Още

  Умопомрачителните факти за престъпната империя на Пабло Ескобар

  Сериалът „Narcos” на Netflix се превърна в тотален хит и има защо. Той разказва за живота на Пабло Ескобар, който от бедно момче от село се превръща в най-големия наркобос и най-богатият престъпник в историята. Много от нещата в сериала може да изглеждат абсолютно невероятни и брутално покъртителни, но са самата истина. Ето накратко какво може би не знаехте за Ескобар.

  Пабло Ескобар произлиза от бедно семейство

  Роден е на 1 декември 1949г в Рионегро, Колумбия в семейството на фермер и учителка. Това не му дава особено добър старт в живота.

  Започва на дребно, но мечтае на едро

  Като тийнейджър Ескобар краде надгробни плочи и ги продава на контрабандисти. Изразява твърда решителност да стане милионер преди да навърши 22. Амбицията в него гори още от момче.

  Никога не бездейства

  В началото на 70-те Пабло е крадец и бодигард. Смята се, че е отвлякъл важен бизнесмен от Меделин и е получил за него откуп в размер на $100 000. Сравнено с по-късните му печалби, това са дребни стотинки.

  Умопомрачителните факти за престъпната империя на Пабло Ескобар

  Не бяга от риска

  През 1975г започва да гради своята кокаинова империя. Първоначално прекарва наркотиците със самолет между Колумбия и Панама, откъдето ги вкарва в САЩ. По-късно Ескобар създава цяла флотилия от самолети и хеликоптери.

  Убива всеки, който му се изпречва на пътя

  Една от ранните му жертви е конкурентният дилър Фабио Рестрепо, убит от Ескобар през 1975г. Подчинените на мъртвия Рестрепо са уведомени, че вече имат нов шеф – Пабло Ескобар. Никой не получава право на избор.

  Масови подкупи

  През 1976г Пабло е заловен от колумбийските власти заради притежание на наркотици. Той обаче подкупва полицаите и е освободен. Това бележи началото на тенденция по време на неговото властване: повечето полицаи в Меделин не се месят в делата му, заради което получават добри възнаграждения.

  Сребро или олово

  Подходът на Пабло към властите е известен като „plata o plomo” – сребро или олово. Онези, които не приемали подкупите му, били убивани. Хиляди полицаи намират смъртта си по заповеди на Ескобар, просто защото си вършели работата. Безброй семейства са унищожени, за да може един богат престъпник да стане невъобразимо богат.

  Умопомрачителните факти за престъпната империя на Пабло Ескобар

  Продукцията на Ескобар е тежала много

  През 80-те търсенето на кокаина нараства многократно. В своя пик, Меделинският картел на Ескобар внася по 15 тона кокаин на ден в САЩ.

  Бизнесът му върви перфектно

  Колко се печели от 15 тона кокаин дневно? Много. В най-добрите си дни картелът изкарвал по над $60 милиона дневно или близо $22 милиарда годишно. Самият Ескобар в началото на 90-те е разполагал с повече от $30 милиарда и е бил в топ 10 на най-богатите хора в света.

  Плъховете са изяждали по $2 милиарда от парите на Ескобар всяка година

  Толкова много пари носят свои собствени проблеми със себе си. Ескобар складира повечето си пари в мръсни, западнали складове и дупки в земята, затова губил по около 10% от тях заради мухъл, плесени и плъхове. Това са $2 милиарда на година.

  Харчи по $2500 на месец за ластици

  Картелът използвал много ластици, за да връзва пачките с пари.

  "Narcos" (2015)
  „Narcos“ (2015)

  Влиянието на Пабло Ескобар е било невъобразимо

  По време на своята престъпна кариера Ескобар контролира 80% от глобалния пазар на кокаин. През 80-те години, четири от пет човека, друсащи се с кокаин, използвали кокаина на Ескобар.

  Построява свой собствен рай

  Пабло притежава 5000 акъра земя в малкия колумбийски град Пуерто Триунофо. Утопията му е построена като комплекс за почивка и включва басейн, арена за борба с бикове и зоопарк с хипопотами, жирафи и слонове.

  Също и свой затвор

  През 1991г Пабло Ескобар сключва сделка с колумбийското правителство и се предава. Според условията на сделката той построява свой собствен, луксозен затвор, където да излежи присъда по обвинение за еднократно продаване на наркотици. От затвора си Ескобар продължава да управлява своята кокаинова империя, получава редовни посещения от свои колеги и известни личности, наслаждава се на футболни мачове и барбекю вечери. Колумбийските полицаи нямали право да се доближават на по-малко от 5км от сградата.

  Умопомрачителните факти за престъпната империя на Пабло Ескобар

  Веднъж Пабло изгорил $2 милиона

  Докато се укрива в планинска ферма със семейството си в Меделин, Ескобар изгаря $2 милиона, за да стопли дъщеря си в студената вечер.

  Отговорен е за повече от 4000 убийства

  Смята се, че Пабло Ескобар е поръчал приблизително 4000 убийства, включително това на колумбийски кандидат президент и министър от правителството.

  Въвлича Колумбия в истинска война

  Ескобар превръща Колумбия в столицата на убийствата – през 1991 и 1992г там са извършени близо 60 000 брутални убийства. Много от убитите са полицаи, като Ескобар обявява големи парични награди за всеки, който убие полицай – колкото по-висшестоящ бил офицерът, толкова по-голяма награда получавал убиеца.

  Когато правителството отказва да преговаря с него, Пабло започва да взривява обществени сгради, извършвайки десетки атентати, при които загиват стотици невинни. Поставя бомба и на самолет, на който е трябвало да пътува друг кандидат президент, убивайки всичките 107 души на борда.

  Умопомрачителните факти за престъпната империя на Пабло Ескобар
  „Narcos“ (2015)

  Организира обсадата на Върховния съд

  Ескобар финансира бунтовническата група M-19, която щурмува сградата на съда в Богота и взема намиращите се вътре служители за заложници. Часове по-късно военните атакуват, при което са убити почти половината от 25-те върховни съдии.

  И въпреки това е смятан за герой от мнозина

  Ескобар се превръща в герой за бедните в Меделин. Той изгражда множество паркове, болници, училища, църкви, стадиони и просто раздава пари наляво и надясно. Дори дава къщи на местните, за да няма бездомни в града. И до днес мнозина гледат на Ескобар като на колумбийския Робин Худ.

  Безпрецедентен лов

  Изправено пред риска да избухне гражданска война, правителството сформира специална военна част, на която възлага единствената задача да открие и залови Пабло Ескобар. Членовете на тази част преминават специално обучение и са индивидуално избирани, за да не могат да бъдат подкупвани. Те преследват Ескобар неуморно и убиват много от лейтенантите му. Накрая успяват да засекат сигнала на сателитния му телефон и го откриват в една къща в Меделин.

  Умопомрачителните факти за престъпната империя на Пабло Ескобар

  Възможно е да се е самоубил

  Пабло Ескобар е убит при престрелка с колумбийската полиция. Фаталният куршум го улучва над едното ухо – точно на същото място, където Ескобар е казал на брат си, че ще се застреля, ако няма друг избор. Според друга теория, Ескобар е екзекутиран на място от полицията.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link