Още

  Трагичният дуел на Пушкин, който отнема живота му

  Пушкин е любим автор не само в Русия, но и в цял свят. Основоположник е на руския реализъм в литературата и съвременния руски литературен език. Той е изключително влиятелна личност в своето време. Той обаче загива по време на дуел, а ето и няколко факта около това трагично събитие, отнело живота му.

  Смъртта и литературата често вървят ръка за ръка. Пушкин бил импулсивна личност и е участвал в множество дуели. Този, който отнема живота му, е дуел, воден между него и френския политик Жорж Дантес. Двамата се изправят един срещу друг през ноември 1836 година, когато Пушкин получава анонимен пасквил, който съдържа информация относно изневярата на съпругата му Наталия Пушкина. Пушкин предизвиква Дантес, но по-късно французинът предлага брак на Екатерина Гончарова – сестрата на Наталия Пушкина и поета отменя предизвикателството.

  Слуховете за неверността на Пушкина продължават дори след сватбата на сестра ѝ и Пушкин, който смятал, че авторът на пасквила е Барон ван Хекерен – немски посланик и осиновител на Дантес, пише хапливо писмо на барона. Писмото кара Хекерен да обяви, че първоначалното предизвикателство между Пушкин и Дантес все още е валидно.

  Мястото на дуелът било Черная речка, намираща се в покрайнините на Петербург. Климатичните условия били лоши – температурите били около -15 градуса по Целзий и духал силен вледеняващ вятър. В Европа разстоянието между противниците в дуела обикновено било между 25 и 30 крачки, но в този случай Пушкин и Дантес били само на 10 крачки един от друг. Дантес стреля първи и ранява Пушкин в корема. Поетът пада на земята, но успява да стреля и ранява дясната ръка на Дантес. Пушкин умира 2 дни по-късно.

  Дуелите в Русия били забранени още от Петър Велики и затова се осъществявали тайно. Наказанията за участие в дуел били сурови, понякога дори се наказвали със смърт. Докато е на предсмъртното си легло, Пушкин казва на Василий Жуковски и Пьотр Вяземски да се молят за спасението на Константин Карлович Данзас – неговият секундант. Данзас е арестуван заради участието си в дуела и осъден на смърт чрез обесване. По-късно присъдата му е променена на 2 месеца затвор.

  След смъртта на Пушкин Николай I осигурява семейството на загиналия поет, като изплаща неговите дългове и отпуска еднократна помощ  от  10 000 рубли на съпругата му. След това прогонва Дантес от Русия. Французинът напуска страната заедно със съпругата си Екатерина, а по-късно заявява, че прогонването му от Русия му е дало възможност да изгради „блестяща политическа кариера“ във Франция.

  Някои хора вярват, че Наталия Пушкина е била причината за смъртта на великия поет, тъй като не е можела или не е искала да прекрати слуховете по неин адрес и да защити честта на семейството. Руската поетеса Марина Цветаева дори пише относно Пушкина: „Красота и нищо повече, просто красота, без мозък, душа, сърце, без никакъв талант. Гола красота, режеща като меч“.

  Източник: www.rbth.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link