Още

  Колко струват рицарски доспехи в днешни пари?

  За да си отговорим на въпроса, поставен в заглавието, е най-лесно да се опитаме да сравним цената на средновековните доспехи с нещо от съвременността. Просто и грубо изчисление на цената на доспехите на рицаря от Ранното Средновековие в днешни пари би изглеждало така.

  Една метална плетена ризница в Англия през ІХ-ХІІ в. струва около 12 крави, а целият комплект доспехи, тоест, като добавим шлем, наколенници, нараменници, щит – приблизително 24 крави. Средната цена на една добра крава в Европа днес е около 3000 евро. Тоест, комплектът доспехи от Х век в днешни пари ще ни излезе приблизително 70 хиляди евро. Като имаме предвид, че обикновен войник-наемник с годишната си заплата не можел да си позволи повече от 3-4 крави, това означава, че ще си остане дори без обикновена плетена ризница. Разбира се, доста често някои войници получавали доспехи безплатно за сметка на държавната хазна – все пак победата във война обикновено пъти е по-ценна от парите.

  Military Power Knight Sword Medieval Weapon Armor

  Към ХV век цените на доспехите спаднали около 2-3 пъти, особено на плътните метални брони – благодарение на намаляването на производствените разходи, увеличаването на добива на метали и подобряването на металообработващата технология; доходите на населението също се били увеличили прилично.

  Цената на пълен комплект плътни доспехи (а не плетена ризница) можем да направим, като имаме предвид средния доход на англичаните от XIV-XV век. Става въпрос за най-качествените и богато украсени милански брони – ако ги сравним, примерно, с днешни автомобили, значи говорим за „ролс-ройса“ на средновековните брони.

  1 фунт стерлинг е около 350 грама сребро и е равен на 20 шилинга според историческите извори от ХІV век. 350 грама сребро днес са около 8800 евро. Разбира се, това е много груб анализ, тъй като доходите на населението на средновековна Англия са били напълно различни, както и стандартът на живот, нивото на производство на сребро, общите доходи / разходи и разпределението на тези богатства. Ние просто се опитваме да направим груба оценка на разходите за пълна броня с днешните пари и кой би могъл да си го позволи.

  Годишният доход на английската държава по онова време е 25 000-30 000 лири стерлинги. От историческите извори знаем, че в Лондон през 1450 г. пълен комплект проста миланска броня струва малко повече от 8 фунта, тоест, в днешни пари 2000 евро (1 фунт=250 евро) , докато минималният годишен доход на обикновен благородник е 40 фунта (10 000 евро), а богатите търговци и държавни служители могат да печелят над 100 фунта годишно.

  Един прост рицар – тоест, без право на собствено знаме и отряд, печелел около 36 фунта годишно. Феодален рицар, който принадлежал към дворяните, имал право на свое знаме и да предводителства отряд, получавал от именията си среден доход от 200 до 500 фунта годишно.

  В началото на XV век стрелец с лък в английската армия печелел 6 пенса, тоест половин шилинг или 1/40 фунт на ден. Най-простата броня, състояща се от нагръдник (кираса), нараменници, наколенници и шлем, струвала малко над 3 фунта (750 евро). Стрелецът би трябвало да работи за нея повече от 120 дни. Пехотинците печелели по 1 шилинг на ден, така че гореспоменатата броня от 3 фунта ще им струва малко над 60 дни заплата.

  А изработената по индивидуална поръчка броня ще струва на воина 1 годишна заплата на пехотинец или двугодишната заплата на стрелеца. Но да не забравяме, че хората харчели по-голямата част от заплатите си за храна, забавления, данъци, ремонт на оръжията си, а понякога и за собствените си домакинства – така че над 90% от парите към края на годината вече били похарчени, а мнозина бойци трябвало да плащат дългове за стари оръжия, доспехи и т. н.

  Обикновеният селянин през този период от време имал доход от около 2-4 фунта годишно, което не би му позволило да спести дори за най-простата кираса и шлем в случай на война, тъй като те стрували около 2 фунта. Само бронята на обикновен рицар струвала 5 фунта през 1441 г. – а строежът на едноетажна каменна къща със заден двор би струвал над 90 фунта в началото на ХІV век.

  Цените за пълен комплект рицарски доспехи варирали значително в зависимост от редица фактори: дали бронята е изработена „по поръчка“ или купена готова, даже „втора ръка“. Репутацията на оръжейника и мястото, където била изработена, също имали значение, както и украшенията по нея. Това се отнасяло главно за доспехите на лордовете и принцовете – в някои случаи през ХVІ век само златото по позлатени доспехи струвало повече от няколко комплекта обикновени рицарски доспехи, взети заедно.

  Комплект пълна рицарска броня от ХV век в съвременни пари ще струва средно 20 000 евро или повече (в зависимост от качеството на стоманата, маркировките, украшенията и т. н.).

  Сега, като се имат предвид гореспоменатите цени за рицарска броня, можем приблизително да си представите колко ще струва напълно екипиран рицар и неговия боен кон. Като цяло разходите, необходими за висококачествено оборудване на средновековен европейски рицар, за неговите меч, копие, кинжал, щит, боздуган, секира, шлем, броня, нараменници, налакътници, наколенници, за коня, конската броня и амуниция могат да достигнат общо до 150 хиляди евро.

  Обикновените войници не биха могли да си позволят такава екипировка, дори да работят и пестят цял живот.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link