Още

  Винените котки

  Както е известно, черната котка в съзнанието на много хора и днес се асоциира с мрачните сили на злото и ада. А в Средновековието направо я смятали за въплъщение на дявола. В легендите на много народи вещиците се превръщат в черни котки и вредят на хората: изсмукват млякото от вимето на кравите, гасят църковните свещи, предизвикват бури и потопяват рибарски лодки.

  До ден-днешен много хора се стряскат, когато черна котка пресече пътя им. Но едно е такава котка да скочи случайно върху ковчега на покойника по време на погребално шествие (и това се е случвало), а съвсем друго, когато се озове с извит гръб върху винена бъчва. Така или иначе, виното не влиза в котешкото меню. Какво ли означава котка върху бъчва?

  През 60-те години на ХХ-ти век немският ризлинг по вкус и цена се издигнал на едно ниво с прочутото вино „Дом Периньон“ – шампанското на аристократите и на истинските ценители на висшата кухня.

  Но за разлика от „Дом Периньон“, чието име е заимствано от бенедиктинския монах Пиер Пениньон (приписват му изобретяването на метода за шампанизиране на пенливите вина), виното „Целска черна котка“ се ражда от една оригинална легенда. Най-често срещаната версия звучи така.

  През втората половина на XIX-ти век в град Цел (Мозел) пристигали купувачи на вино от Аахен. В онези времена не съществували „фючърсни“ договори, нито установени търговски връзки. Купувачите идвали, обикаляли избите, опитвали всички вина последователно и, в случай на успешна сделка, си тръгвали с огромни 1000-литрови бъчви.

  Точно това се случило през 1862г. в избите на винопроизводителя Майнцер. Стопанинът хвалел стоката си, като преминавал от една бъчва в друга. А купувачите го слушали и пийвали от ароматните вина. В крайна сметка изборът им спрял върху три от бъчвите. Собственикът се опитал да налее от първата бъчва поредна порция ризлинг за дегустация – но уплашено отскочил назад. От сумрака на подземието в него се взирали пламтящи котешки очи. Явно писанката се била вмъкнала в подземието, когато съпругата на винопроизводителя носела мезета на дегустаторите. Извила гърба си на дъга, сега тя съскала и дори посягала да одраска стопанина си.

  Един от аахенците предположил, че така й влияе съдържанието на бъчвата. Купувачите решили, че това е добър знак и без да се колебаят купили именно тази бъчва. А подир седмица дошли отново и изкупили всичкия ризлинг. Виното се харесало сред клиентите и получило подходяща марка – „Черната котка“.

  Често котката върху етикетите е показана на фона на средновековна кула. Това е Кръглата кула, която се извисява над града при гробището и отдавна се е превърнала в своеобразен символ на Цел. В миналото това 14-метрово съоръжение било най-високата точка на защитната градска стена.

  Долината на река Мозел, където се намира градът Цел, снабдявала с вино още древните келти и римляните. Изключително удачното местоположение на лозята по южните и югозападните склонове на ниските живописни планини направило този район на Германия един от най-подходящите за винопроизводство. Мекият климат, големият брой слънчеви дни в годината и равномерно разпределените валежи позволяват отглеждането на елитни винени сортове грозде.

  В края на юни се провежда популярният фестивал на виното  „Целска черна котка“. Идват туристи от цял свят. Редуват се театрални представления и тематични разходки, а вечерта завършва на централния площад и в безбройните ресторанти. Тези дни никой не остава безразличен към черната котка – хералдичният символ на региона.

  Изображенията на черни котки посрещат гостите на града още при входа му. Най-старият образ на черна котка се намира върху главния фонтан при кметството. Тази скулптура може да се види както на стари пощенски картички, така и върху местната „валута“ – т. нар. „регионални пари“ с номинал 1 целер, които се приемат само в определени магазини в Цел.

  Интересно е, че котките са запазена марка на етикетите по бутилките не само на винарите от Мозел. Можете да ги срещнете и в други части на света. Например в Канада, където, за да се привлече вниманието на любителите на домашни животни, беше пусната цяла колекция „котешки“ вина. Също там, според колекционерите, е създаден най-екстравагантният етикет с наистина оригинално название за вино: „Котешка урина върху цариградско грозде“.

  Немците също не изостават в стремежа си към по-голяма оригиналност. Една от многото напитки с ниско съдържание на алкохол, предлагани в дискотеки и младежки фестивали, се нарича „Студено коте“. В това, на пръв поглед неособено оригинално словосъчетание, всъщност е „кодирана“ доста вулгарна игра на думи. Намек за съвсем конкретни женски прелести.

  А през 1980г. върху бутилките слагали етикети с черна котка, разхождаща се по покривите.

  Явно няма защо да се учудваме на реакцията на онази първа котка, която дала идеята за марката на великолепните мозелски целски вина. За една бъчва от тях наистина си заслужавало да извади нокти и да изсъска към онзи, който се опитва да й я отнеме.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link