Още

  Василий Захаров е бил една от най-влиятелните личности дърпал конците на Гърция, Испания и Франция

  Василий Захаров е бил една от най-влиятелните личности в края на 19-ти и началото на 20-ти век и е дърпал конците на сили като Гърция, Испания и Франция.

  Той натрупал огромно богатство от продажба на оръжие, благодарение на гениални и агресивни бизнес тактики. Продавал е на Великобритания, Германия, Русия, Османската империя, Гърция, Испания, Япония и САЩ. Сред предлагания от него арсенал са картечницата на Максим – първата напълно автоматична картечница – и първата действаща подводница. Продавал е и на двете воюващи страни, като често саботирал оръжията на врага.

  В годините преди Първата световна война, Захаров закупува банка L’Union Parisienne des Banques, а след това и ежеседмичника Excelsior, който започва да печата материали в подкрепа на оръжейната индустрия. За да си спечели подкрепата на обществото, той прави и значителни дарения, включително за Олимпийските игри в Берлин през 1916г. Една от задачите на Захаров през войната е била да подсигури присъединяването на Гърция на страната на Съюзниците, но това изглеждало невъзможно, защото крал Константинос I бил женен за сестрата на кайзер Вилхелм II. След като Захаров създава новинарска агенция в Гърция, за да разпространява новини в подкрепа на Съюзниците, само няколко месеца по-късно Константинос I е свален и заместен от Елевтериос Венизелос.

  След войната, Захаров е замесен в учредяването на компания, предшественик на петролния гигант British Petroleum. Той бил сигурен в голямото бъдеще на петролния бизнес. Чрез връзките си с принц Луи II на Монако, Захаров купува изпадналата в дългове компания Société des Bains de Mer, която управлява известното казино Монте Карло и успява да го обърне отново на печалба. В същото време, бизнесменът успява да надделее над Жорж Клемансо и урежда Версайкият договор да включва и запазването на правата на Монако, както са записани през 1641г.

  Захаров бил запленен от авиацията и давал много пари в подкрепа на нейните пионери. Окуражавал Хайръм Максим в неговия опит да построи летяща машина и по думите му двамата дори били първите хора, които успели да полетят.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link