Още

  Странни завещания

  Известната в българската история фраза „Човек дори добре да живее – умира и друг се ражда“ може да бъде перифразирана по един не толкова възвишен и определено по-прагматичен (или по-циничен, зависи от гледната точка) начин, примерно: „Човек дори богато да живее – рано или късно ще умре, и все някому ще остави богатството си“.

  Има такива благородни филантропи, които завещават състоянията си на болници и медицински институти, други на музеи, картинни галерии или за учебни заведения за образование. А парите за прочутата Нобелова награда дори идват от едно смъртоносно изобретение на Алфред Нобел – динамита.

  Обаче някои богати и известни хора изразяват последната си воля по много особен начин. В отделни случаи тази им воля се превръща в истинска сензация и шок за обществото. Без значение каква е основната цел, която са преследвали, едно нещо те постигат със сигурност – дори и след дълги години името им се помни и за тях говорят и пишат. В света са известни доста списъци на хора със странни и екзотични завещания. Предлагаме ви още един такъв списък.

  Самуел Брет.

  Понеже бил страстен пушач, богатият господин Брет на умиране решил да отмъсти на жена си, която цял живот опитвала да се пребори с вредния му навик чрез строги забрани. Според условията на завещанието тя можела да упражнява правото на наследство само, ако започне да пуши по пет пури дневно – при това от най-силните кубински марки. Богатството на господин Брет по това време възлизало на 330 хиляди лири стерлинги.

  Леона Хемсли. Последната воля на ексцентричната милионерша Леона била след нейната смърт внуците й да получат 5 милиона долара, но любимото й куче – два пъти повече. Когато и животното приключело жизнения си път, трябвало да бъде погребано до нея в специален мавзолей за милион и половина долара.

  Хенри Форд.

  Хенри Форд. Снимка: Уикипедия

  Известният магнат след смъртта си оставил половин милиард долара за благотворителност. Той пожелал парите да отидат в повече от 4 хиляди образователни и благотворителни институции. До ден-днешен това е най-голямото дарение в историята.

  Юджийн Роденбъри.

  Юджийн Роденбъри. Снимка: Уикипедия

  Създателят на прочутия тв-сериал „Звезден път“ („Стар Трек“) си организирал „научно-фантастично“ погребение. Приживе пожелал тялото му да бъде кремирано, а пепелта да се разпръсне в Космоса. Волята му била изпълнена и така той бил увековечен из безкрайните простори на Вселената.

  Анжело Пантоя. Този пуерториканец умрял от насилствена смърт. Все още не се знае кой е убиецът му. Братът на жертвата прочел завещанието на покойника да остане в родната си къща и твърдо да стои на крака. Роднините изпълнили волята му по съвсем буквален начин – поставили балсамираното тяло на Пантоя в къщата на майка му в изправено положение.

  Хайнрих Хайне.

  През целия си живот прочутият поет съжалявал, че се е оженил за глупава, свадлива и лоша жена – продавачката на обувки Евгения Мират. След смъртта си той й оставил своето богатство при условие, че тя официално се омъжи втори път. По този начин, смятал поетът, поне един човек, нейния втори съпруг, ще го разбере и най-важното – отчаяно и съвсем искрено ще скърби за смъртта му.

  Завещанието е един от начините да оставим следа подир смъртта си. Хората използват тази възможност по различни начини: някой за отмъщение, други – за добри дела. Каква ще бъде последната ни воля, е личен избор на всеки. Но това решение ще определи какъв живот е живял човек и какво ще си спомнят за него потомците.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови