Още

  Ужасяващата история на Барбара Макъл, която прекарва повече от 3 дни в кутия, заровена под земята

  Барбара Джейн Макъл имала щастлив живот. 20-годишната жена била красива и популярна. Тя била дъщеря на Робърт Макъл – милионер от Маями, който заедно с братята си бил собственик на „Deltona Corporation” – една от най-големите компании са строителство в Америка. Но едно почукване на вратата, случило се преди повече от 50 години, довежда до едно от най-шокиращите и ужасяващи престъпления в историята на Америка.

  Всичко започва 8 дни преди Коледата на 1968 година. Барбара, която била студентка в Атланта, се разболяла. Училищните болнични помещения били препълнени, затова майка ѝ Джейн отива до Атланта, за да се грижи за дъщеря си в близкия хотел.

  Късно през нощта някой чука на вратата на хотелската стая. От другата страна мъжки глас твърди, че приятелят (и бъдещ съпруг) на Барбара – Стюарт Удуард е претърпял автомобилна катастрофа. Джейн отваря вратата и вижда мъж, държащ пушка и жена с маска на лицето. Това са 23-годишният Гари Стивън Крист и 26-годишната Рут Айзман Шайър. Двамата упояват Джейн с хлороформ и я завързват, след това вземат Барбара и я натикват в син автомобил.

  Гари и Рут изминават с колата около 30-тина километра и навлизат в малка гора. След това Гари отвежда Барбара до отворен трап, в който имало поставена кутия (2 м. х 1 м.). Гари казал на изплашената Барбара, че ще ѝ дадат храна, вода, одеяло, фенерче, малък вентилатор и помпа, с която да изкара водата, в случай, че завали. Всичко това щяло да ѝ стигне за една седмица, ако съумее да го използва правилно. Гари започвал да заковава капака на кутията, подобна на ковчег, погребвайки крещящата жена жива. Барбара блъска неудържимо по капака, но молбите ѝ за помощ се оказали напразни. Последните думи на Гари към нея са „Не бъди такова бебе“.

  По-късно същата сутрин телефонът в дома на Робърт и Джейн Макъл звъни. Непознат глас им казва, че дъщеря им е погребана в кутия и ще се задуши, ако не платят 500 000 долара откуп. Имало и още 2 допълнителни искания – парите трябвало да бъдат поставени в един куфар и Робърт трябвало да го достави сам. Ако бащата на Барбара се съгласял да изпълни това, той трябвало да публикува обява във вестник „Miami Herald”. Робърт се съгласява. Обявата му гласи: „Любима. Моля те, върни се у дома. Ще платим всичките ти разходи и ще се срещнем с теб навсякъде и по всяко време“. Онези, които прочетат посланието, никога нямало да заподозрат смразяващата истина, която се крие зад него.

  Два дни по-късно семейство Макъл получава още едно телефонно обаждане. На Робърт му е наредено да отиде до отдалечена точка в близост до Бискейн Бей, да остави парите и да се прибере. Той се съгласява и спазва условието, но нещата не вървят по план. Един човек, живеещ в района, където Робърт трябвало да се срещне с двамата похитители, чува шум и вярвайки, че това може да са крадци, предупреждава полицията. Полицаите отиват на мястото на срещата и заварват Гари и Рут. Когато виждат, че не са сами, двамата пускат куфара на земята и побягват.

  Лодка и изоставен син автомобил били открити в близост до мястото. В колата полицаите откриват снимка на Барбара Макъл, която държи в ръцете си бележка, на която пишело: „Отвлечена“.

  Междувременно похитената Барбара се опитвала да оцелее, мислейки си за позитивни неща, тананикайки си коледни песни и припомняйки си щастливи моменти със семейството и приятеля си. Но не можела да се отърве от ужасните мисли. В книгата „83 Hours Till Dawn” Барбара пише: „Казвах си – ето тук е мястото, където ще умра. Три или четири пъти си мислех, че това ще бъде моят ковчег. Когато се чувствах най-зле, се питах кой ли ще ме намери. Кой, кога и как. Може би някой фермер. Или някой, който строи нещо. След 10 години? 20 години? Беше ми студено, бях мокра и изпитвах болка“. В даден момент ситуацията станала дори още по-ужасна – фенерчето угаснало и Барбара била погълната от пълен мрак.

  През това време Робърт Макъл отчаяно се опитвал да върне дъщеря си у дома. Ядосан, заради това, че единственият шанс да я спаси е бил пропилян, той издава съобщение в пресата, адресирано до похитителите, в което ги уверява, че не той е извикал полицията. Тогава получава телефонно обаждане, при което го инструктират да отиде до един черен път в близост до Маями и да остави куфара с пари там. Той прави каквото му е наредено и очаква още едно обаждане, заедно със съпругата си и ФБР.

  В 15:00 ч. похитителите се свързват с него. Гари дава указания за местонахождението на Барбара, но те не са достатъчно подробни. Повече от 100 агенти на ФБР претърсват района. Изведнъж един от разследващите чува слаб удар. Тогава мъжете започват да копаят земята с голи ръце.

  12 минути по-късно Барбара Макъл – слаба, но невредима, е изкарана от ковчега. Докато един от агентите я отвежда на ръце до чакащия автомобил, тя успява да се пошегува: „Ти си най-красивият мъж, който някога съм виждала“.

  Гари е открит до Флорида, след като полицията проследява яхтата, която той си е купил с голяма част от парите от откупа. Рут е открита след 79 дни (Тя има „честта“ да бъде първата жена, включена в списъка на ФБР за „Десетте най-търсени личности“). Гари получава доживотна присъда през 1969, но е освободен под гаранция 10 години по-късно.

  Гари обаче губи и втория си шанс за свобода.  Той учи в медицинските училища в Гренада и Доминика като в крайна сметка си намира работа като общопрактикуващ лекар в Индиана, но през 2003 година лиценза му е отменен. Три години по-късно Гари отново се забърква в неприятности – този път  наема яхта в Южна Америка, за да внася кокаин в САЩ. Арестуван е в Алабама, осъден е на 5 години лишаване от свобода и е освободен през 2010. През 2012 окръжен съдия отменя освобождаването му заради нарушаване на пробацията (след като Гари напуска страната без позволение) и получава още 40 месеца затвор. Рут е депортирана в родината си Хондурас след като излежава 4-годишна присъда за извършеното престъпление.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link