Още

  ЦРУ – Изтезания чрез пълномощник

  Те били отвличани тайно от градски улици и автомагистрали, в супермаркети и паркове. Без съд и следствие ги затваряли и подлагали на мъчения. Със съгласието на президента и правителството на САЩ стотици мъже, жени и деца до ден-днешен са в килиите на специалните затвори на ЦРУ в Афганистан, Ирак, Египет, Сирия и Европа, където ги чакат нечовешки мъчения и изтезания. Затворите и лагерите на ЦРУ са най-вече в Източна Европа, но и извън нея. На пръв поглед това изглежда поредната конспиративна теория, но уви: фактите говорят за обратното.

  В края на 2001 г. шведската полиция арестувала Мохамед ал-Зеру и Ахмед Агиз като заподозрени в тероризъм. Те били депортирани в тайно учреждение на ЦРУ в Египет, където били изтезавани. Две години по-късно ал-Зеру бил освободен без обвинение, а Агиз осъден на 25 години затвор без съдебен процес за недоказано членство в забранена ислямска организация.

  Канадският гражданин от сирийски произход Махер Арар бил тайно отвлечен от агентите на ЦРУ и през Йордания прехвърлен в Сирия, където спрямо него приложили жестоки физически мъчения.

  Халед ел-Масри, немски гражданин, бил отвлечен в Македония и превозен в Афганистан. Там бил многократно пребиван и  измъчван.

  През 2002 г. американските медии шокирали световната общественост: „Терористи се крият по целия свят и подготвят още една атака срещу Запада, подобна на нападението от 11 септември 2001 г. Най-сигурният начин за предотвратяване на тероризма е заподозрените да бъдат залавяни, транспортирани до специални бази и разпитвани с прилагане на мъчения, за да се изтръгне цялата информация“.

  На пръв поглед има логика, но възниква въпрос: ако един престъпник е заловен и вината му е доказана, защо да го возят в някакви тайни затвори?

  Проблемът се състои в това, че за Америка главното е не да бъде хванат „заподозреният“. Много по-трудно е да се заобиколят американските закони и международното право, защото несанкционираното наблюдение, отвличането, задържането без съдебна присъда, изтезанията по време на разпити са незаконни методи. Накратко казано – престъпления.

  Но американците намерили изход: екстрадиция! Заподозрените се извозват в страна, където изтезанията са разрешени или просто никой няма да узнае за тях. Фразата, изречена от агент на американското разузнаване, станала известна в цял свят: „Ние не „изтръгваме“ информация от тях, нито нарушаваме нечии закони! Просто ги изпращаме в някои страни, където други хора правят това вместо нас!“

  През септември 2005 г. британският в. „Гардиън“ съобщил: „След 2001 г. са регистрирани около 210 чартърни полети на ЦРУ. Самолетите кацали нощем на летища на британските военновъздушни сили и на  гражданските летища „Хийтроу“, „Гейтуик“, „Станстед“ и „Глазгоу“ за зареждане с гориво. Тези самолети превозвали хора, които били измъчвани“.

  В отговор на тези изявления тогавашният външен министър на Великобритания Джак Стро заявил, че това е само поредната клюка. Но след частно разследване през ноември 2005 г. британската група за граждански права „Свобода“ представила пред Обединената асоциация на шефовете на полицейските служби твърде сериозни доказателства, че на територията на Великобритания кацат самолети със „заподозрени терористи“. Не е изненадващо, че месец по-късно този въпрос бил повдигнат в Камарата на общините. Но Джак Стро само свивал рамене: „Няма документи, доказващи, че американски самолети са кацали на британска земя“. Тогава групата „Свобода“ отново започнала разследване и изяснила, че по заповед на британските власти след зареждането на специалните самолети всички документи бивали унищожени.

  Безвредното и интересно хоби – заснемането на излитането и кацането на самолети, станало повратна точка в разследването на „американската екстрадиция“. Снимки на самолети, направени от аматьори и публикувани в интернет, привлекли вниманието на журналисти и специалисти. Те проверили местностите, регистрационните номера, времето на излитане и кацане и, въз основа на много съвпадения, стигнали до извода, че тези полети се извършвали с цел транспортиране на „заподозрени“.

  Но истинският скандал избухнал в Европа през февруари 2005 г. – тогава швейцарският сенатор Дик Марти направил доклад в Съвета на Европа. В доклада подробно се описва част от дейността на ЦРУ – отвличане и транспортиране на „заподозрени“ през европейските граници в тайни затвори, където без съдебно следствие са използвани изтезания и насилия. Докладът бил толкова убедителен, че до следващия февруари Германия, Испания, Полша и Румъния започнали свои собствени национални разследвания на случаите с тайните затвори на ЦРУ.

   (UPI Photo/Dennis Brack/Pool)

  До януари 2007 г. Европейският парламент установил, че са фиксирани около 1200 подозрителни полета в Източна Европа между 2001 и 2005 гг. Журналистическо разследване със свидетелства на очевидци, документални записи и снимки шокирали световните медии и легнали в основата на книгата „Такси за изтезания“. Тя съдържа документи, факти и доказателства, че по заповед на ЦРУ в цял свят били отвличани араби, а сетне изпращани тайно в страни от Източна Европа, Афганистан, Сирия и Египет, за да бъдат изтезавани. Сред жертвите са не само мъже, но също жени, дори деца на 7 години! Защо обаче трябвало да отвличат деца? Оказва се, че децата на жертвите са ефективна част от програмата за изтезания. Гласът на дете, подложено на мъчения и насилие, се записва на лента и се пуска да го чуят родителите му!

  Като изтезания се използвали различни форми на физическо и психическо насилие, екстремални температури, токови удари, денонощно осветяване с ослепяващи лампи, оглушителна музика, лоша храна или въобще липса на такава. Срещу затворниците насъсквали кучета, прилагала се имитация на разстрел и удавяне, мъчения с бормашина, гасене на цигари по лицето… В такива обекти, естествено, не се допускат Червения кръст и адвокати. Затова и толкова трудно се намират доказателства, а британските министри свиват рамене: „Това е клюка“.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link