Още

  Правила, които ще спасят живота ви

  Почти всички знаят, че не бива да се пишат SMS по време на шофиране и какво да се прави при възникне пожар. Но животът може да ни хвърли в такива ситуации, за които нямаме представа как да реагираме. На сайта за въпроси и отговори на Quora,  потребителите решили да споделят животоспасяващи съвети, които могат да ви бъдат полезни, ако изведнъж се окажете в толкова опасна ситуация. Хубаво е да се възползвате от тях, за да не попадате в опасни ситуации или да знаете как да се справите, ако възникнат.

  Мозъкът не може едновременно да контролира процеса на ходене и използване на мобилен телефон, така че гледайте напред, а не към екрана.

  Консултантът по сигурността Мурали Кришнан споделя, че ходенето и използването на телефона изискват много познавателни усилия. В резултат на това не можете напълно да се концентрирате върху двете едновременно, като например ходене и дъвчене. Има шанс да станете жертва на „слепота от небрежност“. Така въпреки, че виждате автомобила, може да не осъзнавате опасността и да пострадате.

  Уверете се, че огледалата за обратно виждане в колата ви са поставени правилно и избягвайте слепите зони.

  Потребителят на сайта Кристен Ръш твърди, че не всички автомобили имат сляпо място. Чрез регулиране на огледалата за обратно виждане, така че да виждате едва краищата на собствената си кола, можете успешно да се отървете от слепите петна отстрани. Огледалата за обратно виждане трябва да ви дадат представа за положението на всяка кола отзад. Струва си да отделите няколко секунди, за да регулирате правилно огледалата, когато седнете зад волана.

  Топлината се предава по-бързо през течност, отколкото чрез газ, така че избягвайте влагата, за да не замръзнете.

  Инженерът Лия Лавойе казва, че има връзка между влажността и усещането за студ. За да предотвратите падането на телесната температура твърде бързо в студено време, избирайте вълнени дрехи вместо памучни: вълната абсорбира повече влага и предотвратява попадането й върху кожата. Е, разбира се, направете всичко възможно, за да не се намокрите.

  Яжте сняг само в краен случай.

  Лавойе добавя, че тялото използва огромно количество енергия, за да трансформира материята от едно състояние в друго. Ето защо можете да ядете сняг като заместител на водата само в краен случай. Ще получите течност, но за сметка на изразходване ценна топлина.

  Ако вашият самолет направи аварийно кацане в морето, не надувайте веднага спасителната жилетка.

  Потребителят Алвин Йип предупреждава да не бързате незабавно да надувате спасителна жилетка, защото водата, която може да нахлуе в кабината, ще затрудни движението ви, ако жилетка е надута. Затова първо трябва да доплувате до изхода и едва след това да надуете жилетката, която да ви предпази от удавяне в морето.

  Ако се задавите, техниката на Хаймлих може да се извърши самостоятелно.

  Малко хора знаят, че могат да направят техниката отстраняване на храна заседнала в гърлото, без чужда помощ. Наман Митрука разказа как  може да се справите сами. Първо, трябва да сгънете водещата ръка в юмрук под ребрата непосредствено над пъпа. Дланта на втората ръка трябва да се сложи върху юмрук, за по-силен натиск. Натиснете юмрук в стомаха с движението навътре и нагоре, по посока на диафрагмата, която се намира в горната част на корема. Трябва да правите това, упражнявайки сила. Повторете няколко пъти, докато предметът, заседнал в гърлото, се измести и освободи дихателните пътища.

  Винаги носете силни и доказани антихистамини, когато пътувате до ново място.

  Раян Борек споделя: Никога не знаете къде може да попаднете на нещо, към което сте алергични, особено ако ходите на къмпинг или почивате сред природата.

  Границите на човешкото тяло се свеждат до “правилото на трите”.

  Ручин Агарвал казва: Специалистите по оцеляване знаят как да определят границите си. Средно статистически човек може да оцелее три минути без въздух, три часа без подслон при екстремни метеорологични условия, три дни без вода и три седмици без храна.

  Ако маслото за готвене се е запалило, изключете горелката и покрийте съдовете, съдържащи горящото масло.

  Ручин Агарвал обяснява и защо никога не трябва да се използва вода за гасене на горещо масло или мазнини. Водните молекули потъват на дъното на горещи ястия, мигновено се изпаряват и изтласкват пламъците още по-високо. Затова запаленото масло трябва да се гаси чрез изключване на горелката и блокиране на достъпа на кислород до огъня.

  Правила, които ще спасят живота ви – част 2

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link