Още

  Ужасните климатични условия на 5 екзопланети

  1. Kepler – 76b

  Името на тази екзопланета, Kepler – 76b, идва от телескопа, който я е забелязал (космическият телескоп Kepler на НАСА) и от звездната система, в която се намира (това е планета „b” от системата Kepler 76). Планетата е наречена от астрономите „горещият Юпитер“, защото представлява газов гигант с изключително висока температура. Топлината е причинена от факта, че Kepler -76b се намира изключително близо до своята звезда, около която прави пълна обиколка на всеки 1.5 дни. Силните ветрове на повърхността карат температурите от около 1900 градуса по Целзий да се усещат още по-непоносими.

  1. Kepler – 36b

  На всеки 97 дни екзопланетата Kepler – 36b, наречена от астрономите „горещият Нептун“ (защото е по-малка), се придвижва опасно близо до звездата Kepler – 36c (тогава разстоянието между тях е приблизително колкото 5 пъти разстоянието между Земята и Луната). За съжаление тези приближавания предизвикват ужасни катаклизми – висока сеизмична дейност, промяна на формите на двете планети заради гравитационните сили, както и вулканична активност на Kepler – 36b, на която и без това температурите са от порядъка на 704 градуса по Целзий.

  1. CoRot – 7b

  Тъй като CoRot – 7b е прекалено близо до звездата си, температурите на повърхността ѝ са от порядъка на 2600 градуса по Целзий. Тази планета е изключително необикновен случай. Тя не се върти около своята орбита, а стои в една позиция, което означава, че едната ѝ страна е огряна от звездата (и температурите са непоносимо високи),  другата ѝ страна е тъмна,  а температурите на нея са от около -176 градуса по Целзий. Астрономите смятат, че комбинацията от високи температури и богатата на минерали атмосфера на CoRot – 7b може да доведе до дъжд от скалисти парчета и от двете страни на планетата.

  1. HD 209458b

  Най-интересната особеност на HD 209458b e, че ветровете на повърхността ѝ се движат с около 7250 километра в час. Въпреки че в атмосферата ѝ се съдържат значителни количества въглероден монооксид, натрий и други елементи, близостта на този газов гигант до звездата му, причинява отделяне на водород от планетата. HD 209458b губи около 500 000 тона водород в секунда – количество, което погледнато отстрани, изглежда като дълга опашка, заради която планетата прилича на комета. Учените смятат, че заради тези загуби, в един момент планетата ще изчезне, оставяйки след себе си единствено своето плътно ядро.

  1. HD 80606b

  Повечето дни на HD 80606b са ужасяващи – с температури от 530 градуса по Целзий и невъобразимо налягане, което се получава заради огромната ѝ маса (четири пъти по-голяма от масата на Юпитер). На всеки 114 дни планетата се доближава изключително близо до звездата си. Само в рамките на няколко часа температурите на HD 80606b се покачват с около 1000 градуса. Заради огромната топлина, която планетата получава, ветровете също се засилват и достигат до 17 000 километра в час.

   

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови