта в Дания приблизително половин час преди залез, повече от 1 милион скорци се събират от всички краища на света за да образуват невероятни формации. Феноменът се нарича черно слънце и може да се види в ранна пролет над блатистите местности в западна Дания, от Март до средата на Април. Скорците мигрират от юг и през деня събират храна над блатата, а през нощта спят в тръстиката.

 

Огнената дъга в Айдахо

7ph

Феноменът се появява, когато слънцето е високо в небето (на повече от 58° над хоризонта) и светлината преминава през прозрачните перести облаци, съставени от шестоъгълни ледени кристали. Слънчевата светлина преминава през вертикалната страна на кристалите, пречупва се (като през призма) и се разделя на различни видими цветове. Когато кристалите са под оптимален ъгъл (паралелно на земята), резултатът е удивителен спектър цветове, напомнящи на дъга.  Това е най-редкият атмосферен феномен на Земята.

Източник: oddee.com

loading...
Категория:
Земя · Избрани
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *