Още

  Топ 20 древни китайски изобретения – част II

  Древните китайци са направили безброй открития, които са помогнали за оформяне на човешката история и са ускорили развитието ни. Продължаваме със списъка на най-интересните и значими от тях.

   ПРОЧЕТИ ЧАСТ ПЪРВА ТУК:

  11. Топене на желязо

  Археологически разкрития свидетелстват, че технологията за топене на желязна руда за добиване на чист метал е разработена в Китай още през V в. пр. н.е. По-късно, по време на династията Хан (202 г. пр.н.е. – 220 г. сл. Хр.), този процес е монополизиран от управляващите и търпи бързо развитие.

  12. Порцеланът

  Порцеланът е едно от най-значимите открития на Древен Китай. Появява се по време на династията Шан (1600-1046 г. пр.н.е.) и се усъвършенства при династията Тан (618-906 г.). По време на династията Сун (960-1279 г.) производството на порцелан достига невиждани висини заради фокуса върху формата и глазурата на изделията. Китайският порцелан е високо ценен и е пренесен на запад по Пътя на коприната.

  13. Детектор на земетресения

  Според записи на династията Хан, най-старият сеизмограф е създаден през 132 г. пр. н.е. от изобретателя Джан Хън. Функцията на уреда е била да определи посоката, от която идва земетресението. През 138 г. пр. н.е. този древен сеизмограф засича сеизмични вълни, възникнали в Лунси, на разстояние 1000 км от него. Това е първият случай на регистрирано земетресение в човешката история. Съвременните сеизмографи започват да се разработват едва през 1848 г. в Европа.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Кой е най-дългият път в света

   

  10 известни личности, които са били ужасни хора

   

  14. Фойерверките

  Китай е родно място и на фойерверките. Древни китайски изобретатели ги създават, използвайки възпламенен барут. Използвани са както за развлекателни дейности, така и за военни цели под формата на огнени стрели, като са заменили прикрепваните към стрелите горящи факли.

  15. Бронзът

  Умението да се произвежда бронз е овладяно от древните китайци около 1700 г. пр.н.е. По-късно, по време на династията Шан (1600–1046 г. пр. н.е.) и династиите Джоу (1046-256 г. пр. н.е.), Китай влиза в бронзовата епоха. Създаването на бронзови изделия достига своя връх в този период. Материалът се използва главно за изработка на оръжия, инструменти и ритуални съдове. Китайските бронзови изделия се открояват със своите надписи и деликатни декоративни елементи.

  16. Хвърчилото

  Хвърчилото е изобретено преди около 3000 години от древните китайци. Най-ранните хвърчила са изработвани от дърво. Използвани са за военни цели като изпращане на съобщения, измерване на разстояния, тестване на вятъра и сигнализиране. С времето пускането на хвърчило се превръща в забавление, което се практикува по цял свят.

  17. Редово отглеждане на реколта

  Древните китайци започват да засаждат културите в редици през VI в. пр. н.е. Те засаждат семената в редове, като по този начин намаляват разхода им и помагат на културите да растат по-бързо и по-силни. Тази техника започва да се използва в западния свят едва 2200 години по-късно.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Великата зелена африканска стена

  Как съветският съюз уби един от най-гениалните си учени – Историята на Николай Вавилов

   

  18. Редосеялката

  Редосеялката е уред, който засажда семената в почвата на еднаква дълбочина и ги покрива с пръст. Преди него фермерите са садили семената ръчно, което е водело до преразход и неравномерен растеж. Според исторически сведения, китайците са използвали редосеялки още през II в. пр. н.е. Устройството е направило работата на фермерите по-лесна и е подобрило селскостопанската продукция в Китай.

  19. Четката за зъби

   

  Четката за зъби е изобретена от китайци през 1498 г. Те са правили четки с груби конски косми, прикрепени към дръжки от кости или бамбук.

  20. Книжните пари

   

  Книжните пари също са разработени от китайците, които в края на VIII и началото на IX в. започват да използват сгъващи се пари. Първите хартиени банкноти били частни кредитни бележки. Търговците са депозирали парите си в столицата и са получавали в замяна документ, който можел да бъде заменен за монетни пари в други градове.

   ПРОЧЕТИ ЧАСТ ПЪРВА ТУК:

  За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: ИскамДаЗнам

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Буртанж – историята на звездовидното нидерландско селце

  Кой е бил мъжът с желязната маска?

  10 вида със странни способности

  Инж. Чавдар Каменаров: Енергията на бъдещето вече е в ръцете на България

  Трите надписа на Омуртаг

  Учени алармират: „Застрашителни са темповете с които намалява броя на насекомите в световен мащаб“ доц. д-р Данаил Таков (ИБЕИ – БАН)

  Червеното месо и рисковете за човешкото здраве – какво ни казват съвременните проучвания? автор: Доц. Данаил Таков – ИБЕИ, БАН  

   

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови