Още

  Тази срамежлива малка рибка се защитава от хищниците като ги инжектира с упойваща отрова

  Саблезъбите бленита са малки рибки с големи зъби.  Те имат два огромни кучешки зъба, които стърчат от долната им челюст. Тъй като тези рибки са дълги само два инча, двата им  зъба не биха изглеждали чак толкова заплашително, ако не беше отровата, която се съдържа в тях.

  Отровата на този вид риби най-вероятно причинява рязък спад в кръвното налягане на хищнициците, като например рибата групер, които са били ухапвани от бленитата, казват учените в труд, публикуван в сп. Current Biology.

  Когато учените направили протеомичен анализ на извлечената от зъбите на рибката отрова, те открили три основни компонента в нея – невропептид, който се наблюдава и при един вид отровни охлюви, липаза, подобна на тази, която имат скорпионите и един упойващ пептид. И, изненадващо, когато учените инжектирали тази отрова в лабораторни мишки, мишките не проявили никакви симптоми на болка.

  „Това, че отровата се оказа безболезнена за мишките беше наистина голяма изненада“, казва съавторът на проучването Брайън Фрай от University of Queensland. „Ужилването на рибите с отровни жила в гърбовете причинява мигновена и изключително силна болка. Най-силната болка, която някога съм усещал (освен тази, когато един път почти си счупих гръбнака. Дори терминът „ужилване“ не е твърде точен. Тези риби не жилят. Те ви причиняват адски мъки.“

  Отровата на рибките блени обаче очевидно има съвсем различен ефект над своите жертви. Тъй като учените използвали гризачи, за да направят тестовете за болка, те не могат изцяло да изключат възможността тази отрова да причинява болка и на другите риби, но изглежда много правдоподобно невропептидът и упойващите вещества да имат свойството да причиняват рязък спад в кръвното налягане, най-вероятно оставящо нападателят дезориентиран и неспособен да преследва рибката. „Чрез забавянето на потенциалните нападатели, рибките блени имат реалния шанс да избягат“, казва Фрай. „Докато отровата не причинява болка, то упойващите вещества, съдържащи се в нея могат да провокират изключително неприятни усещания на замайване и гадене (у бозайниците).“

  Извличането на отровата от тази малка рибка, за да бъдат направени химичните анализи, не било никак лесна работа. Когато рибката ухапе нападателя си, тя инжектира само малко количество отрова, правейки изследването на тази отрова много трудно, дори и за пускането на протеомичен анализ.

  Накрая учените приложили един доста чудноват, но ефикасен метод, чрез който да извлекат отровата- те извадили рибките от аквариумите им, размахали пред тях парче памучен плат, така че те да го захапят и да изпуснат отровата си в него, след което потопили плата в разтвор, който извлякъл отровата от плата (след като били върнали рибките обратно в аквариумите им, разбира се).

  Бленитата, които не са отровни и други видове малки рибки много успешно имитират цветовете и окраската на отровните бленита. „Хищните риби не биха изяли тези рибки, тъй като си мислят, че те са отровни и че ще им навредят, но тази защита, също така, позволява на някои от тези имитатори да се доближат много до някоя нищо неподозираща риба и да се хранят от нея, като се прилепват към люспите им, подобно на един микрохищник“, казва съавторът на проучването Никълъс Кейсуел от Liverpool School of Tropical Medicine.

  „Цялата тази мимикрия, всички тези взаимодействия между рибите, в крайна сметка са стимулирани от отровната система, с която разполагат някои от тях.“

  Друга изненада от проучването е било доказателство, сочещо, че зъбите на този вид рибки са еволюирали преди отровата. „Това е доста необичайно явление, защото много често това, което сме откривали, например при змиите, е че първо е еволюирала секрецията на даден вид отрова, преди да се е развил целият отровен механизъм, в това число и зъбите. Еволюцията първо е дарила малките рибки с големи зъби, а едва по-късно е намерила начин да ги направи още по-ефективни като им е дала и отрова.“

  „Тези малки рибки имат наистина изключително добре развита отровна система, а тази отровна система има много голямо влияние върху другите риби и останалите животни в екосистемата“, казва Кейсуел.

  Изследователите се впуснали в изследването „само от базово любопитство“ според Фрай, но сега планират да продължат проучванията си като сравнят и контрастират съдържанието на отровите на различните видове блени рибки.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link