Още

  Тайното общество – ордена на Розенкройцерите, мистичното им учение за живота и създаване на нов световен ред

  През ХVІІ век възниква мистично учение, наречено Розенкройцерство, по името на създателя Християн Розенкройц. Известно е още като Братството на розата и кръста. Такъв е и символът на самата организация – Орденът на розенкройцерите. 

  Това е тайно общество, достъпно само за отбрани и посветени хора. Членове на този орден са добре известни имена от средите на писателите – Пърси Шели, Гьоте, Алистър Кроули, Хорхе Борхес и други. Според някои изследователи розенкройцерите, които са поставили началото на това учение, са оцелели рицари тамплиери, което би означавало, че началото на организацията е поставена много преди ХVІІ век.

   

  Защо до този момент те не са били известни и какво се е случило, за да научи светът за тях тогава?

  Според някои критици на учението Християн Розенкройц е напълно измислен персонаж. Негови последователи обаче твърдят, че е реална личност. На младини той предприел пътуване до Сирия, Египет и Мароко, за да получи просвещение в различни мистерии. След завръщането си решил да разпространи просветлението, което получил, сред хората в Европа. Той обаче срещнал неразбиране и открита съпротива. Затова се завърнал в родината си Германия, където разгръща идеите си и основава тайното общество.

  Обществото на Розенкройцерите

  Обществото на розенкройцерите решава да се разкрие пред света, когато 120 години след смъртта на Розенкройц един брат от ордена открива гробницата му. Този факт се приема като знак, че розенкройцерите трябва да просветят жадните за познание хора, по-точно тези, които са стигнали в своето духовно развитие до стъпало, което ги прави достойни за познанието. Те заявяват, че държат ключа към тайно знание, което да доведе обществото до нова ера в развитието му.

  Знакът на обществото съставен от кръст с роза е символ, използван от най-дълбока древност в историята на всички световни религии. От друга страна тези две думи са включени в самото име на основателя- Розенкройц.

  Като основна цел на тайното общество се приписва идеята за нов световен ред. Той трябва да бъде постигнат чрез двете главни движения на времето – реформацията и напредъка на научната мисъл. Според учението си, хората членуващи в тази организация развиват своите физически, умствени и духовни способности.

  Учат се да разбират връзката, която съществува между всички хора, космоса и законите, които ги управляват. Те приемат Бог като изначален, независимо от конкретното название. Според учението, щом принадлежите към техния свят, вие ставате пазител на собствения си живот и стремежът ви е съвършенството, постигнато чрез познание за законите, управляващи физическия свят, както и загадките на умственото и духовното.

  Розенкройцерите днес

  И днес това учение има своите последователи, най-вече в САЩ. При тях духът е водещ и се набляга на неговата еволюция. Тялото е само инструмент, който се сменя, така че да служи най-добре на нуждите на духа.

  „Лесно е да се управляват другите. Трудно е да наложиш послушание на самия себе си“, гласи една от истините на космогонията на розенкройцерите.

  Висшите членове на розенкройцерите са неизвестни. Смята се, че са изключително влиятелни и богати хора. Може би някои от тях дори присъстват в световните правителства. Организацията е много тайнствена и тепърва ще има много разкрития около нея.

  Днес всеки един човек може да стане член на официалната розенкройцерска организация дори on- line!

   

  В статията е използвана информация от сайта: sanovnik.bg

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link