Още

  Топ 10 тайни общества

  Череп и кости

  Тайният орден от Йейл, първоначално се е казвал Братсвтото  на смъртта и е една от най-старите студентски общности в САЩ.  Съществува от 1832г. и в него членуват малцина избрани от елита. Общността използва масонски ритуали и до ден-днешен. Членовете се срещат всеки четвъртък и неделя в сграда, която наричат „Гробницата”.

  До 70-те години на миналия век имената на членовете не са били пазени в тайна, но ритуалите винаги са били тайни. И двамата президента Буш са били членове на орденът докато са учили в Йейл.

  Съществуват много теории за конспирации, най-известната от които, че членове на групата се вербуват от ЦРУ. Управлението направило изявление през 2007г., в което отрече тези слухове.

  Свободните зидари

  Великата масонска ложа е създадена през 1717г., когато четири малки групи се обединили. Членстовото имало две степени, докато през 50-те години на 18-ти век не създали трета степен, което разделило групата. Когато някой достигнел 3-та степен, той бил наричан Майстор масон.

  Трите степени на масонството са : Чирак, Калфа и Майстор. Някои ритуали (като шотландския ритуал) използват 33 степени на членство.

  Масоните използват знаци и ръкостискания за допускане до срещите си, както и за да се разпознават. Тези знаци често се променят за по-голяма сигурност.

  За да станете масон, първо трябва  някой от общността да гарантира за вас. В някои случай дори трябва да бъдете препоръчан три пъти, за да ви приемат. 

  Розикруцианум

  Смята се, че този орден е бил идея на група германски протестанти през 17-ти век, когато били публикувани три документа . Те се разпространили широко и оказали голямо влияние на хората и историците често говорят за 17-ти век като Розикруцианско просвещение. Първият документ разказва историята на тайнствен алхимист (Кристиян Розенкройц), който пътувал до различни части на света и събирал тайни познания. Вторият документ е за тайно братство алхимици, които се готвели да променят политическото и интелектуално лице на Европа. Третият документ описва поканата на Кристиян Розенкройц за „химическата” сватба на кралят и кралицата в замъкът на чудесата.

  Настоящите членове на общността твърдят, че произхода им е много по-древен. Авторите на документите явно клонели към лутеранството и отправяли нападки към Католическата църква.

  В днешно време има много групи на ордена и всяка твърди, че произлиза от първоначалната.

  Ордо Темплис Ориентис

  Това е организация, която първоначално е базирана върху масонството, но под  управлявано на „Звярът”  Алистър Кроули тръгва по неговата религиозна система, наречена Телема. Тя се основава на един-единствен закон: „Прави каквото искаш – ще се изпълни целостта на закона, любов е законът,  любов управлявана от воля.” Орденът наброява над 3000 члена от цял свят.

  Орден на златната зора

  Този орден е създаден от д-р Уилиям Робърт Удман, Уилиям Уин Уескот и Самюел Лидел Мадерс. И тримата били от свободните зидари и членове на Розикруцианската общност в Англия. Смята се, че са предшественици на Ордо Темплис Ориентис и повечето модерни окултни групи.

  Религиозната система на Златната зора се базира на християнския мистицизъм, Кабала, Херметизма, религията на древните египтяни, свободните зидари, алхимията, теософията, магията и ренесансовите писания. Уилиям Ийт и Алистър Кроули са най-известните членове на групата.

  Рицарите тамплиери

  Орденът на рицарите тамплиери произхожда от масонството и няма директна връзка с първоначалните рицари тамплиери – религиозна военна група от 12-ти век. Членовете на масонските рицари тамплиери не твърдят, че имат връзка със средновековната група, но взимат идеи и символи от тях.

  За да станете член на групата трябва първо да сте станали Майстор масон. Организацията е напълно отделна и не е по-високо ниво на масонството.

  Илюминати

  Движение на свободомислещите, което е най-радикалното разклонение на Просвещението.  Създадено е на 1 Май 1776г. в Инголщад (Горна Бавария) от езуита Адам Уайшавпт. Тази група е известна като Баварските Илюминати и въпреки, че е била забранена от закона, много влиятелни интелектуалци и политици се смятали за членове. Фактът, че Илюминатите не изискват вярване в по-висша сила, ги прави доста известни сред атеистите. Този факт, както и това, че повечето от членовете били хуманисти, са причината за широкоразпространеното вярване, че Илюминатите искат да свалят организираната религия.

  След избирането на нов лидер и опити на правителството да разбият групата, тя в крайна сметка се разпада в края на 18-ти век. Въпреки това, теоретици спекулират, че Баварските Илюминати оцелели, вероятно и до наши дни. Дори се смята, че орденът Череп и кости е американски клон на Илюминатите.

  Много хора вярват, че Илюминатите все още действат и дърпат конците на правителствата по света и искат да създадат Световно правителство, базирано на атеистичните принципи.

  Билдерберг

  Тази група е малко по-различна от останалите, защото няма официално членство. Името се използва за група от влиятелни хора, които тайно се срещат всяка година (обикновено със силно военно присъствие). Обсъжданите теми се пазят в тайна. Срещите обикновено се провеждат в петзвездни хотели. Присъствеито е само с покана. Първата среща е била през 1954г. в хотел Билдерберг в Холандия.

  Първите срещи били организирани от няколко човека. Джоузеф Ретингер се тревожел за разрастването на анти-американизма в западна Европа и предложил международна конференция, на която да присъстват лидерите на САЩ и някои европейски страни.

  Орденът на Сион

  След публикуването на “Шифърът на Леонардо” от Дан Браун, към орденът на Сион се проявява голям интерес. За съжаление всичко е измислица. Орденът е измислен от Пиер Плантард през 1956г. за да се възкачи на френския трон. Плантард, Чериси и Седе си писали писма помежду си и обсъждали схеми как да се борят с критицизма отправен към твърденията им и измисляли нови факти, които да поддържат цялата история. И до ден-днешен много хора продължават да вярват, че орденът съществува.

  Опус Деи

  Това е организация на католическата църква, заставаща зад вярванията им, че всеки е призован към святост и обикновеният живот е път към светост. Орденът е създаден в Испания през 1928г. от Хосемария Ескериба с одобрението на папата.

  В книгата на Дан Браун се твърди, че Опус Деи е тайна организация на църквата, чиято цел е да победи Орденът на Сион и тези, които искат да разкрият „истината” за християнството и кръвната линия на Христос. Извън книгата съществуват доста спорове за Опус Деи, поради стриктната им религиозна структура.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link