Още

  Това село с 89 души население ще е новият център на Европейския съюз

  Гадхайм, население 89 души, е тихо селце, обградено от ферми в централна Германия. Може да е само малка точка на картата, но Гадхайм ще се превърне в символично значима точка. Когато Брекзит бъде финализиран през 2019г, селото ще стане новият географски център на Европейския съюз.

  Точните координати на новия център на Европа водят до поле с рапица, собственост на Карин Кеслер. Скоро там ще се появи влага на ЕС, за да бележи мястото.

  Географският център на ЕС се мести всеки път, когато страна влезе или излезе от съюза. Сегашният център е във Вестернгрунд, на 60км от Гадхайм, но е там едва от 2013г, когато Хърватия се присъединява. Преди това, с включването на България и Румъния, центърът се оказва в Мейерхолд, Германия. Ако Шотландия гласува да се отдели от Великобритания и независимо да се включи в ЕС, географският център отново ще се премести по посока Вестернгрунд.

  Има няколко метода, с които географите изчисляват географския център на страна или земна маса и през годините е имало много спорове относно кой е правилен. Един от начините е чрез измерване на действителния център. Така например, географският център на САЩ е идентифициран през 1918г чрез балансирането на картонена карта върху игла, за да се намери центъра на гравитацията й. Координатите се разминават едва с 30км от същинския център, изчислен по-късно прецизно.

  Модерните методи улесняват значително намирането на географския център, но това не означава, че няма спорни точки.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link