Още

  Тайнствата на Чичен Итца и Мачу Пикчу

  От години учени и археолози се опитват да разгадаят пъзела от мистерии, обвиващи Чичен Итца и Мачу Пикчу. Всъщност, цивилизациите на древните маи и инки, с които свързваме тези културни монументи, представляват една голяма въпросителна за съвременното общество. Колкото и много да знаем за тях, никога не е достатъчно, за да си обясним вярванията и ритуалите им. Нека ви запознаем с едни от най-интересните факти, витаещи около тези колоси на човешката история.

  Чичен Итца – градът на маите и толтеките

  Както Чичен Итца и Мачу Пикчу интригуват  мнозина, така и самата култура на маите и инките е извор на мистерии.

  Chichen-Itza-3-1

  Древният град на маите е бил изучаван от мнозина до момента, но малко се знае за него. Разположен на полуостров Юкатан, Чичен Итца е мистериозен, колкото и мистериозното изчезване на динозаврите. Връхната точна на разцвет на града е в периода от 1200г.пр.хр. до 600г.пр.хр.

  Templo_de_los_Guerreros

  Главен политически, икономически и религиозен център в региона, градът на маите крие безброй тайнства. Първото от тях е мистериозното му изоставяне през 13 век пр. хр. без видима основателна причина. Джунглата е покрила голяма част от останките на града. Много видни археолози прекарват живота си в изучаване на множеството пирамидални храмове, дворци, обсерватории и обществени сгради. Друга мистерия на Чичен Итца са множеството дупки за съхранение на вода в града.

  IMG_0660

  Всъщност маите са имали една от най-добре развитите водопроводни системи за времето си, като причина за това са били пресъхващите реки в региона. През 10 век пр.хр. толтеките се заселват в града и започва периода на съвместно съжителство с маите. Точно през този период е създаден и монументът на стъпаловидната пирамида на Кукулкан – една от най-внушителните в региона.

  kukulkan-1

  Кръвожадните обичаи на жертвоприношения от човешки и животински характер са доста варварски според изследователите, на фона на добре развитите научни познания за този народ. Кукулкан и стъпаловидната му пирамида е главна сцена на множество ритуали. Маите са имали уникален календар, движещ се по фазите на луната и слънцето. Повечето от сградите в града са обвързани със специфично местоположение спрямо небесните тела и отразяват дълбоките познания на този народ в астрономията. Както Чичен Итца, така и Мачу Пикчу е строго астрономически ориентиран. Уникално е как без помощта на инструменти на труда маите са изградили едни от най-красивите сгради в Човешката история. Като че ли, с идването на толтеките жаждата за кръв на това общество нараства и жертвоприношенията се умножават.

  chichen-itza-castilloChichen-Itza-Inside-2-500x376Chichen-Itza-Inside-1

  Освен стъпаловидната пирамида са разкрити и останките на Храма на ягуара, няколко игрища за игра на топка и Стената на черепите. Обсерваторията „Ел Каракол“ е една от уникалните сгради в града. Тя наподобява структурно черупката на охлюв. От нея маите са изучавали слънцето, луната и звездите.

  Palenque 1

  Друга мистерия, обвиваща града, е последното разкритие на учените, че Кукулкан е проектиран акустично да наподобява звуци от природата.

  800px-Chichen_itza

  Как една толкова висша нация, може да има толкова примитивни и насилствени ритуали? Може би, няма никога да разгадаем мистерията на Чичен Итца и Мачу Пикчу.

   

  Мачу Пикчу –  Едно от Новите Седем Чудеса на Света

  Чичен Итца и Мачу Пикчу се различават доста помежду си, но същевременно и си приличат. Разположен на повече от над 2000 метра надморска височина, Мачу Пикчу се издига величествено в Андите.

  16641625

  В района на Перу, града на инките е най-посещаваната туристическа атракция. По незнайни и противоречиви физически закони, градът е изграден от масивни камъни и в него могат да се видят над 150 сгради. Храмове, гробищни паркове и обществени постройки, всички от масивни каменни блокове, непосилни за повдигане от човешка ръка. Внушителни стълбища от по над 100 стъпала, изградени от единични каменни блокове.

  peru-machu-picchu-01

  Повечето изследователи вярват, че тежките над 100 килограма каменни блокове, са бутани от местните инки по хълма нагоре. Възможно ли е това? Все още не е уточнено, защо великите инки са построили града си именно тук.

  Дали от религиозни или светски съображения. Изумлението нараства все повече от майсторската техника за строеж с каменни блокове на инките.

  1024px-124_-_Machu_Picchu_-_Juin_2009

  Те не използват бетон или цимент, за да споят камъните, а прецизно ги вклиняват един в друг.

  tour_img-295509-145

  Камъка „Интихуатана“ разположен в най-високата точка на града, навежда мнозина изследователи на мисълта, че града е построен от инките за целите на Астрономическа обсерватория. Два пъти в годината камъкът отбелязва периода на двете равноденствия, като не хвърля никаква сянка на земята.

  peru-machu-picchu-005

  За разлика от маите, инките са били миролюбиви изследователи и повечето им градове са разрушени от испанските завоеватели. Мачу Пикчу оцелява единствено поради своето местоположение.

  machu-picchu-travel

  Чичен Итца и Мачу Пикчу са градове, отразяващи величието на своите създатели. Те са забулени в мистериозни, религиозни, културни и изследователски факти от противоречив характер.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link