Още

  6 невероятно прости решения на най-досадните проблеми

  Да, науката е удължила продължителността на живота ни до толкова, че древните ни предшественици биха ни сметнали за безсмъртни… но кога ще се заеме с истинските проблеми? Сещате се… като това как да не се блъскаме в мебелите през нощта или как да изядем хамбургера, без цялата му плънка да падне в чинията.

  Всъщност, вече има лесни, научно базирани решения на тези и други ежедневни досадни проблеми; просто рядко някой говори за тях.

  Можете да виждате по-добре в тъмното, като не гледате къде ходите

  Типичната ситуация – будите се посред нощ с пълен пикочен мехур и се изстрелвате към тоалетната в тъмното, навигирайки единствено по сонарното ехо от псувните и стенанията, докато си биете пръстите в шкафовете и се препъвате в спящата котка.

  Има много по-добър начин да се придвижвате в тъмното. Може да ви звучи сякаш се опитваме да ви подведем, но наистина действа: просто не гледайте къде ходите. Насочете погледа си другаде и оставете периферното ви зрение да ви води.

  Как така? Човешкото зрение разчита на комбинираните усилия на два вида фоточувствителни клетки в ретината: конуси и пръчици. 6-7 милиона конусни клетки в окото са много добри в засичането на цветове и фини детайли, докато 120 милиона пръчици… не чак толкова. Като компенсация за лошата резолюция и неразпознаването на цветове, пръчиците дават нощно зрение и ултра-чувствителност към движение.

  Конусните клетки са разположени предимно в средата на окото, за да дадат най-добра резолюция на това, към което гледате директно, докато пръчиците са концентрирани в периферията. Следователно, като не гледате къде вървите в тъмното, активирате нощното си зрение и способността на очите да разпознават форми.

  Извадете крак от завивките, за да спите по-добре

  Много фактори влияят на качеството на сън – шум, диета, тягостното усещане за безнадеждност, което тегне над вас във всеки един момент и т.н. Някои фактори са извън контрола ви, но лесно може да подобрите съня си като… извадите крак от завивките. Но няма ли така да ви стане по-студено? Да, точно това е идеята.

  Учените са открили, че по-ниските температури стимулират по-добрия сън и препоръчват между 12 и 24°C, като идеалната температура е около 19°C. Понеже (обикновено) сме много по-малко активни през нощта, падането на температурата сигнализира на тялото, че искате да спите.

  Но защо точно като си изкараме крака от завивките? Голямата площ и доброто кръвоснабдяване на крака го прави идеален регулатор на температурата. Мрежа от вени и артерии, наречена артериовенозна анастомоза позволява лесно отдаване на топлина, а артериите могат допълнително да смъкнат температурата, като се разширят и докарат кръвта по-близо до кожата.

  Дъвка срещу стомашни киселини

  Стомашните киселини са един от най-досадните начини, по който тялото ви предава. Да, можете да се борите с източника на проблема като отслабнете или ходите на хипнотерапия, но живеем в свободна страна и искате бърз лек. Трябва ви дъвка.

  Проблемът е когато киселините от стомаха попаднат в хранопровода. Киселината би трябвало да бъде държана под контрол от пръстеновиден мускул в края на хранопровода, който обикновено се отваря само, за да приеме храна или да я изхвърли по обратния, доста неприятен път. Понякога (или често, в зависимост от диетата ви), мускулът не сработва навреме и позволява изпускане на стомашни киселини.

  Тук се намесва дъвката. Учените не са вярвали, че това действа, но дъвката облекчава симптомите на страдащите от стомашни киселини. Дъвченето на дъвка не само стимулира производството на алкална слюнка, която неутрализира киселината, но и самото дъвчене физически избутва киселината обратно към стомаха.

  Преглъщайте хапчета, като накланяте глава напред или назад

  Има няколко популярни метода за справяне с този проблем, като например слагането на хапчетата в храна, стриването им или изобщо да не ги вземате. За твърде гордите да прибягват до същите техники, които са използвали да дадат хапчето против глисти на кучето си, има по-добро решение. Учените са изпробвали две алтернативи на традиционния подход с накланяне на главата. Първият е с накланяне напред, което работи най-добре при капсулите: вземате глътка вода, след което навеждате глава напред и преглъщате. Понеже капсулите са по-малко плътни от водата, те изплуват в задната страна на устата и лесно стигат до гърлото.

  Другият метод е с движение назад и стискане на бутилката. Слагате таблетка в устата си, накланяте глава назад, хващате плътно с устни гърлото на шишето и пиете, стискайки го. Звучи повече като метод за изтезание, но действа.

  Студено ви е? Пуснете вентилатора на тавана на обратно

  Две неща ни делят от животните: гащите и контрола на температурата (добре де, едно нещо). Централното отопление е голямо удобство в месеците, когато е толкова студено, че със зърната си можете да режете стъкло, но си има своите недостатъци. Скъпо е, трудно се ремонтира и по-важното, термостатът е чаааак ей там.

  Има един по-лесен начин да стоплите дома си и той виси над вас. Това е едно от онези неща, които някои от вас винаги са знаели, а други ще помислят за вещерство.

  Повечето вентилатори на тавана могат да се въртят в двете посоки. Много хора или не знаят за това, или вероятно не смеят да пробват, мислейки че е глупаво. Тази „екстра“ обаче не е случайна. Обикновено, перките на вентилатора се въртят в посока обратно на часовниковата стрелка, за да генерират поток от въздух, насочен надолу, изблъсквайки въздуха към пода през онези потни, лепкави летни месеци.

  При обратно въртене обаче, резултатът е противоположен и въздухът се издига към тавана. Това избутва топлия въздух отгоре и го изпраща към вас. Скоростта на въртене също има значение. По-бавното въртене пак ще циркулира въздуха, за да балансира температурата, но няма да създаде приятен топъл бриз.

  Науката е решила много от най-досадните проблеми с храната

  Нека започнем с абсолютния ад с яденето на натъпкан с плънка хамбургер. Захапвате и съдържанието му се изсипва на масата като пътници, бягащи от Титаник. Всеки път. Сякаш е направен да изглежда добре на рекламата, независимо дали всъщност може да бъде яден.

  Трима учени, наети от японска телевизия, са използвали физически модели, за да открият най-добрия начин за държане на хамбургер (макар решението им да звучи повече като елементарна логика, отколкото като наука). Хората обикновено държат хамбургера с четири пръста отгоре и палци, поддържащи долната питка, но неравния натиск нарушава структурната му стабилности.

  За да решите този проблем, поставете кутретата си отдолу, до палците (за да държите долната част на хамбургера затворена) и се наслаждавайте на по-приятния живот.

  За да отпразнувате надмощието си над хамбургерите, решавате да си отворите една бира. За жалост всички бири са топли, а мачът започва след 20 минути.

  Науката отново се притичва на помощ. За да изстудите бързо бирата, поставете я в купа със солена ледена вода. Водата прехвърля топлина много по-ефективно от въздуха, а солта понижава точката й на замръзване. Алтернативата е да увиете шишето с мокра кърпа, преди да го сложите във фризера.

  Заслужавате награда след тежката вечер на пиене и крещене срещу телевизора. За щастие в хладилника има останала торта. За нещастие, след като е разрязана е поизсъхнала, а никой не заслужава суха торта.

  За да избегнете това неудобство в бъдеще, има по-добър начин за рязане на тортата, който свежда до минимум излагането й на въздух и изсъхването й. Измислен е през 1906г от англичанина Франсис Галтън – статистически гении, далечен роднина на Чарлз Дарвин и доказателство, че човекът продължава да еволюира.

  Започнете, като отрежете едно хоризонтално парче през средата на тортата, за да си помислят всички около вас, че сте откачили. След това обаче съберете двете останали половини, за да изглежда сякаш тортата не е рязана. Направете го отново в другата посока и ще ви останат четири триъгълни парчета, които отново можете да съберете.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови