Още

  Тежка генетична болест, причинена от кръвосмешение, съсипва живота на последния руски наседник на трона

  Алексей Романов, последният руски наследник, пребивава за кратко на този свят, но през цялото време е бил измъчван от тежка и нелечима наследствена болест – хемофилията.

  Алексей е син на Александра Фьодоровна и Николай II. Той се ражда през 1904 г. Всички били безкрайно щастливи, тъй като това било първото момче в семейството след четири момичета. Така семейството се сдобило със законен наследник на трона.

  Престолонаследникът Алексей Николаевич. Снимка: Уикипедия

  Не минало много време и лекарите установили ужасната истина. Момченцето наследило страшната семейна болест по майчина линия – хемофилията. Кръвта на болните от хемофилия се съсирва трудно и често се стига до вътрешни кръвоизливи. Майката на малкия Алексей, Александра наследява болестта от своята баба – кралица Виктория. Интересното е, че гените на болестта могат да се носят от жените в семейството, но мъжете са тези, които страдат от нея.

  Първите симптоми при малкото момче се появяват месеци след раждането му. Било истинско мъчение не само за детето, но и за всички около него. Ужасна болка момчето чувствало при свиване или опъване на ръцете и краката, тъй като ставите му се пълнели с кръв. Трябвало да се правят редовни масажи и физически упражнения, но те също можело да причинят наранявания и кръвоизливи. Понякога малкото момче не можело въобще да се движи и слугите му помагали да присъства на официални събития.

  Един странен мъж, обаче, успява да облекчи страданията на младия Алексей. Това е мистикът Григорий Распутин. През 1905 г той успява да убеди императорското семейство, че може да помогне на престолонаследника.

  Според слуховете, Распутин изпълнил обещаното. Няма документи, доказващи това. Факт е, обаче, че Александра и Николай му вярвали безпрекословно и скоро Распутин се сдобил с огромно политическо влияние.

  Една от прислужниците в двореца след години разказва как Распутин спрял без много усилия тежък кръвоизлив на момчето, с който не могли да се справят видни лекари. Според думите ѝ, странният човек се приближил до леглото на момчето, прекръстил го и малко след като си тръгнал, кръвоизливът спрял напълно.

  В повечето случаи, според свидетели, Распутин си служел с молитви, след които страданията на детето спирали.

  Последната известна снимка на Алексей, на борда на параход, който ги откарва в Екатеринбург през май 1918 г. Снимка: Уикипедия

  Распутин обичал да казва, че момчето ще е живо докато и самият той е жив. Тъй като съдбата си знае работата, след като през 1916 г Распутин е убит, 18 месеца по-късно следва екзекуцията на царското семейство.

  Когато се чувствал добре, престолонаследникът играел, учел и присъствал на официални събития. За него казват, че бил много общителен, любвеобвилен и състрадателен. Обожавал животните и често взимал със себе си котката и кучето си в училище.

  Животът на престолонаследника се сгромолясва, когато е едва 13 годишен. През 1917 г. избухва революцията. Николай абдикира. Цялото царско семейство е арестувано и изпратено в Урал на заточение. Там всички са поставени под домашен арест.

  Болестта се завръща с пълната си сила. Веднъж Алексей пада по стълбите и сериозно се наранява, след което дълго време не можел да ходи. Кръвоизливите следват един след друг все по-тежки и по-тежки.

  След 17 юли никой повече не вижда и не чува нищо за царското семейство след като са били заставени от болшевиките да слязат в мазето.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link