апр. 19, 2014
3691 Views

Светещият път вече е реалност

Автор:

Умно шосе, което обещава да пести енергия, като в същото време да подобри безопасността за шофьорите, беше открито в Холандия. 500-метровата отсечка е интерактивна и самоподдържаща се. Пътят е наречен „Шосе 66 от бъдещето“.

Проектът е разработен от Даан Розегаарде и холандската инженерна фирма Hejimans Infrastructure. По-рано тази година, Studio Roosegaarde показа светещи в тъмното домашни цветя и биолуминесцентни улични лампи. Сега, тази технология е приложена на път в Ос, на около 100км югоизточно от Амстердам.

Пътната маркировка е направена с боя, съдържаща фотолуминесцентен прах, която се зарежда през деня и свети през нощта. Розегаарде споделя, че Hejimans са постигнали почти екстремна луминесценция: „Почти е радиоактивна“.

Светещият път вече е реалност

Ако ефектът издържа цели 8 часа, каквато е идеята, това означава, че тежките, черпещи много енергия и поддръжка лампи може да станат излишни. „Правителството спира уличното осветление през нощта, за да пести пари. Бях изумен, че някак харчим милиарди за автомобилен дизайн, но пътищата – които определят как изглежда градския пейзаж – са останали извън този процес.“ – казва Розегаарде.

Но дали проектът ще доведе до приложение на технологията на всеки път? „Би било голяма инвестиция. Ако целта е подобряване на безопасността, тогава имаме нужда от твърди доказателства как това се сравнява с вече наличните мерки за безопасност.“ – казва Пийт Томас от Центъра по транспортна безопасност към университета Лъфбъроу. От Британската пътна агенция казват, че ще следят отблизо проекта и едно от основните им притеснения е как маркировката ще работи през зимата, когато дните са по-къси. Освен това, трябва да знаем и колко ще издържи боята на износване.

Първоначално предложеният проект на Studio Roosegaarde от 2012г, също така включва чувствителна към температурата технология: Снежинки светват на пътя, когато стане хлъзгав. Това обаче не е реализирано като част от теста в Холандия.

loading...
Категория:
В крак с времето
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *