Още

  Томас Алва Едисон: великият изобретател

  Томас Едисон вярвал, че гениалността не се дава от природата, а се постига с ежедневна работа. На него може да се вярва, защото името му е един от синонимите на думата „гений“. През целия си живот той създава невероятен брой различни изобретения, подобрява съществуващите и получава около 4000 патента.

  Сред най-известните му изобретения са електрическата лампа и фонографа (устройство, което позволява да се записват и възпроизвеждат звуци). В допълнение към изобретенията си, той основава няколко компании и лично контролира дейността на няколко други предприятия. Едисон е основателят на една от най-големите корпорации в света – General Electric.

  Начало на пътя

  Бъдещият голям изобретател е роден в американския щат Мичиган през 1847 г. Сред прадедите му са шотландски и холандски емигранти. Томас Едисон бил последното от седемте деца. Майка му е дъщеря на свещеник, образована жена решила сама да учи сина си, тъй като учителите в местното училище го смятали за неособено умен.

  Първите учители на Едисон били майка му и книгите – той обожавал четенето. Четял трудовете на Нютон и Бъртън, Паркър и Гибон преди да навърши 12 години. И не само четял, но се опитал да повтори опитите и експериментите, които били споменати в книгите.

  Още в детството си той се представил като начинаещ предприемач: помагайки на майка си да продаде зеленчуците и билките, спечелил първите си пари. Вярно е, че веднага ги похарчил за закупуването на оборудване и химикали за експериментите си. За да получи повече пари, Едисон започнал да продава вестници във влаковете, а по-късно основал вестник на влака.

  Един ден, поради редовните експерименти, извършвани от Томас, вагонът, в който била неговата лаборатория се запалил. Гасейки пожара, кондукторът ударил Едисон по ухото и в резултат на това тъпанчето му се повредило. Поради това, изобретателят през целия си живот имал проблеми със слуха.

  Запознаване с телеграфа

  През 1862 г. Едисон се научил да използва телеграфа. Той много бързо усвоил всички тънкости и скоро станал телеграфен оператор на гарата. Тук успял дори частично да автоматизира процеса, което му позволило да спи през нощта. Телеграфът работил в продължение на 5 години в няколко компании. В същото време започнал да работи върху първите си изобретения. През 1868 г. пристигнал в Ню Йорк и се опитал да патентова машина за преброяване на гласовете „за“ и „против“ по време на изборите. Тук се срещнал с инженера Франк Поуп, който станал негов първи партньор.

  Една година по-късно, Едисон вече бил в състояние да сключи първата сделка и да продаде някои от своите патенти. Получил много голяма сума пари за онова време –  30 000 долара и открил работилница, където започнал да произвежда някои от своите изобретения.

  Разцвет

  През следващите 2-3 години Едисон отворил още няколко работилници, създал свой екип, в който влизали математик, инженери и други специалисти, и започнал да прави изобретения. Той работил по 19-20 часа на ден. И резултатите не закъснели: новите изобретения му донесли слава и пари. На 29 години Томас Алва Едисон бил собственик на 45 патента и солидна банкова сметка. Той се оженил, но това почти не оказало влияние на работния му график.

  Когато имал нова идея, Едисон оставал в офиса денонощно. И той не само живеел в лабораторията, но също така принуждавал служителите си да правят същото. Те не можели да напуснат кабинетите, докато не се реши проблемът, който измъчвал Томас.

  Дружеството му се разраствало и дори трябвало да се премести в нов, по-голям офис. Именно в Ню Джърси, работата по създаването на фонограф приключила. Това изобретение било патентовано през 1877 година. Но трябвало да се работи още дълго време докато стане рентабилно производството на фонографи. Едисон вярвал, че с помощта на това устройство може да се записват книги, да се слуша музика, да се преподава красноречие, да се учат чужди езици и т.н. Фонографът, който се появил на пазара, бързо станал много популярен.

  И Едисон веднага започнал да търси нови решения. Той отдавна бил замислил да създаде надежден източник на светлина и започнал експерименти за създаване на електрическа крушка. Преди всичко се интересувал от лампи с нажежаема жичка, тъй като ги смятал за най-достъпните за масово производство и употреба. Много дълго резултатите не му харесвали. Опитвайки се да създаде нишка, той пробвал различни материали: от платинена тел до памучна резба. Смята се, че е направил почти 10 000 експеримента преди да получи желания резултат.

  Това се случило през ноември 1879 г. Първата истинска лампа на Едисон светила повече от 40 часа. След 2 месеца била усъвършенствана – времето на работата било вече 600 часа. Едисон не бил първият и единственият, който работил за създаването на електрическа крушка. Но той е направил това масово, а също така разработил цялостна осветителна система, използваща голям брой лампи.

  През 1882 г. Томас Едисон създал компанията Edison General Electric, която произвеждала лампи, кабели, генератори и друго електрическо оборудване. Няколко години по-късно, произвеждал 1 милион електрически крушки годишно.

  Създаването на крушката не сложило край на изобретателската дейност на великия американец. Той измислил много повече неща, без които би било невъзможно да се развие напредъка. Някои от тях все още съществуват, например алкалните батерии.

  Съдба

  Томас Алва Едисон починал на 84-годишна възраст без да спира да работи до края на живота си. Живял дълъг и плодотворен живот, създал хиляди изобретения, основал няколко компании, работил с много изключителни хора (включително Никола Тесла).

  Едисон е не само гениален изобретател, но и голям бизнесмен. Той бил наясно, че не е достатъчно просто да измислиш нещо, но то трябва да се продаде, за да има печалба.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови