юли 30, 2019
2494 Views

Удивителни случаи, когато Google maps спасява човешки животи

Автор:

Свикнали сме да възприемаме приложенията на смартфоните за нещо обикновено и всеки ден ги използваме. Google map не прави изключение. С него търсим улици, магазини, заведения, избираме си туристически дестинации и наистина е полезно приложение.

Но едва ли сме се замисляли, че в екстремни ситуации Гугъл мапс може да спаси човешки живот.

Похищението на един бизнесмен


Сандер Кокелар, белгийски бизнесмен,  бил похитен от бивш служител на компанията. Похитителят решил да вземе за заложник ценния сътрудник с цел откуп, защото началникът му дължал голяма сума.

Обаче находчивият Сандер успял да скрие смартфона си, и когато похитителят не го гледал, изпратил своето местоположение на шефа си, чрез Google. Два часа по-късно мъжът бил спасен, а похитителят арестуван.

Изгубеното момче


5-годишният Сару от затънтена индийска провинция се изгубил на железопътна гара и не можел да си спомни името на селото, където живеел, нито знаел как да се върне у дома, защото не си спомнял пътя. Момчето попаднало в приют и било осиновено от двойка в Австралия. Когато пораснал,  изведнъж си спомнил, че не е роден в града, където се намирал приютът, и поискал да намери родителите си. Той използвал Google maps и намерил родното си място и семейството си.

По неговия случай е заснет филма „Лъвът“ – номиниран и носител на много престижни филмови награди, включително „Оскар“.

Отвлечено дете се завръща вкъщи, използвайки карти на Google


Преди повече от 23 години, 5-годишният Луо Гонг на път за детска градина в провинция Сичуан в Китай, бил отвлечен и отведен на 1500 километра на югоизток.

Момчето не знаело обратния път, но си спомнело, че живее в град до два моста. Детето било продадено на семейство, което се отнасяло добре с него. След смъртта на  осиновителите му, за него се грижели бабата и дядото. Години по-късно Лу намерил уебсайт, посветен на събирането на изчезнали деца и техните семейства. Той публикувал историята си и с помощта на доброволци разбрал, че семейството в град Гуанан е загубило син преди 23 години. Лу се опитал да идентифицира стария си квартал с помощта на Google Maps. В крайна сметка открил двата моста, които си спомнял, и 23 години по-късно успял да се върне при семейството си.

Тийнейджър изгубен в резерват


18-годишният Остин Бохан, без да казва на никого, отишъл на поход в Националния парк „Грейт-Смоки-Маунтинс“. Отклонявайки се от познатата пътека и навлизайки по-дълбоко в гората, той се изгубил. Тийнейджър изгубил обхват и решил да изключи телефона. На следващата сутрин спасителен екип започнал да търси младежа, но не успявал да го намери. Така Остин се разхождал из резервата в продължение на 11 дни, докато отново включил телефона. Въпреки липсата на сигнал, GPS-ът продължавал да работи, момчето стартирало Google maps и успяло да излезе от парка, а малко по-късно го намерили и спасителите.

Отвлечено дете, намерено благодарение на GPS


9-годишното момиче Натали Малта, в рамките на споразумението за съвместно попечителство, било взето от баба си за уикенда. Жената обаче нямала намерение да върне внучката си на законните настойници. Полицията проследила похитителката, чрез сигнала на мобилния телефон и намерила местоположението, чрез функцията за  виртуална разходка на Google Maps. Така  успели да открият Натали и да я върнат в семейството й.

Затова е важно добре да знаем функциите на телефоните си, както и да обучаваме децата какво да правят в рискови ситуации.

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *