Още

  Това, което сигурно не се знае за Хитлер и Нацистка Германия

  Хитлер е израснал в нормално семейство от средната класа. Както много други семейства, и неговото преминава през труден период на мизерия и глад.

  По време на Първата световна война Адолф Хитлер е войник, а през 1933 година, той вече е канцлер на Германия. С това се сбъдва мечтата му да направи нещо голямо в живота си.

  От този момент нататък тръгва и познатата на всички история на Хитлер – най-големият злодей, по чиято вина загиват милиони хора.

  Много любопитни и нелогични са множеството доказателства от негови съвременници и съратници, които достатъчно разпалено твърдят, че не всичко, което е известно на света е цялата истина за фюрера.

  В следващите редове ще се спрем на няколко факта, свързани с Хитлер и нацистите, които не се афишират широко и е твърде вероятно да не знаете.

  Хитлер, 1933 г. Снимка: Уикипедия

   

  1. Германия е освободена от Международните банкови картели благодарение на Хитлер.

  Когато Хитлер заема поста канцлер на Германия, в страната цари глад, мизерия и безработица. Много германци са били принудени да живеят в бараки, защото домовете им били иззети от частните банки.

  Немската икономика е съсипана от банкерите. След като става канцлер, Хитлер се заема с нелеката задача да оправи корумпираната, базирана на дългове финансова система. Започнало емитиране на собствени пари.

  Те не се обезпечавали със злато или друга чужда валута, а с труда на самите немци. Правителството плащало на работниците не с пари, а със сертификати, с които работниците купували стоки и услуги. Създавали се нови работни места.

  Така безработицата в Германия изчезва след две години, а след още три Германия вече е най-богата страна в Европа.

  1. Хитлер изкоренява безработицата и създава процъфтяваща икономика.

  След въвеждането на обществена банкова система, Хитлер изгражда нови пътища, мостове, язовири, канали, пристанищни съоръжения, ремонтира обществени и частни сгради с публични средства. Както е казал самият Хитлер: „За всяка издадена марка, ние изискваме еквивалента на нейната стойност в свършена работа или произведени стоки.“

  Нацисткото правителство създава условия жените да не се налага да работят и да бъдат домакини, а мъжете поемали цялата работа по ремонтите и подобряването на инфраструктурата и транспорта в страната.

  1. Хитлер показа уважението си към жените, децата и семейните ценности.

  Още с идването си на власт през 1933 г., Хитлер приема закон, който разрешава на младите семейства да ползват безлихвени заеми, за да създадат дом и да отглеждат децата си.

  За всяко родено дете, двойката можела да запази 250 марки, без да ги изплаща. Същата система днес функционира в Швейцария.

  Бедните семейства имали финансови стимули и семейни надбавки, а всяко семейство получавало брачни заеми и субсидии за деца.

  1. Стремеж за опазване на околната среда и животните.

  По време на нацисткия режим измъчването на животни се е смятало за голямо престъпление. Ако някой бил хванат в подобни действия, веднага бил изпращан в концентрационен лагер.

  Хитлер създавал закони, за да осигури безопасност и добър живот за животните, които били характерни за Германия.

  Приет бил Закон за лова в Райха, който регулирал броя животни, които можели да бъдат убити на година. Били обособени и подходящи ловни сезони. Днес този закон действа в повечето западни държави.

  Трябва да се признае, че нацистите първи в историята създават закони за опазване на околната среда – т.нар. „Акт за защита на природата на Райха“.

  1. Хитлер изрично забранява експериментите с животни (Вивисекцията).

  Нацистка Германия е първата страна в света, която забранява вивисекцията във всякакви други опити върху живи животни. Пълната забрана на вивисекцията влиза в сила през април 1933 г.

  Разбира се, почти зловещо стои въпросът защо опити с животни не могат да се правят, но с хора е разрешено?!?

  1. Хитлер е финансирал ценни научни изследвания в областта на технологиите за „свободна енергия“.

  Хитлер търсел начин да премахне зависимостта на Германия от петрола. Той иска да се намери неизчерпаем източник на енергия, който не е монополизиран от частни парични картели, за да бъде страната напълно независима.

  1. Немските работници водели отличен живот.

  За да повиши стандарта на живот за всички немски граждани, Хитлер мотивира хората да живеят в дух на почтеност, другарство и щастие, финансирайки програми за хуманно отношение към всички работници, които включвали:

  – Субсидирани международни ваканции.

  – 134 000 театрални и концертни прояви, достъпни за 32 милиона души. 2 милиона души заминали на круизи, както и 11 милиона души поели на театрални пътувания.

  – На всеки гражданин било дадено радио.

  – работната седмица била 5-дневна работна седмица.

  – Здравеопазването било безплатно.

  – Неработещите влизали в затвора. Забранени били синдикатите и стачките.

  – Във всички големи фабрики и заводи се осигурявали кътове за отдих, кафенета, съблекални, игрища и басейни за работниците.

  1. Организирано индустриално производство и земеделие.

  Хитлер прави политика на самозадоволяване, където целта била да се произвежда единствено това, от което имат нужда немските граждани.

  Той не искал да се налага да разчитат на внос.

  Фермерите били субсидирани за пропуснати ползи, и на всички земеделски производители се давала гаранция, че цялата продукция ще бъде изкупена.

  1. Хитлер изкоренява престъпността и подобрява здравето на германците.

  Осигурявайки работа на социално неприспособените и престъпниците, Хитлер успял да намали нивото на престъпността в Германия.

  1. Нацистката мисия срещу цигарите.

  Нацистките лекари са първите, които създават научни трудове, правещи паралел между пушенето и ракът на белия дроб. Затова пушенето бива забранено в ресторантите и обществения транспорт. Рекламите на цигари са строго контролирани и данъкът тютюн се повишава с цел възпиране на хората от пушене.

  Хитлер забранява:

  – продажбата на цигари на жени.

  – тютюнопушенето на лица под 18 години.

  – тютюнопушенето на хората в униформи.

  – тютюнопушенето на обществени места.

  – поставя предупредителни снимки по цигарените кутии.

  1. Хитлер издига музиката на ново ниво в културата.

  Хитлер основава Държавен музикален институт през 1933 г., с цел да се признае музиката като важна част от културата на една държава.

  Стреми се да популяризира вечната музика на композитори като Бетовен, Моцарт, Вагнер, Брамс и други.

  Младежите били насърчавани да се развиват в областта на музиката, за да се запази богатото музикално немско наследство. Джаз, Суинг и сексуално провокативната музика били забранени в Германия по това време.

  1. Фолксваген.

  През 1934 година, Хитлер започва мечтаният проект, всяко немско семейство да има собствен автомобил, който да може да вози двама възрастни и три деца с максимална скорост 100 км/ч.

  Фолксвагенът, направен от стомана и задвижван от двигател с 25 конски сили, успял да впечатли целият свят.

  Тя харчела само 7 литра гориво на 100 км. и струва колкото малък мотоциклет.

  1. Метадонът и Петидина (мощно обезболяващо) са творения на нацистите.

  Метадонът е опиоид, използван за лечение на болка и като поддържаща терапия при детоксикация на хора със зависимост към наркотици. Метадонът е разработен в Германия около 1937 до 1939 година от Густав Ерхарт и Макс Бокмил.

  Петидинът е от групата на опиоидните аналгетици. Използва се като мощно обезболяващо за болки, при предоперативна подготовка и за обезболяване на раждане. Разработен е през 1938 г. от немският химик Ото Айслеб.

  1. Микровълновото готвене се приписва на нацистите.

  Смята се, че микровълновото готвене е създадено от нацистите. Професор Херман Шван се споменава като създател на микровълновата печка, но няма категорични доказателства по въпроса

  1. Нервнопаралитичните агенти Табун и Зарин са разработки на нацистите.
  2. Нацистите усъвършенстват телевизията и правят първото телевизионно излъчване.

  Световно телевизионно излъчване на спортни събития е осъществено на Олимпиадата в Берлин, през 1936 г..

  Олимпийските игри в Берлин са първите, излъчени по телевизията.

  Зрителите имали възможността да гледат Олимпиадата в специални стаи из Берлин.

  Няма да грешим, ако кажем, че на нацистите е заслугата днес да можем да гледаме телевизия и да следим любимите си спортни и развлекателни програми.

  1. Нацистите създават аутобаните.

  Аутобаните са приоритет на Хитлер още с идването му на власт. До 1936 г. наемат 130 000 работници за строителството на пътищата, а още 270 хиляди работят за доставки на строителна техника, стомана, бетон и т.н.

  Аутобаните образуват първата в света високоскоростна пътна мрежа с ограничен достъп. Огромно внимание е отдавано на природата при строежа на магистралите. Целта е да се запази максимално ландшафта, а намесата в природата да е минимално. Всички мостове и надлези са били съобразени със стила на провинцията, в която се издигат.

  1. Братя Хортен създават технологията „Стелт“ през 1944 г.

  Смята се, че самолетът „Ho 229“ дава началото на съвременните „тихи“ самолети. Създаден е от братята Валтер Хортен и Раймар Хортен. Той се прави по специална програма за бързото създаване на скоростен реактивен самолет от 1943 г.

  Да си призная, тези неоспорими факти от времето на Хитлер ме объркаха и ми позволяват да погледна и на неговото господство не само като на вредно за света. Много от решенията му са актуални и днес и са безспорно ефективни. Това за пореден път ме кара да не гледам на живота през черно-белия обектив и в никакъв случай да не пренебрегвам цветния.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link