Още

  Януари стана деветият пореден рекордно топъл месец

  Непрекъснатата поредица от рекордно топли месеци продължи и през януари, който стана деветият в серията.

  През миналия месец средната температура на планетата превиши нормалната стойност с рекордна стойност, съобщава сайтът phys.org, позовавайки се на данни на НАСА.

  Януари стана деветият пореден рекордно топъл месец

  Според НАСА януари 2016 г. е бил по-топъл от нормалното с 2,3° C , което е рекорд в историята на наблюденията.Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), която води изчисленията си по друга методика, смята, че разликата е 1,04 ° C – и това е втори резултат в историята. Според NOAA рекордът държи декември миналата година.

  Общо взето средната глобална температура за януари 2016 г. е 13° C, което значително надвишава стойностите на предходния рекорд за януари през 2007 година. Подобни наблюдения са провеждани от 1880 година.

  Освен това през януари 2016 г. бе установен и рекорд за най-малка площ на ледниците на Антарктида – 13,468,000 кв. км, което е с 233 000 кв. км по-малко, отколкото през 2011 г., когато бе предишната най-малка стойност за януари. Това е с повече от 1 милион кв. км по-малко от средния показател за всички месеци за последните 30 години.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови