Още

  Учените доказват, че човешкият живот няма граница: След 100 годишна възраст, всичко едва започва

  Хората винаги са се стремели към дълголетие и са мечтали за вечен живот. Дали учените са на прага да осъществят тази човешка мечта?

  Според библейските легенди, в старите времена хората са живели 500-800 години. Човешкото дълголетие е спорна тема, но в последните проучвания учените стигнаха до извода, че биологичната вероятност от смърт се увеличава само до 105 години, а след това всичко зависи от самите нас.

  Американски и италиански учени публикували в списание Science, ново проучване за възможностите на човешкото дълголетие. Говорителят на групата, Кенет Вахтер от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ, заяви, че наблюдавайки възрастни италианци, стигнали до много любопитно заключение – през 105-ата година от живота вероятността от ненавременна смърт престава да нараства.

  Фотопроект на Ян Лангер (Jan Langer) „Лица на века“ (Faces Of Century)

  На 60 години вероятността от смърт е по-ниска, отколкото при 80, защото с времето здравословното състояние значително се влошава. Но при 105 и при 115 вероятността за смърт е една и съща – животът е в нашите ръце.

  В проучването са участвали 3836 жители на Италия, 105 годишни и по-възрастни, като  са достигнали необходимата възраст от 2009 г. до 2015 г. Повечето от тях, разбира се, са жени и само 463 мъже са преминали необходимата линия. Оказало се, че „кривите на опасност“ след достигане на 105 години стават постоянни, което означава, че вероятността от смърт престава да нараства.

  Като цяло в природата съществува така нареченият закон на Гомперц, според който достигайки определена възраст, повечето представители на вида умират от старост, докато останалите имат по-голяма вероятност за смърт с всяка следваща година.

  Фотопроект на Ян Лангер (Jan Langer) „Лица на века“ (Faces Of Century)

  Но учените продължават да се надяват, че човешкият живот не се подчинява на този мрачен закон, въпреки че през 2016 г. американските изследователи заявиха, че хората могат да достигнат максимум 110-115 години

  Вахтер и неговите колеги не са съгласни с тази перспектива. Те анализирали цялата информация, събрана за дълголетниците и открили, че след 105 години нищо не се променя. Затова смятат, че законът на Гомперц не е валиден при хората, в противен случай вероятността от смърт би се увеличила дори след 105 години. И щом законът на Гомперц не важи при хората, то и лимит на човешкия живот не съществува.

  Данните изглеждат доста надеждни и логични, но в научния свят, не всеки ги приема. Например, известният учен Брандън Милхолланд твърди, че вечният живот е невъзможен. Той вярва, че лимитът на човешкия живот може да е по-голям от 110-115 години, но със сигурност не може да продължи вечно.

  Фотопроект на Ян Лангер (Jan Langer) „Лица на века“ (Faces Of Century)

  Съвременният живот е противоречив – едновременно се намират начини за лечение на тежки болести и удължаване на живота, а в същото време той е толкова стресов, рисков и не здравословен. Наистина до известна степен от нас зависи как и колко ще живеем. Повечето столетници живеят спокойно и просто, не преяждат, не преследват илюзии. От друга страна, вероятно повече от столетниците са предразположени по рождение към дълголетие. Освен това психологически може да се програмира остаряването или оставането за дълго млад, здравето и болестите, живота и смъртта. Доказателства за това, са волята за живот на някои тежко болни и безпричинното разболяване на хора, които се мислят за обречени.

  Учените търсят да открият гена на дълголетието. Щом има столетници, значи той съществува, може да се открие и разгадае. Търсенията на учените са и търсене на технически начини водещи към дълголетие и безсмъртие. Постепенно някои части от тялото се заменят с изкуствени. А някои смятат, че в някакъв момент ще можем да се преместваме в изцяло изкуствени тела и дори напълно във виртуална реалност.

  Фотопроект на Ян Лангер (Jan Langer) „Лица на века“ (Faces Of Century)

  Но все пак нас ни вълнува дълголетието в човешка форма.

  По данни на Националния Статистически Институт в България има 254 столетници, страната ни е на 3 място по брой дълголетници в Европа. Най-старият човек в съвременния свят е живял 146 години и е починал  миналата година.

  До колко ще живеят хората в бъдещето, само то ще покаже това.

  Но както обичат хората да си пожелават „Нека да до хилядим!” – пожелание да се доживеят 1000 години в благодат.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови