Още

  Тайландската кралица, която се удавя, защото било забранено да бъде докосвана

  Съществува цял списък с невероятни смъртни случаи на хора от кралското семейство. Като Хенри I, който бил крал на Англия от 1100 година до 1135 – период, през който той преживява най-невероятните видове размирици и вълнения, които един цар от средновековието можел да преживее.

  Той защитава границите на страната си от различни противници, а чрез брака си с шотландската принцеса Матилда, Хенри I се опитва да създаде приятелски отношения между Англия и Шотландия. Независимо колко велики били обаче някои от неговите дела, Хенри I умира изключително странно – предполага се, че той загива след като поглъща храна, в която имало миноги. Кралят не се вслушва в предупрежденията на лекаря си, който го съветвал да не опитва от подозрителното ястие. Хенри I се разболява и след кратко боледуване умира на 67-годишна възраст.

  Хенри I

  Гръцкият крал Александрос I бил едва 27-годишен, когато умира по необичаен начин през 1920. По време на разходка в летния си дворец в близост до Атина, неговото куче бива нападнато от маймуна, която изглежда принадлежала на един от слугите в двореца. Кралят се опитал да разтърве животните, но по този начин се превръща в жертва, тъй като маймуната наранява не само крака му, но и почти цялото му тяло. Раните били инфектирани и след по-малко от месец Александро I умира.

  Александрос I и съпругата му Аспазия Манос

  Разбира се необичайните смъртни случаи не се случват единствено с европейските крале. Една от най-невероятните истории е тази за кралицата на Сиам (днешен Тайланд) – Сунанда Кумариратана. Тя е първата от трите съпруги на крал Чулалонгкорн, който е известен с прогресивните реформи, които прави, сред които е и премахването на робството.

  По времето, когато умира, Сунанда Кумариратана вече имала една дъщеря и очаквала второто си дете. През май 1880 година, когато кралицата е само 19-годишна, тя предприема пътуване до лятната кралска резиденция, намираща се извън Банкок. Сунанда била придружавана от принцеса Карнаборн Бейраратана, която още не била навършила 2 години и група пазачи и слуги.

  Кралица Сунанда Кумариратана

  Достигането до лятната резиденция обаче, изисквало преминаването на река Чао Прая – най-голямата река в Тайланд. Кралицата и малката принцеса били пренесени в отделни лодки, които били дърпани от по-голямо плавателно средство. Нещата обаче се объркали и кралската лодка била отнесена от силни течения. Принцесата и кралицата, която очаквала второто си отроче, бавно потънали във водата. Никой от антуража им не се притекъл на помощ – всички наоколо само наблюдавали как двете умират.

  Кралица Сунанда Кумариратана и дъщеря ѝ принцеса Карнаборн Бейраратана

  Пазачите и всички останали на лодките дори не помръднали, защото се придържали към стар и изключително строг сиамски закон, който не позволявал на обикновените хора да докосват членове на кралското семейство. Неспазването на този закон се наказвало със смърт.

  Освен това, съществували и суеверни убеждения, които попречили животите на кралските особи да бъдат спасени. Според вярванията спасяването на човек, който се дави в реката, било свързано с нещастие. Ако някой окаже помощ на давещ се, това означавало, че ще се намесят духовете, които обитавали водите.

  След инцидента, при който животите на кралицата и малката принцеса лесно биха могли да бъдат спасени с малко помощ, крал Чулалонгкорн изпраща в затвора главния пазач, заради това, че не е дал заповед двете да бъдат спасени. Кралят бил крайно наскърбен от загубата на съпругата си, за която се говорело, че той обича най-много от всичките си жени. Погребалното шествие, направено в нейна чест, е едно от най-скъпите погребения в историята на Сиам.

  В задния двор на лятната резиденция кралят поставя паметник на кралица Сунанда и децата, който да напомня за извънредно трагичните обстоятелства, при които животите им били погубени.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови